Slatiňany: Koně, kam se podíváš

Slatiňany: Koně, kam se podíváš 

Kdo si náhodou myslí, že neví, jak to vypadá ve Slatiňanech, tak ho jistě uvede na pravou míru fakt, že se tu natáčel populární seriál Dobrá voda. Tam se to hemžilo koňmi dostihovými, ve skutečnosti jsou tu dnes koně kočároví a drezurní: starokladrubští vraníci.

Slatiňany se nacházejí ve východních Čechách nedaleko Pardubic, na spojnici mezi Chrudimí a Ždírcem nad Doubravou. Je to malé a nenápadné městečko vytížené hustým dopravním provozem. Při pouhém průjezdu byste ani netipovali, že se tu nachází překrásný zámeček, hřebčín ukrývající naší jedinou živou národní kulturní památku a báječné interaktivní muzeum koní pro děti. Já jsem výlet do tohoto krásného koňmi provoněného prostředí podnikla už počtvrté, tentokrát se třemi dětmi ve věku od šesti do čtrnácti let.

Začali jsme dopoledne prohlídkou zámku. Na jeho úpravě v reprezentativní šlechtické sídlo mají zásluhu Auerspergové, kteří zámek vlastnili téměř dvě stě let až do vymření rodu r. 1942. Pak jej až do znárodnění vlastnil Dr. Josef František Trauttmansdorff. Benešovy dekrety byly osudné i pro mnoho dalších šlechtických sídel, jejichž inventář byl rozdělen na tzv. svozová místa, tedy jiné hrady a zámky, které sloužily ke shromažďování věcí ze znárodněných sídel. Budova pak byla využita pro potřeby hipologického muzea profesora Františka Bílka. Posledních několik let se usilovně pracuje na navrácení původních zámeckých sbírek na své místo. Hipologické muzeum bylo tedy částečně omezeno a vy návštěvníci teď můžete obdivovat ještě druhý zámecký prohlídkový okruh, který vás zavede právě do auerspergských komnat.

My jsme s dětmi zvolili prohlídku hipologické sbírky. Tu tvoří artefakty, na kterých jsou koně vyobrazeni (obrazy, sochy, nástěnné koberce, nádobí...); dále postroje, které ke koním neodmyslitelně patří, ty jsou velmi rozmanité – liší se materiálem, místem původu, stářím, využitím... Součástí sbírky je i biologický oddíl, kde se dozvíte vše o životě koní od narození až do smrti. Zkrátka zde podniknete rychlý, ale výstižný a obohacující exkurz do tajů koňské říše.

Takto poučeni se můžete vydat vstříc koním opravdovým. Hned za zámkem se nachází ohrada s párem koní Převalského, kterým se loni narodil malý hřebeček. Veřejnost mu mohla vybrat jméno, a nakonec vyhrál Oktavián (proč, to se dozvíte na místě). Od tohohle výběhu je to už jen pár kroků k hřebčínu. Před Vámi se otevře ten známý pohled na hlavní budovu komplexu stájí. Hřebčín je běžně přístupný veřejnosti, prohlídky probíhají v pravidelných časech (11.00, 13.00, 14.30 a 16:00), takže si vše můžete přesně naplánovat. Během prohlídky hřebčína budete zavedeni do stáje hřebců, koňské porodnice, výcvikového centra, uvidíte i kočáry, které koně v zápřahu tahají.

Mezi výběhy V Kaštance pak dojdete k lesu, kde po pár stech metrech stojí nově vybudované interaktivní muzeum starokladrubského koně – Švýcárna. Jedná se o kompletně rekonstruovaný objekt, který skýtá mnohá nej – například tu mají největšího plyšového koně a největší sbírku historických bičišťat. Úplně nejlepší je, že nemusíte dětem říkat, aby na nic nesahaly. Stěžejní náplní expozice je totiž přiblížit návštěvníkům co nejživěji péči o koně. A to bez vlastní zkušenosti nejde.

Jen pro připomenutí - sezóna na zámku a ve Švýcárně končí v říjnu, kdy jsou otevřeny už jen o víkendech a svátcích. Hřebčín ukončuje před zimou své prohlídky také v říjnu, ale v tomto měsíci je ještě otevřen každý den kromě pondělí.

Další důležité informace pro svůj výlet naleznete na:

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!