Hana Whitton napsala příběh o Anežce České

Hana Whitton napsala příběh o Anežce České 

Pro čtenáře historických románů vydalo v nedávné době nakladatelství Alpress novou knihu populární spisovatelky Hany Whitton. Jmenuje se Anežka Česká a přináší příběh ze života přemyslovské světice.

Dcery Přemysla Otakara I. byly již od mládí dány na výchovu do klášterů v Třebnici a Doksanech. Anežka i její starší sestra Anna získaly při těchto výchovných pobytech mnoho znalostí. Protože byly dcery panovníka, čekal je osud spojený s politickým sňatkem. Mladší Anežka je nejdříve zasnoubena za Konráda – syna Jindřicha Bradatého a vévodkyně Hedviky. Svatba se nakonec nekoná, protože ženich náhle zemře.

Další zasnoubení přichází s Jindřichem, synem císaře Fridricha II. V tomto případě se nejedná pouze o politický svazek. Anežka i Jindřich se do sebe po prvním setkání rychle zamilují, a tím usnadní plány svým mocichtivým otcům. Bohužel velice brzy přicházejí mezi partnery první rozepře a Jindřich neodolá pokušení od Markéty Babenberské. I císař Fridrich nakonec souhlasí s tímto partnerstvím a Jindřich s Markétou se brzy berou. Anežka je tvrdě zasažena zradou svého milého a jen těžko se z ní dostává. Jindřich nakonec pochopí, že udělal strašnou chybu. Ale má ještě čas napravit své hříchy? Navíc se dostává do mocnářských sporů se svým otcem. Ani Přemyslovci nemají dokonalý rodinný život a touha po moci začíná rozdělovat jejich rodinu. Skončí tento příběh domácí válkou?

Spisovatelka Hana Whitton se narodila v Praze, ale v současné době bydlí ve Velké Británii. V nedávné době jste ji mohli vidět na největším knižním veletrhu Svět knihy, kde se účastnila diskuze o historických příbězích. A k tomuto tématu se může vyjadřovat naprosto oprávněně. Má za sebou již celou řadu historických románů o Anně Falcké, Karlu IV. či Elišce Přemyslovně. Nyní přišla řada na jednu z nejvýznamnějších žen v rodu Přemyslovců.

Anežka Česká neproslula pouze svou smůlou v lásce, o které nám vypráví i tato kniha. Mezi její největší zásluhy patří založení Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou či kláštera Na Františku. Velice moudrá a hodná žena v životě prožila hodně bolesti. Zrada jejího milého Jindřicha, úmrtí v rodině a nesváry jejích příbuzných ji obraly o mnoho sil.

Kniha vypráví především o milostných vztazích Anežky i její rodiny. Putujeme s ní napříč celým životem.  Poznáváme její rodinu, mocenský život i hrůzy panovnického života. Středověk je často zasahován morem a jinými nemocemi, kterým musí čelit i pozdější světice a její příbuzní. Velmi brzy se rozhoduje, že svůj život věnuje bohu a pomoci ostatním lidem.

Vedle příběhu samotné Anežky jsou velice zajímavé i ostatní děje v knize. Poznáváme jejího bratra Václava, který má po celý život zdravotní problémy. Po úmrtí jeho otce se dostává na Český trůn, ale nakonec musí bojovat s vlastním synem Přemyslem Otakarem II. Vzpurný mladík vidí u svého otce velikou slabost, a proto se snaží získat korunu na svou hlavu.

Román Anežka Česká nabízí mnoho podrobností ze života přemyslovské rodiny. Většina událostí i osob vychází ze skutečné historie. Díky tomu si kniha jistě získá pozornost i ze strany historiků. Na druhou stranu nabízí dějiny nádhernou formou, která je přístupná pro všechny čtenáře. Jestliže se chcete dozvědět více ze života této významné ženy, rozhodně neváhejte se čtením této knihy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!