Krutý příběh chlapce, který přežil holocaust

Krutý příběh chlapce, který přežil holocaust 

Jednou z dalších zajímavých knih s tématikou holocaustu je román Aharona Appelfelda s názvem Květy temnoty. Nechte se unést dojemným a zároveň i znepokojujícím příběhem. Vyšlo v nakladatelství Plus.

Jedenáctiletý židovský chlapec Hugo pochází z Bukoviny. Právě zuří druhá světová válka a zemi ovládají nacisti. Matka ukryje svého milovaného syna ke své přítelkyni z mládí, aby ho uchránila před koncentračním táborem či smrtí. Ukrajinka Mariana je prostitutka a svěřeného chlapce si ihned zamiluje. Schová ho do malého a temného kumbálu, kde musí přežívat spousty dní. Ona zatím uspokojuje své klienty, především z řad nacistického vojska. Snaží se Hugovi pomáhat přežít krušné chvíle v úkrytu. Navzájem prohlubují svůj vztah a dostávají se na pomezí mateřské i skutečné lásky.

Po válce do země přichází Rudá armáda, a proto společně utíkají do hor. Marianě hrozí trest za její spolupráci s nacistickými vojáky. Dokážou se společně dostat z nepříjemné situace? Najde Hugo své rodiče, o kterých během války nic nevěděl?

Velice silný příběh původem ukrajinského autora nabízí podobný námět, který se již objevil v deníku Anny Frankové. V knize nenaleznete popisy koncentračních táborů, ani se příliš nedostanete do kontaktu s vojáky SS. Jedná se především o osobní příběh mladého chlapce, který uniká před smrtí a musí se vyrovnat se svým zničeným životem. Odloučení od rodiny není vůbec jednoduché, a proto si vybuduje silný vztah k prostitutce Marianě. Postupem času s ní prožívá i slasti fyzického kontaktu, protože s ní občas spí v její posteli. Nejedná se mezi nimi o sex, ale něžné doteky během koupání i objímání při spánku.

Dalším pomocníkem při odloučení od rodičů jsou mu vzpomínky na dobu před válkou. Autor výborně zpracovává pocity, které zažilo mnoho dětí během krutých válečných let. Hloubka dojmů z knihy čtenáře velice rozesmutní. Rodiče Huga byli vážení lékárníci, kteří pomáhali všem chudým lidem. Bohužel jim to nepřineslo štěstí, ale díky válce nakonec přišli o svůj těžce vybudovaný život.

Dalším paradoxem knihy, který byl zároveň pravdou ve skutečném světě, byl příchod nového zla formou Rudé armády. Přestože zachránila zemi od nacistů, sama se tvrdě vyrovnávala i s téměř nevinnými lidmi. Hugo nakonec skončí sám na ulici a společně s dalšími utečenci nenalezne svůj domov ani rodinu.

Spisovateli Aharonu Appelfeldovi při psaní knihy pomohli i jeho vlastní zkušenosti. V roce 1941 byl deportován do koncentračního tábora v Transmistrii na Ukrajině. Z tábora se mu podařilo utéct a tři roky se skrýval. Po válce se přestěhoval do Palestiny a začal psát.

Podobné romány nemohou nikoho nechat chladným. Přestože se jedná o beletristickou literaturu, vychází z pravdivých událostí a poskytuje pohled na drsný život židů za druhé světové války. Zajímavě napsaná kniha by se měla dostat do hledáčku všech lidí, kteří se zajímají o podobné osudy pronásledovaných obětí holocaustu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!