10 letních kinofilmů, které byste měli vidět

10 letních kinofilmů, které byste měli vidět 

Blíží se nejdelší prázdniny v roce. Čas cestování, koupání a sportu, ale také návštěv letních kin. Víte, které filmové novinky byste neměli propásnout?

Knězovy děti

Do kin zanedlouho vtrhne velmi černá chorvatská komedie Knězovy děti, odehrávající se na dalmátském pobřeží. Nelekejte se jejího netradičního původu. Jižanští tvůrci mistrně uchopili absurdní téma - jak může neslavně dopadnout snaha mladého a naivního kněze o vyšší porodnost pomocí propíchnutých prezervativů. Kvalita a ráz snímku se místy přibližuje slavným Kusturicovým dílům.

Běž, chlapče, běž

Do dob druhé světové války nás vrátí snímek, natočený v koprodukci Německa, Francie a Polska. Výborný scénář, napsaný podle skutečné události, nás seznámí s židovským chlapcem, který je nucen uprchnou z varšavského ghetta. Až do konce války se hoch musí skrývat v lesích i mezi cizími lidmi, aby si zachránil holý život. Tento film je mnohými srovnáván se slavným Schindlerovým seznamem.

Mikulášovy patálie na prázdninách

Malý Mikuláš také rád běhá, ale z jiného důvodu. Stejně jako v prvním díle filmu budeme sledovat osudy tohoto francouzského školáka „s čertem v těle“. Že je to nuda? V podání francouzského režiséra Laurenta Tirarda a jeho skvělého hereckého týmu s komediálním nadáním rozhodně ne! Díky hlavnímu hrdinovy a jeho kamarádům se dospělí opět ocitnou málem v blázinci, tentokrát na francouzské Riviéře.

Transformers: Zánik

Čtvrtý díl výpravné techno-řežby od režiséra předchozích dílů Michaela Baye slibuje ještě víc akce, výbuchů i demolice bez slitování. Pozemští vědci se tentokrát snaží čelit mimozemské hrozbě novými transformery – jenže vše má svou odvrácenou stránku. Pokud nehledáte hlubokou myšlenku a chcete se bavit, jsou pro vás správnou volbou. Bay je totiž králem hollywoodské akce, což již dokázal snímky Skála, Armageddon nebo Pearl Harbor.

Úsvit planety opic

Viděli jste Zrození planety opic nebo jste fanouškem sci-fi? Pak si nenechte ujít další díl s rebelujícími lidoopy v hlavní roli. V novém snímku se skupina přeživších lidí pokusí protivné konkurenční opice i s jejich vůdcem Caesarem smést z povrchu zemského, takže se dočkáme velké akční podívané s jistým poselstvím. Úsvit planety opic by měl být jedním z velých taháků letošního roku.

Lucy

Drsné náměty má slavný režisér Luc Beson rád. Dokázal to například v Brutální Nikitě nebo Leonovi. Přesto má většina jeho filmů jisté nezaměnitelné kouzlo. Snímek Lucy má v sobě spojovat šílenost Brutální Nikity s fantaskní sci-fi hravostí Besonova Pátého elementu. Jak to dopadne, se můžete v srpnu sami přesvědčit.

Ida

I obdivovatelé artových snímků si letos přijdou na své. V českých kinosálech bude mít premiéru Dánsko-polské drama Ida o dívce, která se nečekaně dozví pravdu o své minulosti. Temné téma poválečné zrady a strachu je ve filmu v kontrastu s ukázkou současné svobody. Tíživost snímku podtrhuje jeho černobílý formát.

Zejtra napořád

Česká komediální road movie Zejtra napořád s Pavlem Batěkem a Viccu Kerekes v hlavních rolích vypráví příběh o tom, co se stane, pokud chcete za pár dní při cestě Českem zachránit svůj vysněný kšeft, ale také svůj zpackaný život. Nečekaná setkání s nejrůznějšími lidmi změní hlavního hrdinu filmu Petra Krause – a to vlastně napořád.

Expendables 3

Další várka kultovních akčních hrdinů v čele se Sylvestrem Stalonem přichází. A s nimi i zákon. Tedy vlastně spíš várka akčních přestřelek, ve kterých si Postradatelní tak trochu dělají legraci sami ze sebe. Hlavním padouchem určeným k likvidaci je tentokrát zákeřně podlý Conrad Stonebanks v podání Mela Gibsona.

Sin City: Ženská pro kterou bych vraždil

Pokud jste příznivci filmů á la komiks, nenechte si ujít Sin City číslo dva. Do režisérského křesla opět zasedl Robert RodriguezFrankem Millerem, což by měla být záruka další zajímavé podívané z města hříchu. Hlavní role si pak rozdělil charismatický Mickey Rourke a ďábelsky přitažlivá Eva Green.

Plus něco navíc

Za zhlédnutí bude zřejmě stát také snímek Jestli zůstanu, vyprávějící o mladé hudebnici, která se ocitne na prahu života a smrti. Příjemným překvapením léta pak může být litevsko-lotyšské drama Hráč, zabývající se tím, kam až jsou lidé schopni zajít v rámci svých sázek.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!