Design jako hra! Povídání nejen o designu s majitelem studia INNEX

Design jako hra! Povídání nejen o designu s majitelem studia INNEX 

Vášeň pro krásu se odráží v našich smyslech, to jsou slova majitele designového showroomu Pavla Pravdy. Podívejte se, jaké kousky toto designové studio ukrývá.

Jaké jsou novinky a trendy v současném stínicím designu a kolem designových produktů?

Momentálně jsou IN exterierové látky nazvané Textil Screens, mají úžasnou vlastnost, jelikož blokují dokonale sluneční paprsky a v interiéru nemáte pocit horka. V podstatě se jedná o budoucnost venkovního stínění. Screenové rolety pokryjí i velké plochy a mají oproti žaluziím a roletám mnoho dalších výhod. V této sezóně letí perleťová, antracitová, betonová šeď nebo metalická barva, zkrátka žádné extra výrazné.

využití stínící techniky v praxi

Co se týče produktového designu, nedá se říci, co přesně je populární, nastává eklektická doba a v módě jsou rozmanité tvary, potisky, tlumené, ale zároveň i výrazné barvy. Například skandinávští designéři FIRMY SITS nabízejí sedačky v retro designu stylu 60. a 70 let. Co se týče momentální nálady kolem designu a architektury, je pro tuto dobu zajímavé, že se využívají netradiční materiály pro produktový design, jako je například beton. Mladí designéři rádi využívají i recyklované materiály. Hitem je míchání kontrastních barev – např. antracitová a magenta nebo tyrkysová a šedá.

Proč jste si vybral tento obor? 

Designem, a to nejen ve stínící technice, se zaobírám přes 12 let. Baví mě, že se tento obor stále vyvíjí a je velmi hravý. Design je v podstatě nekonečný příběh. Líbí se mi, že se dá i malou proměnou v interiéru změnit celková nálada prostoru. Člověk nemá nikdy hotovo, pokud máte hravou fantazii, máte stále co vymýšlet. Rád se nechávám inspirovat neobvyklými věcmi, barvami, cestováním… Design je pro mě prostě hra.

Spolupracujete i s architekty a designery, můžete zmínit nějaký zajímavý projekt?

Momentálně spolupracujeme s mladými designery z oblasti produktového odvětví, a to zejména značkou Gravelli, což je mladá firma, která se specializuje na výrobky z betonu. Na našem showroomu můžete vidět betonové tvarované konferenční stolky, lehátko a také jejich poslední novinku betonové umyvadlo. Tím výčet jejich produktů nekončí, ostatně je možné zmínit, že se specializují i na šperky, které jsou k vidění  na našem showroomu. Co se týče projektů, právě jsme dokončili nádherné terasy restaurace U Zlaté Studně a terasu hotelu Kempinski. Designovým šperkem showroomu je křeslo od Tomáše Vacka. 

Gravelli konferenční stolek

Jaká je vaše oblíbená ikona v designu, architektuře nebo módě?

Sázím na české designéry a architekty a mezi mé oblíbence patří Rony Plesl, který pracuje se sklem. Některé jejo objekty jsou vystaveny i u nás. Z oblasti módy mám rád Beátu Rajskou a ze zahraničních miluji YSL nebo Marc Jacobs. Mezi své oblíbené architektonické projekty řadím práci Kaplického, škoda, že se jeho knihovna na Letné nezrealizovala. Zážitkem z poslední doby pro mě byla návštěva proměněných oblastí Dolních Vítkovic v Ostravě, vážím si odvedené práce arch. Josefa Pleskota, považuji celý projekt za přelomový nejen pro Ostravsko, odkud pocházím, ale pro celou republiku.

Co byste si nikdy nedal do bytu?

Jsem otevřený mnoha nápadům a rád míchám netradiční prvky dohromady – u mě doma můžete najít židle od Kartell, které jsou z transparentního plastu a bez problému je namíchám se starším Vintage kouskem. Nikdy by mě nenapadlo, že mě bude bavit beton v interiéru anebo materiál, jako je filc. Nikdy neříkej nikdy – to je moje heslo.

- INZERCE

Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!