John Lutz přichází s novou detektivkou Zvrat

John Lutz přichází s novou detektivkou Zvrat 

Jeden z nejúspěšnějších amerických spisovatelů detektivek John Lutz přichází s již osmým dílem ze série s vyšetřovatelem Frankem Quinnem. Kniha nese název Zvrat a vychází u nakladatelství Domino.

Frank Quinn se stal doslova legendou u newyorské policie. Během své kariéry se soustředil na vyšetřování případů týkajících se sériových vrahů. Později si zakládá svou soukromou detektivní kancelář, ale nadále spolupracuje s policií na těžko řešitelných případech.

Jedním z nich se stávají i vraždy mladých žen, které se postupem času začínají hromadit. Oběťmi se stávají pohledné blondýnky, které vrah nejdříve svádí. Po určité době je omámí, spoutá a vyžívá se v jejich mučení. Smrt přichází až po dlouhých a neskutečných bolestech. V jejich rozpáraných břichách je pokaždé nalezena atrapa Sochy Svobody. Díky tomu pachatel získává přezdívku Vrah Lady Liberty. Na místech činu nezanechává žádné stopy, pouze jeden důrazný nápis. Svoboda zabíjet. Za Frankem navíc přichází jeho neteř, protože ji kdosi pronásleduje. Vzhledem k faktu, že je jasným pachatelovým tipem, musí být za každou cenu ochráněna. Frank Quinn si dlouho neví rady, ale nakonec vymyslí na sériového vraha dokonalou past.

Stejně jako jeho románový hrdina patří John Lutz mezi legendy ve svém oboru. Slavný americký spisovatel detektivek a thrillerů nás pravidelně zásobí kvalitními romány, které nepostrádají takřka dokonalou zápletku. Již od 70. let minulého století se můžete těšit z jeho parádních knih.

Nejúspěšnější sérií tohoto autora se stávají detektivní příběhy s Frankem Quinnem v hlavní roli. Zvrat je již osmým zástupcem této řady a dokazuje, že John Lutz má stále mnoho výborných nápadů. Od začátku do konce čtete román jedním dechem a hrůzou Vám vstávají všechny chlupy na těle.

Hlavním kladem této knihy je výborná zápletka. Přestože délka přesahuje pět set stran, děj je maximálně napínavý a plyne jako voda. Ani chvíli se nenudíte a prostě musíte co nejdříve získat závěr. Vedle hlavní postavy detektiva Quinna hraje hlavní roli i Vrah Lady Liberty. Část knihy prožíváte prostřednictvím kladných postav, ale část Vám vypráví samotný vrah. Dozvídáte se o jeho minulosti, problémech s matkou a následném psychickém vyšinutí.

Jednotlivé popisy mučení a vražd rozhodně nejsou pro slabší povahy. Autor se v nich téměř vyžívá a popisuje je do sebemenších detailů. Díky tomu se naprosto vcítíte do obětí a rozhodně neprožíváte žádné veselé chvilky. Vražd není vůbec málo a krve je ještě více. Postupem času se začnete modlit, aby už byl pachatel dopaden.

Jestliže máte rádi americké detektivky a už máte dost severského krimi, rozhodně nelze než tuto knihu doporučit. Její odlišnost od severních detektivek je opravdu razantní a díky tomu i lehce ohraný námět získává na maximální působivosti. Navíc John Lutz je prostě výborný spisovatel a jeho romány jsou zárukou jakosti. V nedávné době jsem opět zhlédl již kultovního Sběratele kostí od Jefferyho Deavera a Zvrat mi ho velice připomíná. Rozhodně se nesnaží svého předchůdce kopírovat, ale vychází z jeho tradic a kvalit.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!