Jeremy Pelt ukázal Praze, jak se hraje jazz!

Jeremy Pelt ukázal Praze, jak se hraje jazz!100%

V pátek se v legendárním pražském jazzovém klubu Reduta představila jedna z hvězd současné jazzové scény, trumpetista Jeremy Pelt. Se svým kvartetem si v Praze udělal zastávku na právě probíhající evropské tour. A o tom, že zastávka to byla nutná, svedčila i k prasknutí naplněná Reduta.

Evropské turné jede Jeremy Pelt "Four" ve složení Jeremy Pelt (trumpeta), Danny Grissett (piáno), Josh Ginsburg (kontrabas) a Andreas Svensen (bicí). Jak tohle kvarteto namíchané z excelentních hudebníků a okořeněné mladickou krví Andrease Svensena šlape, můžete posoudit dnes večer ve francouzském Lyonu, kde v tomto složení odehraje své poslední vystoupení. Poté se Jeremy Pelt na nějaký čas vrací zpět na americkou půdu. Aktuální vystoupení můžete sledovat zde.

Jeremy Pelt, Foto: Pavel HejnýJeremy Pelt, Foto: Pavel Hejný

Já měl to štěstí, že jsem si páteční večer užíval za zvuku noblesní trumpety a temnných basů právě v Redutě. Dva sety a téměř tři hodiny toho nejkvalitnějšího jazzu, který se k evropským uším jen tak nedostane. Newyorský jazzman vytáhl z repertoáru řízné i temnější kousky, které prokládal klidnějšími a tradičnějšími skladbami, kde postupně vynikaly kvality jednotlivých členů bandu. Dokonalá sehranost a lehkost Jeremyho, jenž jakoby se s trumpetou už narodil, vytvářely neopakovatelnou atmosféru, kterou publikum přeplněné Reduty bouřlivě oceňovalo!

Face Forvard

Jeremy Pelt je představitelem moderního jazzu, nicméně ctí tradiční prvky tohoto žánru a nechává se inspirovat ikonou dvacátých let Milesem Davisem (album „Men of Honor“ z roku 2010 věnoval částečně právě Milesovi). V posledních letech vydal, kromě již zmíněné desky, alba „The Talented Mr. Pelt“ v roce 2011, o rok později album „Soul“ a minulý rok „Water and Earth“. V lednu tohoto roku pak Jeremy uvedl svoji zatím poslední desku „Face Forvard“, kterou v Redutě představil.

Mezi sety, kdy si hudebníci dali dvacetiminutovou přestávku, se Jeremy svěřil, jak moc má českou metropoli v oblibě a jak si tentokrát návštěvu všemi doušky užívá. Po těchto slovech je tedy jisté, že se do Prahy opět brzy vrátí :) Z rukávu také vytáhl pár vtipných historek (nejen o svém mladém bubeníkovi Andreasi Svensenovi) a krásně tak dokreslil svou americkou tvář a roli pohodového jazzmana.

Páteční večer v Redutě se mi nakonec protáhl až do půl jedné, kdy se Jeremy s poslední "představovačkou" rozloučil, a s tím, že jim za pár hodin letí letadlo, naposledy foukl do trumpety. Kdo tedy večer budete v Lyonu, užijte si koncert, co to jde a vy ostatní si příště tohoto newyorského chlapíka rozhodně nenechte ujít!

Foto: Pavel Hejný

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Reduta Jazz Club

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!