Masérka z Neviditelné výstavy: „Hýčkat dnes potřebuje úplně každý“

Masérka z Neviditelné výstavy: „Hýčkat dnes potřebuje úplně každý“100%

Úspěšný projekt nevidomých v prostorách Novoměstské radnice rozšířila na podzim loňského roku takzvaná „neviditelná masáž“ – zážitková procedura pro pouze tři smysly odehrávající se v naprosté tmě za doprovodu hudby a vonných masážních olejů.

Jedna z nejžádanějších nevidomých masérek a masérů, paní Juliána Koutná, zvládne za den rozhýbat záda až pěti zákazníkům. Ruce ji nebolí, bere to jako svůj vlastní trénink v rámci vedlejšího pracovního poměru. „Lidé za mnou často přijdou až ve chvíli, kdy je opravdový průšvih – když je už něco bolí,“ dělí se o svou zkušenost Koutná a jednoznačně doporučuje prevenci, přestože člověka nemusí nic bolet. „Masáž totiž v dnešní době potřebuje úplně každý, celkově nám chybí něha, mazlení a hýčkání, každý je schoulený sám do sebe a je třeba se spíše otevřít.“ A samozřejmě, metlou dnešní doby je dnes sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu.

Paní Koutná má v projektu Neviditelné výstavy už dlouholetou praxi – návštěvníky provádí světem nevidomých od samého začátku, kdy byla přijata do týmu průvodců mimo jiné pro svou znalost francouzštiny a ruštiny. „Není to práce pro každého, je třeba, abyste se skvěle orientovali v prostoru, měli přehled o činnosti návštěvníků, zvládali dělat více věcí najednou – vykládat, popisovat terén a zároveň hlídat, aby se nic nestalo,“ popisuje svou netradiční práci.

Jakmile přišla výstava s nápadem neviditelných masáží, paní Koutná coby dítě z lékařské rodiny s fyzioterapeutickým vzděláním a dvouletou certifikovanou praxí neváhala a mimo provádění se rozhodla vidomým umožnit i jiný typ zážitku ve tmě.

„Myslím si, že to vidomým dává více pokory,“ uvažuje nad smyslem celého projektu, který se poslední dobou rozšířil ještě o „neviditelnou večeři“, „neviditelný team-building“ či „neviditelnou ochutnávku vín“. Přesto se však paní Koutná setkala i s velmi nevhodným a hrubým jednáním; na jedné z prohlídek jí návštěvník vybafnutím vyděsil k smrti, běžné je „potěžkávání“ různých předmětů, které jsou po cestě, a dokonce prý došlo i na krádež ovoce z neviditelného trhu. Paní Koutná má jako nevidomá obdivuhodnou citlivost pro orientaci v prostoru, podle svých vlastních slov přesně ví, kdo kde při prohlídce stojí a co chystá, dále pozná, kdo se bojí, je nervózní nebo naopak úplně „v pohodě“.

Ze současné pozice „neviditelné masérky“ ji nejvíce těší zájem opakovaně se navracejících pacientů, například jedné paní seniorského věku, která se namísto ozdravného lázeňského pobytu rozhodla pravidelně docházet na její masáže. Celá Neviditelná výstava požívá velkého zájmu veřejnosti – absenci klíčového lidského smyslu si přicházejí vyzkoušet turistické zájezdy, cizinci z celého světa, dětské školní skupiny i náhodní kolemjdoucí. Přesto však neustává v kreativitě a vymýšlí, jaký další zajímavý program by mohla ještě nabídnout.

To nejdůležitější se jí ale zřejmě už podařilo - donutit odcházející návštěvníky trochu se „chytnout za nos“ a uvědomit si, co všechno mají, aniž by si to v životě vůbec připouštěli. A také probudit v příchozích zjištění, že se od nevidomých máme ve svém uspěchaném životě ještě hodně co učit, pokoře a laskavosti k druhým.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Novoměstská radnice v Praze nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!