Nejodpornější filmová monstra: Vyděsí vás až k smrti?

Nejodpornější filmová monstra: Vyděsí vás až k smrti? 

Číhají v temných chodbách kosmických lodí, v ruinách starých opuštěných domů nebo pod pouštním pískem. Z tlamy jim teče sliz a cení na vás své tesáky ostřejší než sousedův pitbul nebo se vás chystají zaživa rozpárat či sežrat. Znáte nejslavnější a nejhrůznější filmové obludy?

Vetřelec

Dámy a pánové, vítejte v našem obludáriu! Za rohem na vás čeká jeden z parádních kousků filmových trikařů. Pokud se do vás zakousne, už vás - bohužel - potvůrka zlobivá nepustí. Můžete se také rozpustit v jeho kyselině nebo skončit s jeho potomky v břiše. Nepomůže vám ani rotační kulomet nebo plazmové dělo. První filmové defilé si odbylo ve snímku z roku 1979 Vetřelec a jeho autorem je švýcarský výtvarník a sochař Hans Rudolf Giger. Pozdravte našeho „Miláška“ z vesmíru.

Pouštní červi

Byla nebyla pouštní planeta Arrakis, na které žili obrovští pouštní červi. I tak by se dala převyprávět část sci-fi snímku Duna z roku 1984. Zdejší pouštní potvůrky, nazývané jako šaj-hulúdi, jsou jednou z mistrovských vizí autora románové předlohy snímku Franka Herberta. Dosahují délky stovek metrů, žerou vše včetně sebe navzájem a na okolí vystřikují prudce jedovatou látku. Co víc si přát?

Freddy Krueger

Už jako mladík to neměl v hlavě v pořádku. Na střední škole ve Springwoodu pracoval jako školník, ale bavilo ho vraždit zdejší žáky. Unikl justici, ale ne lynčování rodičů. Jeho upálená duše bloudí ve snech spáčů v Elm Street a vraždí dál. Že vám Freddyho až příliš osmahlý obličej nic neříká? Podívejte se na některý z „céčkových“ hororů, z nichž první v pořadí se jmenuje Noční můra v Elm Street z roku 1984, a kde si zahrál i Johnny Depp.

Virus měnící podobu nakažených

Ve fantastickém hororu Thing  (Věc) z roku 1982, se vědci z antarktické výzkumné stanice setkají se psem, v jehož útrobách se schovává mimozemský virus. To ovšem ještě nikdo z polárníků netuší. Až příliš pozdě poznají, že se neznámý organismus rychle šíří a mění podobu infikovaných jedinců na takovou, s níž by v soutěži Miss World nejspíš neuspěli.

Mozkomoři

Tito strážci azkabanského vězení umí nejen vysát ze člověka všechny příjemné vzpomínky a ohrozit jeho duševní zdraví, ale také vypadají poměrně děsivě. Alespoň tedy v pohádkovém světě famfrpálu a bradavické školy, plné soupeřících kouzelníků. Důležitou roli sehráli například ve filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu. Jako domácí mazlíčky je však většina odborníků nedoporučuje.

Medusa

V roce 1981 natočil britský režisér Desmond Davis snímek Souboj Titánů, který je mnohem povedenější než jeho pozdější remake. Povedené fantasy dílo o pletichách a soubojích antických bohů a nadlidských hrdinů disponuje na tehdejší dobu slušnými efekty s mnoha obludami. Za vidění jistě stojí hrozivý Kraken, ale především jeho monstrózně-odporná kolegyně Medusa. Porovnejte ji s její novější kolegyní z roku 2010.

Laetherback

Akční sci-fi z roku 2013 Pacifik Rim – Útok na Zemi vypráví nepříliš originální story o tom, jak mořské příšery Kaiju napadnou nepřipravené lidstvo. V trikově oslnivém, ale jinak průměrném snímku, vyniká alespoň krvežíznivé monstrum Laetherback, které je snad ještě horší než ona Medusa. 

Mrtvá holčička

Poslední v našem seznamu je dívenka vylézající ze studně nebo z televizní obrazovky. Nelekejte se, nejsem odpůrcem dětí! To jen tvůrci amerického hororu Kruh, který je remakem staršího japonského snímku stejného názvu z roku 1998, odvedli výbornou práci. Hlavní postava - přízrak zabité dívky - je totiž pomerně hrůzostrašná. Takové dítě by asi nikdo z vás doma nechtěl. Vraždí totiž rádo nejen dospělé...

Post monstrum

Do našeho textu se samozřejmě nevešla zdaleka všechna podivná filmová monstra, proto se omlouváme, pokud jste zrovna to své oblíbené nenašli. Určitě se s nimi setkáte v některém z následujících článků.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!