Vydejte se s Knihkupcem do Paříže

Vydejte se s Knihkupcem do Paříže 

V krátké době vyšel již druhý román, který se věnuje vzácným knihám. Knihkupec od Marka Pryora je napínavou detektivkou, kterou vydalo nakladatelství Knižní klub.

Město Paříž je romantický střediskem plným památek a umění. Již řadu let se na březích řeky Seiny uvnitř města prodávají staré knihy. Jejich prodejci se nazývají bukinisté. Postarší chlapík Max si zvolil právě toto povolání, zejména díky své vášni ke knihám. Jednoho dne je unesen ze svého stánku, přímo před očima přítele Huga Marstona. Ten je shodou okolností i šéfem bezpečnosti na americkém velvyslanectví. Pokouší se dotlačit policii k větší aktivitě při pátrání po Maxovi, ale příliš se mu to nedaří. Místní policista chce zamést případ pod kobereček. Hugovi nezbývá nic jiného, než se společně s kamarádem Tomem a novinářkou Claudií pustit do vyšetřování.

Brzy zjistí, že nejednají s žádnými amatéry. Bukinisti začínají postupně mizet, Hugovi se dva neznámí útočníci vloupají do bytu a zároveň je společně s novinářkou Claudií téměř zastřelen. Postupně se jim podaří zjistit informace z Maxovi minulosti. Zároveň musí zjistit i původ a důležitost několika vzácných knih. Točí se všechny únosy a vraždy okolo těchto cenných pokladů? Nebo za vším stojí místní drogové gangy? Otázek je opravdu mnoho.

Román Knihkupec nás přivádí do příjemného prostředí Paříže. Prvním velkým plusem je celkově zajímavě popsané prostředí. Přestože sám autor zmiňuje, že nemusí být vše podle skutečnosti, nalezneme na stránkách knihy skutečné ulice a části města. Tentokrát jde všechna romantika stranou a dostáváme se do kriminálního prostředí tohoto města.

Hlavní roli v této knize sehrají zejména takzvaní bukinisté. Většina lidí se asi zeptá, o koho se vůbec jedná. Tito venkovní knihkupci se vyskytují na obou březích Seiny již několik staletí. Dříve bylo jejich povolaní značně nebezpečnější, prodávali knihy bez povolení. Nyní již jsou jejich stálé obchůdky zcela legální a nabízejí především knihy, pohlednice i několik dárkových předmětů. Této práci se v Paříži věnuje více než 200 lidí a celkový počet stánků je okolo 900.

V nedávné době jsem psal recenzi na knihu s podobným námětem (Dobrodružství milovníka knih). Zatímco v minulém případě se jednalo o historicko - pschologický příběh, tentokrát se kniha  zařazuje do žánru krimi. Jedná se o moderně pojatou detektivku, v lehce americkém stylu a plnou akčních scén. Přesto se do děje zařadí i kousek z literární historie. Tato kombinace mě opravdu nadchla a strhující román si mě brzy získal.

Čtenáři nepřijdou ani o trochu pařížské lásky, přestože je tentokrát hodně v pozadí. Kniha má lehce složitější zápletku, ale pro milovníky detektivek rozhodně žádný problém. Pozorný čtenář brzy vše pochopí a Knihkupec ho zcela pohltí. V kouzelném i temném prostředí Paříže se odehrává napínavá krimi, která Vás nenechá vydechnout.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!