Dívka se sněhem ve vlasech aneb krutost severu

Dívka se sněhem ve vlasech aneb krutost severu 

Zajímavá kniha určená pro milovníky severské krimi vyšla u nakladatelství Galatea. Jmenuje se Dívka se sněhem ve vlasech a autorkou je Ninni Schulman. Jedná se o její debutový román.

Novinářka Magdalena Hanssonová se po rozvodu vrací do svého rodného města Hagforsu. Společně se svým šestiletým synem začínají nový život. Magdalena je žurnalistka, a proto získává zaměstnání v místních novinách. Neočekává žádné příliš dramatické články a události – Hagfors je malé městečko v klidné oblasti Värmlandu. Bohužel se musí vyrovnávat s rýpanci od bývalého manžela, kterému její přestěhování kvůli synovi vadí. Ve svém novém domově potkává mnoho starých známých, včetně dávné lásky Petera.

Pracovní klid končí ve chvíli, kdy se za chladné silvestrovské noci ztrácí šestnáctiletá dívka Hedda. Nejen rodiče, ale i celé městečko je zdrcené. Policie si dlouhou dobu neví rady. Najednou se objevuje jiná mrtvá dívka a policisté začínají uvažovat, zda spolu případy nesouvisejí. Navíc se novinářka Magdalena ocitá v nebezpečí života, protože příliš šťourá do špatných věcí. Objevuje nelegální nevěstinec v jednom z místních bytů. Dívky v tomto domě jsou těžce pokoušeny osudem a pasáci s nima zacházejí velice tvrdě. Stojí za vraždami majitelé nevěstince, nebo se jedná o odlišné případy?

Další zajímavá severská krimi, která pochází z pera méně známé spisovatelky Ninni Schulman. Jedná se o její povedený debut, celkově má na svém kontě již tři knihy.
Dívka se sněhem ve vlasech se od samotného začátku odehrává za chladného zimního počasí v jednom malém klidném městečku. Celkově je atmosféra přímo stvořená pro román z ranku severské krimi. Malebnost okolí je vraždami narušena a všichni se začínají bát o svůj osud.

Na začátku je popsán životní příběh hlavní postavy, novinářky Magdaleny. Díky tomu se dokážeme vcítit do její osobnosti a prožívat společně její novinářský život. Rovněž důkladně jsou popisovány i pocity rodičů ztracené dívky Heddy. Ztráta dcery je pro ně strašnou tragédií, která ovlivní i jejich partnerský život. Celkově jsou důkladně rozepsány životní situace rodin, policistů i novinářky. Po nahlédnutí do jednotlivých životů postav se dokáže čtenář lépe dostat do napínavého děje.

Přestože se jedná o smyšlený román, vycházela spisovatelka Ninni Schulman z vlastních zkušeností. V roce 2001 přinutil jeden muž čtyři dívky z Moldávie k prostituci. Stalo se to v Hagforsu a autorka celý případ sledovala. Dokonce vedla dva rozhovory s dívkami. Jedna se jmenovala Soňa, stejně jako dívka z románu.

Tyto zkušenosti dodávají příběhu na autentičnosti a opravdu z něj mrazí. V příběhu jsou dva zločiny – vraždy dívek a nucení k prostituci. Rovněž násilí na obětích pasáků není vůbec málo. Tato témata nejsou příliš příjemná, přesto posouvají Dívku se sněhem ve vlasech na vysoké příčky mezi severskými detektivkami. Určitě nic pro slabé povahy, ale detektivky tohoto žánru nejsou pro děti, že? Prostě další výborný zástupce tohoto žánru.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!