Všickni Zmikundi nádora, ztřeste se, vyžli Opráski sčeskí historje 2!

Všickni Zmikundi nádora, ztřeste se, vyžli Opráski sčeskí historje 2!100%

„Tato rukouská císařofna mňela tolig ďěťí, že bila pragticki v ědnom kuse buť ťěhotná nebo na mateřckí. Ipři tomto zápřachu nám bila zchopná ve válce prošuztrovat zkoro celí Slesko, coš ě opďivuhodní. Ale kdobil ňěgdi f Katowicích, tag ví, žě ědna Oztrava nám ztačí ašaš.“ To byl jeden z  úvodů do kapitol v nových Opráscích sčeskí historje, které byly veřejnosti slavnostně představeny 16. května 2014.

Pokračování Oprásků přichází poměrně brzy po svém debutu, který vyšel loni v listopadu. Ten byl velmi úspěšný a jeho autor – vystupující pod pseudonynem jaz – za něj získal řadu ocenění. Byl to například i Český bestseller 2013. V komiksové sekci předběhl Simpsonovi – Komiksový úlet a Šťastné příběhy Čtyřlístku, což je na listopadovou emisi publikací opravdu úctyhodné. Od února pak byly Opráski z 20. století vystaveny v budově Národního muzea v Praze – čest nejvyšší.

Druhý díl tištěných Oprásků se drží stejného materiálu, formátu a vazby, takže je můžete zase tahat všude s sebou a nic se jim nestane, je to zkrátka odolné ve všech směrech. Každá z devíti kapitol je uvedena medailonkem, který vypráví o jedné vybrané osobnosti z úseku českých dějin, který pak následuje – přesně tak, jak jsem vám na začátku poslala spoiler k Marii Terezii (sorry).

Jaz – jehož podoba nám zůstane asi navždy utajena – už nakreslil 289 komiksových příběhů vyprávějících alternativní příběhy z naší národní historie. V nových Opráscích je opět několik, které nebyly dosud zveřejněny. A dokonce mají o několik stran více, než první díl. No, nekupte to...

Kdo by se bál, že Opráski sčeskí historje 2 trpí syndromem druhého dílu, ten je vedle jak ta jedle. Jaz je na vrcholu tvůrčích sil, i když některé jeho stripy, které proběhly nedávno internetem a komentovaly současnou politickou situaci a události týkající se veřejně známých osob, byly poněkud mimo mísu. Jaz by se měl držet na poli historie, i když můžeme argumentovat, že historie je už i to, co se stalo teď. Naše společnost (odborná i laická) zůstává nadále názorově rozdělena na opráskové stoupence a odpůrce, což je v pořádku. Jejich humor opravdu není pro každého a je potřeba mu tzv. přijít na chuť a někomu to prostě nejde. Kdo by se chtěl na Opráski podívat z odborného hlediska, nechť zabrousí na www.muzeum3000.cz, kde je k přečtení mnoho posudků a názorů.

Inteleguáni, utíkejte do knihkupectví, tahle žhavá pecka nesmí chybět v knihovně žádného jazykově – historického gurmána.

Ještě připomínám, že ve čtvrtek 22. května 2014 proběhne autogramiáda Oprásků v Paláci knih Neoluxor na pražském Václavském náměstí.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!