Jaké jsou novinky a trendy v současném stravování? Zajímá vás, co se kolem tohoto tématu děje?
Vyzpovídali jsme PhDr. Karolínu Hlavatou, odbornici na výživu, a MUDr. Martina Skálu, plastického chirurga, kteří pracují pro známou OB CARE kliniku. V rozhovoru s PhDr. Karolínou Hlavatou a MUDr. Martinem Skálou jsme se například dozvěděli, jak je nebezpečné vysadit cukry ze svého života, ale i to, že v některých případech je abdominoplastika nevyhnutelná. Přečtěte si, jaké děláme nejčastější chyby ve stravování a proč některé potraviny nesmíme v žádném případě vynechávat.
Otázky na Karolínu Hlavatou:
Jaké jsou trendy a novinky ve zdravém stravování?
Je známé, že největší počet úmrtí v civilizovaných zemích připadá na kardiovaskulární onemocnění. Proto i strava by měla tento fakt respektovat. Z hlediska skladby stravy a zastoupení jednotlivých živin se jako nejúčinnější jeví středomořská strava nebo tzv. DASH dieta (dietary approaches to stop hypertension). V souvislosti s nízkým výskytem kardiovaskulárních onemocnění je často zmiňována také Francie a středomořské oblasti. Pro uvedené způsoby stravování je charakteristický vyšší příjem rostlinných olejů, ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin. Hlavním zdrojem tuků je olivový olej, ryby, drůbež a mléčné výrobky. Velký důraz je kladen na čerstvost potravin a co nejkratší a nejšetrnější následné zpracování.
Co si myslíte o nízkosacharidových dietách?
Sacharidy mají svoji nezastupitelnou úlohu i v redukčních dietách. Jsou pohotovým energetickým zdrojem a jejich adekvátní příjem zabraňuje poklesu bazálního metabolizmu. Nedostatek sacharidů v dietě mívá za následek negativní ovlivnění zejména dlouhodobé prognózy redukčních režimů, zvyšuje se i riziko jo-jo efektu po skončení diety. Přesto jsou velmi populární nízkosacharidové diety. Nejznámější je Atkinsova dieta, při níž je příjem sacharidů snížen pod 30 g/den. Při této dietě je možné konzumovat tučné maso, máslo a další vysokotučné mléčné výrobky, některé druhy zeleniny (listový salát, špenát, okurky, brokolice). Zakázány jsou všechny potraviny obsahující sacharidy – sladkosti, chléb, těstoviny, rýže, veškeré další obiloviny, brambory a ovoce. Nízký příjem sacharidů vede k vyčerpání glykogenových zásob, organismus se dehydratuje a v souvislosti s ketózou vznikají ketolátky, které zvyšují sytivost. K tomu se připojuje sytící efekt proteinů, jejichž příjem je samozřejmě také vyšší a výsledkem je menší příjem jídla a redukce hmotnosti. V krátkodobých studiích nebyly potvrzeny obavy, že zvýšený příjem tuku, zvláště nasycených mastných kyselin, způsobí vzestup hladin krevních tuků, inzulínovou rezistenci a vzestup krevního tlaku. Přesto se tato dieta nedoporučuje pro dlouhodobé režimy a je nevhodná pro osoby s hyperlipidémií, diabetem a dalšími metabolickými nemocemi.
Jaké jsou nejčastější chyby při dodržování správné životosprávy?
Častým neduhem je nepravidelný jídelní režim, zejména vynechávání snídaní, odbývání obědů a večerní přejídání. Častá bývá i nadměrná konzumace sladkých nápojů a celkově jednoduchých sacharidů. Ve stravě Čechů je stále problémem nadměrný příjem tuků, zejména živočišného původu, nízký příjem vlákniny, vápníku a vitaminu D.
Vyjmenujte nám 5 potravin, které bychom měli z našeho jídelníčku vyškrtnout a které se naopak naučit jíst?
Myslíte si, že k ideální postavě stačí pouze zdravá strava?
Vnímání ideálu je hodně dáno duševní pohodou. Takže jistě, strava je velmi mocná, ale důležitý je i pravidelný pohyb, dostatečný pitný režim a celková duševní pohoda.
Otázky pro Martina Skálu:
Existují případy, kdy se člověk snaží, ale bohužel to bez zákroku chiruga nejde?
Existují. Na těle jsou problematické partie, kde zůstává vyšší tuková vrstva i po úbytku váhy a tělesná aktivita již nepřináší další zlepšení. Typicky je to oblast břicha kolem pupku, u žen pak boky a oblast stehen.
Proč tomu tak je a jakým způsobem bychom tedy měli postupovat?
Tyto partie hubnou nejpomaleji, protože jsou pro tělo rezervní zásobou energie a tělo si je snaží zachovat pro případ nouze. Dalším faktorem je genetická dispozice, která také významně ovlivňuje, v jakých partiích se u konkrétní osoby tuk ukládá.
V těchto případech je ideálním řešením liposukce, která byla vyvinuta právě na modelaci postavy, nikoli jako metoda redukce váhy, jak se stále mnoho lidí domnívá. Pokud tedy klient dosáhl požadované váhy a není spokojen s některými partiemi těla, stačí navštívit plastického chirurga a při konzultaci se zhodnotí představy klienta a možnosti chirurgického řešení.
Pokud chcete vědět více podívejte se na www.obcare.cz a nebo na facebook: facebook.com/OBCAREklinika a facebook.com/obfitlife
OB CARE klinika se zabývá především problémy s nadváhou, které naši společnost trápí čím dál víc. Nemáme čas se správně stravovat a neustále spěcháme. Přichází stres a nedostatek spánku a často saháme po rychlém řešení - fast foodech. Jsme tady pro lidi, kteří se rozhodli, že chtějí pro své zdraví něco udělat a investovat tak do svého života, jelikož je to to nejcennější, co máme. Náš tým má jasnou filozofii: věnujte se svému tělu a ono se vám odvděčí!