Rozhovory Jaromíra Jágra aneb Hledání nebe

Rozhovory Jaromíra Jágra aneb Hledání nebe 

V nedávné době vyšla kniha, která představuje rozhovory s legendou českého hokeje – Jaromírem Jágrem. Jmenuje se Hledání nebe a hlavním zpovídajícím byl již zesnulý novinář Pavel Loněk. Knihu po jeho smrti doplnil kolektiv přátel a vyšla u nakladatelství Malý Princ.

Pavel Loněk byl jeden z nejlepších hokejových novinářů v České republice. Velkou část svého života sledoval osudy slavného rodáka z Kladna, který si ve světě získal obrovské jméno. Řeč je o Jaromíru Jágrovi, který se stal jedním z nejznámějších hokejistů světa. Pavel Loněk ho na konci každé sezóny vyzpovídal a získal informace z jeho profesního i osobního života. Na začátku knihy vstupuje jako nadějný český talent do NHL. Nikdo v tu chvíli netušil, jak moc se tento klučík proslaví. V průběhu let se měnily jeho názory na ženy, reprezentaci či peníze. Kniha tyto změny názorů výborně ukazuje a provádí nás celým životem hokejové génia.

Příběh začíná v letech 1989 – 1990. Právě z této doby pochází první rozhovor, který je v knize uveřejněný, Tehdy mladý Jágr hraje v Kladně, stává se nejlepším střelcem a připravuje se na NHL. O rok později vstupuje do nejslavnější hokejové soutěže. Začíná v Pittsburghu Penguins po boku vynikajících hráčů v čele s Mariem Lemiuxem. Ve stejném týmu rovněž hrají Coffey, Stevens či Trottier. Pro skromného mladíka z Čech jsou první dva roky procházkou rájem. Získává si oblibu u fanoušků a navíc dvakrát za sebou vyhrává Stanley Cup.

Následují další roky a mnoho nových zkušeností. V knize si můžete přečíst nejen o jeho zážitcích z hokejové branže. Již na začátku kariéry má rád rychlou jízdu a brzy lehce propadne i automatům. Přestože ho nikdy nezruinují, zůstává jim věrný po mnohé roky. Prakticky po celou jeho kariéru ho doprovází jedna žena – jeho maminka. Ale rozhodně nebyla jedinou ženou Jágrova života. Jistě si ještě vzpomenete na Ivu Kubelkovou, Andreu Verešovou či Innu Puhajkovou. Bohužel Jaromír není v těchto věcech příliš sdílný, ale přesto se v knize objeví i otázky a odpovědi týkající se jeho vztahů.

Nyní se raději vrátíme k hokeji. Mezi další velká témata patří i reprezentační kariéra, pozdější přestupy či plány do budoucna. V průběhu několika let mění Jágr několikrát působiště. Ve Washingtonu Capitals se mu příliš nedaří. V následujících letech putuje do Rangers, Philadelphie, Dallasu či New Jersey Devils.

Nesmíme rovněž zapomenout na působení v KHL. Bohužel se nic nemůže vyrovnat působení v Pittsburghu. V současné době Jágr ukončil reprezentační kariéru, přestože ho mnoho lidí přemlouvá k pokračování. Každý jeho fanoušek je jistě zvědavý, zda v budoucnu zakončí svou kariéru v domácím Kladně. To bude ještě chvíli překvapením. 

Hledání nebe nabízí pohled do duše slavného hokejisty. Těžko ho bude někdo překonávat, přestože během let se našlo i mnoho kritiků. Součástí knihy jsou i nádherné barevné i černobílé fotografie. Rovněž tyto snímky výborně mapují kariéru tohoto hokejisty. Publikace se čte velice dobře. Rozhovory rychle plynou a člověk se jen těší na další roky. Pro fanoušky jednoznačně povinnost. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!