Kostičas nabízí velice kvalitní příběh ve stylu Young Adults

Kostičas nabízí velice kvalitní příběh ve stylu Young Adults 

Nakladatelství Host přišlo v nedávné době s románem pro mladé, který získal v zahraničí obrovský úspěch. Jeho autorka se jmenuje Samantha Shannonová a její dílo nese název Kostičas.

V daleké budoucnosti roku 2059 již není svět jako dřív. Londýn se promění v diktátorské město, které bojuje proti všem lidem s jasnovideckými schopnostmi. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová se pohybuje v londýnském podsvětí a žije velice nebezpečný život. Je krajinochodec – dokáže se lidem nabourávat do jejich myšlenek a působit jim fyzickou bolest. Vedle otce tvoří její rodinu především gang okolo vidopána Jaxona Halla.

Jednoho dne jede navštívit svého otce, který bydlí v jiné části města. Cestou ji zastaví dva strážci zákona a Paige je napadne svou nadpřirozenou silou. Bohužel toto setkání končí smrtí v řadách četníků. Paige je brzy dopadena a přesunuta do Prvního Šeolu. Místo určené pro vidoucí ovládají Rafájci, nebezpečné a tajuplné osoby. Každých deset let se koná Kostičas, nábor nových sil do armády proti nebezpečným Emejcům. Paige se musí vypořádat s novými pravidly svého života a získat více informací o celém systému.

Ani vydavatelé z nakladatelství Host si nemohli nevšimnout, že vedle severské krimi kralují současné literatuře i romány Young Adults. Jejich první kniha v tomto žánru si získala v zahraničí velmi dobré hodnocení. Samatha Shannonová si získala označení nová J.K.Rowlingová, přestože s tím sama nesouhlasí. Ani já s tímto označením nemůžu souhlasit. Tím rozhodně nechci snižovat kvalitu její knihy, ale pro nikoho není úplně příjemné být srovnáván s jinou autorkou. Kostičas si musí vyšlapat svou vlastní cestu a rozhodně nezačal vůbec špatně.

Hlavním kladem románu je výborně vymyšlený fantastický svět. Autorka čtenářům nabízí prostředí domyšlené do poslední detailu a stejně promyšlené i hlavní postavy. Začátek čtení byl pro mě malinko složitější. Naštěstí se nachází na konci knihy slovníček pojmů, která Vám pomůže se lépe dostat do fiktivního prostředí. Po několika stránkách se dostáváte do čtenářského transu a Kostičas Vás zcela pohltí. Působení Paige na poli londýnského podsvětí je spíše úvod. Děj románu se naplno rozjíždí až po jejím přesunu do Prvního Šeolu – města pro vidoucí.

Vedle hlavní postavy se objevuje i několik důležitých vedlejších rolí. Jeden z nejvyšších Rafájců se honosí přezdívkou strážce. Právě díky němu se můžete těšit i na chvilky, kdy jeden z hlavních záporáků pootevře své srdce a vrátí celý děj. Ale to trochu předbíhám...

Nebude chybět ani trocha lásky, přestože v tomto případě opravdu na vedlejší koleji. Ústředním tématem celý čas zůstává diskriminace vidoucích, díky čemuž si román získává téměř politickou tvář.

Nechybí ani hromada všudypřítomných duchů, kteří tentokrát stojí spíše na straně dobra. Vidoucí dokážou použít duchy mrtvých lidí pro svou vlastní potřebu a v rámci bojů s nepřítelem. Samozřejmě se najde i několik zlých duchů – poltergeistů.

Díky propracovanosti děje a celkově výborně napsanému příběhu se Kostičas dostává na vysoké příčky žebříčků bestsellerů. Kniha byla označena za bestseller deníky New York Times a Sunday Times, knihu roku podle Daily Mail či druhý nejlepší román v kategorii Paranormal fantasy v Goodreads Choice Awards 2013.

Počet stran se zastavil na číslu 480, ale rozhodně se nemusíte bát blízkého konce. V sérii zabývající se světem vidoucích by mělo vyjít 7 knih. Právě díky tomu dochází ke srovnávaní se slavnější autorkou Harryho Pottera. Opět musím podotknout, že kvalitou svých románů se jí může Samantha Shannonová brzy vyrovnat. Rozhodně jsem zvědavý, jakým směrem se bude děj nadále vyvíjet. Nakonec zbývá jen říct – vítejte u dvacátého Kostičasu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!