Chcete zjistit Tajemství staré bambitky?

Chcete zjistit Tajemství staré bambitky? 

Tajemství staré bambitky je novější česká pohádka o zamilovaném princi. Ve filmové verzi si zahrál Tomáš Klus, Ondřej Vetchý či Jiří Lábus. Nyní vychází u Edice České televize její knižní verze.

V jednom blízkém království žil hrnčíř a loupežník Karaba, který bohatým bral a chudým rozdával. Jednoho dne mu jeho žena porodí dceru, ale sama přitom zemře. Na památku zesnulé ženy slíbí, že skončí s loupežnictvím a vychová z dcery slušnou ženu.
Přibližně ve stejnou dobu se v nedalekém královském hradu narodí královně malý chlapec. Rodičů si příliš neužije, protože hodně cestují.O království i jeho výchovu se starají rádci proradní rádcové Ferenc a Lorenc.

Dva nenasytní rádcové si vymýšlejí nové a nové daně, kterými obírají obyvatele o peníze. Od dob zmizení loupežníka Karaby se jich nikdo nezastane. Příkoří zažívá na trhu i hrnčířova dcera Anička. Naštěstí ve stejnou chvíli potkává prince Jakuba, který se převlékl za mladého kuchaře. Chtěl se podívat na obyčejný lid a přitom se zamilovává do sympatické Aničky. Dokážou nalézt společnou životní cestu, i když pocházejí z rozdílných společenských vrstev? Budou Ferenc a Lorenz nadále okrádat slušné lidi nebo se jim postaví sám mladý princ Jakub? A vrátí se na scénu loupežník Karaba?

Jedna z nejnovějších českých pohádek si vybojovala poměrně slušnou kritiku. Přestože jsem především příznivce starších českých klasik, filmová verze bambitky mě opravdu zaujala. Dominuje jí výborné herecké obsazení v čele s Tomášem Klusem, Ondřejem Vetchým, Kamilou Janovičovou, Petrem Štěpánkem, Jirkou Lábusem, Miroslavem Vladykou, Janem Čenským a mnoha dalšími. Slušná plejáda herců, co říkáte?

Po nějaké době od její filmové premiéry vychází v Edice České televize i její knižní verze. Z obalu velice pěkně vyhlížející knihy na nás hledí Tomáš Klus a Kamila Janovičová.Po otevření Vás čeká sice tenčí, ale výborně zpracovaný obsah. Na kvalitním papíru je vedle textu i velké množství orámovaných fotografií, které pocházejí z již zmiňované filmové verze. Na každé straně je v horní části bambitka a na několika dalších i pěkné malované obrázky.

Co se týče samotného textu, nečeká Vás žádné překvapení. Jestli jste viděli film, kniha má naprosto identický děj. Dokonce jsou přepsané i mnohé dialogy jednotlivých postav. Jestli se s Tajemství staré bambitky setkáváte poprvé, určitě nebudete zklamaní. Jedná se opravdu o zajímavou pohádku. Najdeme v ní mnoho odkazů na současnou dobu. Rádcové vysávají z lidí peníze a král se o své království příliš nestará. Podobnost s některými politiky je téměř neskutečná.

Naštěstí se v knize najde místo i pro lásku, romantiku a šťastný konec. Velice důležitou součástí filmové i knižní verze jsou pohádky a říkanky. Vedle několika umístěných přímo do textu, najdeme na posledních stránkách i malý zpěvník. Vedle textu písně jsou tu i notové osnovy.

Tajemství staré bambitky je opravdu kvalitní pohádky, která udělá radost všem dětem i dospělým. Kniha je opravdu velice pěkná a zaslouží si místo ve Vaší knihovně. Na závěr ještě přidáváme hudební video, který Vás správně nabudí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!