Nejdražší filmy historie: Víte, kolik stály?

Nejdražší filmy historie: Víte, kolik stály? 

Stojí víc než velké dopravní letadlo nebo mrakodrap. Nešetří se v nich na speciálních efektech, hereckých hvězdách ani počtu komparzistů. Výsledkem je uchvacující podívaná, která často přivede do kin milióny diváků. Znáte filmy za miliardy korun?

1. Piráti z Karibiku: Na konci světa

Třetí díl dobrodružné pirátské podívané s Johnnym Deepem v hlavní roli přinesl studiu Disney ohromné tržby, dosahující přes miliardu amerických dolarů. Rekordně vysoké však byly i náklady na tento film. Se 300 milióny dolary za jeho vznik se stal zatím nejdražším filmem všech dob.

2. Titanic

Velkolepý romanticko-katastrofický opus režiséra Jamese Camerona Titanic nás zavedl na moře, kde se kdysi potopila stejnojmenná loď. Podle některých přepočtů stála výroba filmu po započítání inflace víc než výstavba samotného parníku v roce 1912. I s bombastickou reklamou a převodem na 3D verzi byl jeho rozpočet experty odhadnut na více než 280 miliónů dolarů!

3. Na vlásku

Další příčka našeho seznamu opět patří Disneyovce – animáku Na vlásku. Její rozpočet dosáhl na hranici 270 miliónů amerických dolarů. Jak je možné, že byl snímek bez velkolepých triků a nákladných kulis tak drahý? Jeho tvůrci chtěli film dosáhnout k naprosté dokonalosti, což natáhlo dobu jeho tvorby na šest let a nafouklo rozpočet do neuvěřitelných výšin. 

4. Spider-Man 3

Cena posledního dílu pavoučí trilogie, natočené v minulém desetiletí, se vyšplhala na neuvěřitelných 258 miliónů dolarů (některé zdroje uvádějí dokonce 286 miliónů dolarů). Příčinou byly trikově dokonalé trojrozměrné Spidermanovy „průlety“ mezi věžáky, jeho metamorfózy, stejně jako zlá, ale oslnivá monstra a další nevídané efekty.

5. Hobit: Šmakova dračí poušť

Do bájné Středozemě, která plní kinosály i pokladničky hollywoodských producentů, nás celkem nedávno zavedl snímek Petera Jacksona. Jeho pověstný perfekcionismus se projevil i v požadavcích na dokonalé ztvárnění Tolkienových postaviček a krajiny. Pouze na vyrenderování šupin draka Šmaka byly použity desítky speciálních grafických počítačů. Snímek stál kolem 250 miliónů dolarů.

6. Harry Potter a Princ dvojí krve

Zcela nepřekvapivě patří mezi nejdražší snímky všech dob zástupce ze světa spisovatelky J. K. Rowlingové. Velmi očekávaný a podle kritiků i povedený čarodějnický snímek přišel Warner Bros na odhadem stejnou cenu jako zmíněný druhý díl Hobita. Na jeho výpravě je to vskutku poznat.

7. Avatar

Vizuálně revoluční blockbuster o vzdálené planetě Pandora byl pro režiséra a současně scénáristu Jamese Camerona bezpochyby zlatým dolem. Jako vůbec první totiž přinesl zcela virtuálně vytvořený, trojrozměrný svět na filmové plátno. To se projevilo nejen na jeho doslova vesmírných tržbách, ale i na vysokém rozpočtu. V cenách z roku 2009, kdy vznikl, stál kolem 240 miliónů dolarů.

8. John Carter: Mezi dvěma světy

Do stejné cenově-rozpočtové kategorie jako Avatar patří i polozapomenutý filmový počin z roku 2012 podle předlohy Edgara Buroughse. Na rozdíl od modrých mimozemšťanů ze slavného filmu Avater se John Carter stal – zřejmě především díky zastaralému tématu a podivnému scénáři - kasovním propadákem roku 2012.

9. Kleopatra a ti druzí

Mezi finančně megalomanské projekty patří i desítky dalších snímků, které se do našeho výčtu nevešly. U mnohých z nich lze obtížně určit jejich cenové pořadí. Hollywoodská studia totiž u většiny svých děl nezveřejňují jejich přesný rozpočet. Seznam také komplikuje inflace. Na první pohled „směšných“ 44 miliónů dolarů, které stálo natočení koprodukčního historického snímku Kleopatra v roce 1963, totiž v přepočtu přibližně odpovídá současné ceně filmu Piráti z Karibiku: Na konci světa… 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!