Pražský Majáles 2014: Jarní slavnost v novém hávu

Pražský Majáles 2014: Jarní slavnost v novém hávu 

Prosluněné Letňany letos poprvé hostily Pražský Majáles. Studentský happening navštívily stovky lidí, kteří tento "nejlepší den v roce" okusili v novém kabátě. Větší areál nebo náramkové placení mnozí kvitovali, jiní se smutně ohlíželi k loňské Stromovce.

Obrovské průvody českou metropolí zahájili ve středu 30. dubna jubilejní desátý ročník Pražského Majálesu. Ten přinesl oproti minulým ročníkům velké změny. Studentský festival, který si v průběhu let vydobyl solidní místo mezi velkými akcemi, se přestěhoval ze Stromovky do Letňan, vyzkoušel nový systém placení a vsadil na kvalitnější zázemí pro vystupující interprety než na zahraniční hudební esa.

Velký prostor, slabá dostupnost

Organizátoři přesídlili ze Stomovky do Letňan. Návštěvníci si pochvalovali větší prostor, který mohli využít studenti v rámci svých univerzitních území nebo obchodníci k větším obchodům s občerstvením. Stage byly situovány po celém areálu a možnost rozletu byla takřka nekonečná. Jenže to mělo i svá negativa. Fanoušci hudby už si nemohli jen tak sednout do trávy a relaxovat – nebylo kde. Pokud se váš kamarád rozhodl pro "gáblík" uprostřed koncertu, pravděpodobně jste ho nenašli. A pokud jste sázeli na telefon, zradil vás mizerný signál. Hlavně s příchodem večera šlo o nemožnou misi. Další problém byl v dostupnosti. Zatímco přes den návštěvníci přijížděli metrem a na výstaviště došli pěšky, odjezd byl velkou komplikací. Majáles se vyzbrojil speciálními autobusy, které kroužili po trase Letňany – I.P. Pavlova, ale s velkým náporem po půlnoci se na volná místa čekalo dlouho. Mnozí tak vydrželi až do ranních hodin.

Na Majáles bez hotovosti

Hotovost nebereme. Tuto větu mohl slyšet každý návštěvník, pokud opomněl nabít svůj vstupenkový náramek o kredit na občerstvení. Dva větší stany v areálu se staraly o hladký finanční tok na náramky, které pak prostřednictvím čipů zprostředkovaly transakce. Peníze šly nabít i předem přes bankovní účet. Absence běžné platby měla různé reakce. Zpočátku bylo vše v pořádku, čtecí zařízení fungovala, vše šlo snadno a rychle. Postupem času ale systém několikrát selhal a s větším náporem návštěvníků se vytratilo i rychlé odbavení front. Plusem je určitě samotný pokus. Pokud se chce Majáles vyrovnat velkým festivalům, musí zkoušet něco nového a těžit ze zkušeností. Na druhé straně je třeba počítat s jistými potížemi.

Kryštofa zastoupili Chinaski

Po hudební stránce byl Majáles znovu příjemným zážitkem. Ozvučení bylo až na výjimky vyladěné a interpreti dostali zázemí hodné letních open-airů. Kromě osvědčených kapel se ukázala i menší uskupení. Diváci si zcela určitě zapamatují například skupinu Lola běží nebo Koblížky. Na velké scéně byli vrcholem večera Chinaski. S absencí skupiny Kryštof, která minule s velkou slávou uzavírala ročník ve Stromovce, vsadili organizátoři na Malátného partu, která nezklamala. Dojezd poté obstarali v zastřešené části areálu Mig 21 a kdo chtěl, mohl tancovat až do rána.

Za krále Majálesu byl zvolen student ČVUT David Kožušník, za miss zástupkyně Univerzity Karlovy Michaela Buchtová.

Celkový dojem byl veskrze pozitivní. Úroveň celé akce je dobrá a Majáles i nadále roste. Organizátoři nyní stojí před rozhodnutím, kde bude studentský festival příště a čím ho ještě víc vylepšit. Otázkou zůstává, zda někdy "nejlepší den v roce" dospěje svou kvalitou k Votvírákům, Hradům nebo třeba Colours. Ambice jsou znát, ale neměly by být na úkor celkové stability. Proč přikládat karty, když se už tak pevný domeček může zhroutit?

Fotografie z Majálesu 2014 si můžete prohlédnout na našich stránkách.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!