Vesnická detektivka aneb Případy vrchního inspektora Gamache

Vesnická detektivka aneb Případy vrchního inspektora Gamache 

Vraždy se nestávají jen ve velkoměstech. Nevěříte tomu? Přečtěte si vesnickou detektivku s názvem Zátiší, kterou napsala Louise Pennyová. Vyšla pod nakladatelstvím Knižní Klub.

V kanadské vesničce Three Pines si lidé žijí svůj poklidný život. Není zde téměř žádná kriminalita a lidé se doma ani nezamykají. Jednoho dne se všechno změní. Starší vážená dáma Jane Nealová je nalezena mrtvá v místním lese. Kdo mohl zavraždit tuto milou a oblíbenou ženu? Vyšetřování začíná Armand Gamache, zkušený vrchní inspektor quebecké Sureté.

Postupně začíná objevovat všechny kouty vesnice a poznávat tamní lidi. Vražda je spáchána značně specifickým způsobem, přesto odhalení vraha nebude vůbec jednoduché. Zavraždil oběť některý z turistů nebo se jedná o vraha z řad vesničanů? Skrývá se vyřešení případu v tajuplném obraze, který před svou smrtí odhalila oběť?
V jedné z minulých recenzí jsem se zmínil, že je velice těžké najít kvalitní detektivku bez severské příchuti. Přesto se občas nějaká najde. Debut kanadské rodačky z Toronta Louise Pennyové se mezi ně rozhodně směle zařadí. První část z devítidílné série konečně vychází i v České republice a získává si oprávněné pochvaly. V zahraničí získala tato kniha mnoho ocenění (Agatha Awards, Edgar Awards, Barry Awards, Anthony Awards). Světová média New York Times, Publisher Weekly či People Magazine ji pravidelně řadí mezi top tituly.

Proč je tato kniha tolik zajímavá? Pokusím se Vám odpovědět v několika větách. V první řadě nabízí pro vraždu lehce netypické, avšak naprosto okouzlující prostředí. Malebná vesnička plná lidí, kteří na první pohled žijí v idylickém světě. Provozují své živnosti – potraviny, knihkupectví či pilu. Hned několik lidí je obdařeno talentem na výtvarné umění. Právě obrazy patří k hlavním dějovým bodům. Malovala i zavražděná Jane Nealová. Rovněž několik lidí se věnuje i jednomu sportovnímu odvětví. O které se jedná nebudu prozrazovat, protože úzce souvisí s vražednou zbraní. Postupem času se však ukáže, že není všechno  zlato co se třpytí. Přesto je popis vesnice velice podrobný a výstižný. Čtenář se po několika stranách románu téměř stává obyvatelem Three Pines.

Velkou roli hrají i hlavní postavy. Vyšetřující inspektor Armand Gamache sice získal během let služby respekt svého okolí, přesto je stále na stejné pozici. Může za to jeho lehce vzdorovitá povaha. Přestože občas má problémy se svými nadřízenými, jedná se o velice důkladného policistu. Jeho kolega Beauvir je neméně bystrý, přesto stále šlape v patách svého nadřízeného. Mladá policistka Nicholová se snaží uchytit, ale bohužel je příliš drzá a nezískává pochopení svých kolegů. Velkou většinu postav tvoří i obyvatelé vesnice. Manželský pár věnující se malování, černoška knihovnice, protivná sousedka, homosexuální pár či několik vzdorujících puberťáků. Až si téměř čtenář říká, zda se mohlo potkat tolik rozdílných charakterů v jedné vesnici. Ale nakonec proč ne?

Postavy jsou opravdu rozmanité a společně s podrobně vykresleným prostředím dodávají knize na kouzelnosti. Samozřejmě nesmí chybět ani nečekané zvraty a nakonec odhalení pachatele. Prostě klasická detektivka se vším všudy. Podtitul knihy Zátiší zní První případ inspektora Gamache. Druhého se dočkáme již na podzim tohoto roku. Jestli se svou kvalitou vyrovná výbornému debutu, rozhodně se vyplatí si na něj vzpomenout. Detektivek vychází velké množství, přesto se občas najde některá lehce vybočující z řady. Zátiší je toho zářným příkladem.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!