Jeffery Deaver je tak trochu šílený

Jeffery Deaver je tak trochu šílený90%

Jeden z nejlepších autorů knih v žánru krimi a thriller Jeffery Deaver vydal v nedávné době velice zajímavou sbírku povídek s názvem Tak trochu šílení.

V každém oboru je velice důležitá konkurence. Nejenže nutí jednotlivé lidi zvyšovat své úsilí, ale nabízí i možnost většího výběru pro konzumenta. Samozřejmě to platí i v literatuře. Nemusím nikoho dlouze přesvědčovat o faktu, že současným detektivkách dominují zejména autoři ze severní Evropy. Přesto se najde několik spisovatelů z jiných končin, kteří míří kvalitou svých knih na nejvyšší příčky popularity. Jedním z nich je určitě Jeffery Deaver. Jeho poslední kniha nese název Tak trochu šílení a vyšla u nakladatelství Domino.

Jedná se o sbírku méně či více dlouhých povídek. Výhodou je velký počet příběhů, postav, zvratů a celkově radosti ze čtení. Některé čtenáře může odradit tloušťka kniha. Více než 600 stran opravdu není málo. Na druhou stranu se jedná o povídky. Můžete číst knihu opravdu dlouho a nemusíte se bát, že zapomenete děj. Prostě jen přečtete jednu povídku a další si necháte na příště.

Nyní již k samotnému obsahu. Přinášíme Vám krátký obsah a rozbor jednotlivých kapitol.

První povídka Rychle s Kathryn Danceovou nabízí příběh nabitý moderní technikou a politikou. Teroristé z organizace Bratři svobody nastraží na neznámém místě bombu. Po určitém čase hrozí zabití několik stovek lidí. Podaří se policistům najít pachatele a za pomoci výslechu z nich dostat místo výbuchu?

Druhá povídka s názvem Hra vypráví o obyčejné ženě Sáře, které se do baráku nastěhují noví sousedé. Od tohoto okamžiku přicházejí nejdříve přátelská, později omezující a vtíravá setkání. Nemůže se svých nájemníků zbavit a navíc za celou věcí je daleko více. O co vlastně jde novým nájemníkům?

Do třetice přichází Nakopnutí. Filmová branže je velice tvrdý byznys. O tom ví své i Mike O´Connor. Již není nejmladší, a proto se mu nabídky na role příliš nehrnou. Jednoho dne dostane zajímavý návrh. Může si zahrát poker před televizními kamerami o vlastní peníze. Tenhle job ho může opět vyšvihnout na výslunní. Ale hraje se opravdu o nakopnutí?

Učebnicový případ nabízí příběh o nejslavnější Deaverově postavě. Jmenuje se Lincoln Rhyme a tentokrát musí odhalit pachatele opravdu zapeklitého případu. Důkazů je mnoho, ale které z nich jsou ty důležité? Velkou roli hraje příručka napsaná samotným detektivem.

Další z oblíbených hrdinů je i John Pellam. Po havárii auto se ocitne v malém městečku spolu s několika lidmi. Bohužel v tom samém okamžiku se nedaleko stane vražda a podezření padá i na samotného Pellama. Podaří se mu obhájit svou nevinu a najít skutečného pachatele? O tomto příběhu pojednává Paradice.

Povídka číslo šest Protivníci se odehrává ve sportovním prostředí. Právě se konají olympijské hry v Pekingu. Sportovci se těší na svůj nejslavnější okamžik v kariéře.Této události chtějí využít rovněž teroristé. Schyluje se k velkému mezinárodnímu útoku...

Úmrtí slavného spisovatele J.B.Prescotta je velkou událostí. Oficiální informace mluví zcela jasně – infarkt. Detektiv Malloy, který je velkým fanouškem tohoto spisovatele, je přesvědčen o něčem jiném. Potvrdí se jeho tušení, že se nejednalo o přirozenou smrt? Více se dozvíte v povídce Zápletka.

O psychických problémech lidí vypráví Terapeut. Martin Korbel je přesvědčen, že za vztekem lidí stojí neprokázaná energie. Napadne člověka a ten je poté náchylnější k agresivitě. Díky tomu Korbel zavraždí i jednu nevyléčitelnou ženu. Je Martin Korbel blázen nebo má pravdu? Rozsudek musí vykonat soud.

O nebezpečí na poli nových zbraní pojednává Zbraň. Tajná organizace spolupracující s vládou se doslechne o nové zbrani, která může znamenat katastrofu pro lidstvo. Musí o ní zjistit více informací a najít její výrobce. Rozhodně to nebude lehký úkol. O jakou zbraň se vlastně jedná?

Dojde v dalším příběhu k usmíření? Ransom Fells od útlého věku nesnáší svého otce. Jednoho dne ho pracovní příležitost přivede do města, kde vyrůstal. Poznává zajímavou ženu a rozhodne se zjistit více informací o svém otci. Postupně zjišťuje, že mají společného více než čekal.

Druhý případ s Lincolnem Rhymem se jmenuje Nekrolog. Jednoho dne dostává velké množství inspektorů nečekané oznámení. Slavný inspektor Rhyme zemřel. Kdo stojí za jeho vraždou? Opravdu si myslíte, že zemřel?

Předposlední povídkou je Fanda. Slavnou countryovou zpěvačku Shaynu pronásleduje vlezlý fanda. Mizí jí věci a hrozí jí i větší nebezpečí. Přeruší kapelu svou koncertní šňůru  nebo vystoupí na riskantním koncertu? Nebezpečným psychopatem může být kdokoliv v sále.

Na závěr přichází nejdelší povídka s názvem Navždy. Několik párů páchá nečekané sebevraždy. Statistik u policie Tal si myslí, že se nejedná o pouhé náhody. Přestože nemá zkušenosti s vyšetřováním, pouští se do dlouhého boje o dopadení vraha. Podaří se mu prokázat vinu dalšího člověka nebo si jen zoufalí lidé chtěli zkrátit život?
Celkem třináct povídek od mistra žánru krimi a thriller nabízí výbornou sbírku příběhů. Jeffery Deaver umí napsat strhující děj i na menším počtu stran. Čekají Vás opravdu neskutečné zvraty, výborný popis postav a především velké množství vražd. Jestli se chcete seznámit s tvorbou tohoto spisovatele, kniha Tak trochu šílení je jedinečnou volbou.  

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Jeffery Deaver je tak trochu šílený
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!