Free to Play: Výzva k zábavě, výzva k dřině

Free to Play: Výzva k zábavě, výzva k dřině90%

Netradiční autorství, jedinečné téma, klasické zpracování – to je Free to Play (2014). Dokumentární film pochází z produkce Valve Corporation, americké společnosti zabývající se vývojem videoher a jejich online distribucí, pročež bývá snímek předem odsuzován jako pouhá propagace bez hlubšího smyslu. Po zhlédnutí však pochopíme, že v tomto případě vzniklo výjimečné dílo. Dílo, ve kterém se představuje svět IT nadšenců tak, aby ho pochopil i počítačový analfabet, a jehož autorům se podařilo zachytit současnou proměnu společenských hodnot a konvencí.

Počítačová hra DOTA 2, mezinárodní turnaj The International a výhra jeden milion dolarů – to vše spojilo v roce 2011 životy profesionálních počítačových hráčů celého světa. Snímek nás seznamuje se třemi z nich. První je znám pod přezdívkou Fear. Pochází z neúplné rodiny amerického venkova. Kvůli hraní musel opustit domov a trénoval „v undergroundových podmínkách“, jak sám poznamenává. Za druhým hrdinou se kamera vydává do asijského Singapuru, kde se takzvaný Hyhy potýká se silným odporem rodiny k počítačovým hrám. „Jednou se z těch her zblázníš,“ je mu namítáno i přes úspěchy, kterých v tomto odvětví dosáhl.

Příběh další postavy se odehrává v ukrajinském městě, kde se mladý hráč Dendi vyrovnává jednak s chudobou, jednak se smrtí svého otce. Tyto narativní linie jsou od počátku do konce gradovány tak, že je pro diváka nemožné s nimi nesoucítit. Každý však hraje za jiný tým a vyhrát může jen jeden. Klidné počáteční seznamování s hlavními aktéry se tak při příjezdu na turnaj mění v dramatický souboj. Jemný klavírní podkres střídá rychle tepající elektronický souzvuk, melancholické vyprávění zase výkřiky komentátorského voiceoveru o momentálním skóre.

Silné emocionální zabarvení snímku je doplňováno o graficky povedené animace. Ty mapují prostor hry, ve kterém se hrdinové střetávají v bojích na život a na smrt. Hravým způsobem jsou také využívány k seznámení diváků jednak s historickým kontextem her, jednak s mentálními procesy, které hráč „v akci“ prožívá.

Soutěž The International, jak už název vypovídá, je multikulturní záležitostí. Odlišnost kultur a jejich přístup k herním technologiím zde spíše vyplývá z kontextu, než že by byl autorským záměrem. To však dodává na jeho autentičnosti. Čínské týmy jsou založeny na silné autoritě trenéra, disciplíně a racionalitě. O ruských a evropských týmech se zmiňují jako o naprosto nepředvídatelných. Výrazně se liší i přístup jednotlivých zemí k hráčským komunitám. Zatímco v evropských a amerických státech jsou tito hráči považováni spíše za počítačové fanatiky na okraji společnosti, v asijských zemích dosahují slávy rockových hvězd. Hráčství považují za prestižní práci, pro kterou jsou zde vystavěny speciální herní domy tak, aby bylo možno se plně soustředit na trénink tohoto novodobého kolektivního sportu.

Free to Play – dvojsmyslný název snímku vyzývá ke hře a zároveň napovídá, že hraní je zdarma. Přední hráči, jimž se dokument věnuje však platí vysokou daň. Hraní pro ně představuje každodenní několikahodinovou aktivitu, které obětují vše ostatní. Od okolí se jim ale pochopení nedostává.

"Myslím, že za 15 let bude e-sport populárnější než fotbal. Než basketbal. Než cokoliv jiného."

"Myslím, že za 15 let bude e-sport populárnější než fotbal. Než basketbal. Než cokoliv jiného," říká jeden z hráčů a dle obrovského množství diváků zobrazených na turnaji se tato prognóza jeví reálně. Dokument vyvolává otázky, které běžného počítačového uživatele nejspíš ani nenapadnou. Kam tedy směřuje budoucnost tohoto digitálního světa? Na okraj společnosti, či na olympijské hry? Finanční ohodnocení počítačových hráčů již dosahuje stejných částek jako výplaty uznávaných profesionálních sportovců. Divácký zájem také stoupá. Tyto záležitosti rozhodně stojí za zamyšlení, proto dokument o počítačové hře DOTA 2 považuji za pokrokový snímek určený, paradoxně především pro nehráčské publikum. Free to Play je navíc i "free to watch" neboli zdarma ke zhlédnutí!

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!