Plešatá zpěváčka? Tak ta se češe pořád stejně!

Plešatá zpěváčka? Tak ta se češe pořád stejně!100%

Komorní scéna Aréna v Ostravě již od listopadu 2012 předává divákům neobyčejnou inscenaci, ve které vítězí náruživá originalita, lehký půvab a především humor, jaký diváka vtáhne přímo do děje bez zbytečných a nákladných scén.

Autor hry Eugène lonesco (1909-1994) vytvořil přes 30 geniálních her, které všechny reagují na začnou krizi jazyka. Má pocit, že jím nejde již nic kloudného sdělit. Stvořil absurdní divadlo, jež svou zdánlivou nelogičností vábí diváka do světa absolutních situací, promluvy a především nesmyslné komunikace, která nevede k ničemu.

Eugène lonesco žil převážně ve Francii, což považoval za vůbec nejkouzelnější období svého života. Ve Francii se usadil natrvalo a stvořil zde taková díla, která mu přinesla četné literární ceny.

Inspirací pro jeho dílo byla anglická učebnice, ze které získal mnoho námětů. Pro nás důležité jsou postavy Mr. a Mrs. Smith, které se staly klíčové pro hru Plešatá zpěvačka. Ano – zrodil se naprosto jedinečný, nový a originální žánr – tzv. absurdní drama. Sám lonesco se nechal slyšet, že jednoznačně usiloval o vytvoření jakési parodie na divadlo, na chování lidí, kteří se ponoří do banality a tím se dostanou až za konečné hranice nejobyčejnějších obratů všedního jazyka.

Každá scéna v Plešaté zpěvačce, každá komunikace mi přišla naprosto nelogická, nesmyslná a tyto nesmyslné dialogy se pak následně proměnily v komické a originální situace.

Vezměte kruh a polaskejte se s ním a zvrhne se vám v bludný kruh.

Ať už se snažíme jakkoliv, v Plešaté zpěvačce nenacházíme žádný děj. Hra se ponořuje do anglického prostředí, které vůbec nic neznamená. Stejně tak název hry není stěžejní, dokonce se v celé hře objeví jen jedna jediná bezvýznamná zmínka.

Co se týče této konkrétní inscenace, herecké výkony zdejších herců doslova braly dech. Jejich naprosté zapálení, ponoření do jednotlivých scén, situací a nelogické konverzace hořely stejně tak, jako tváře postavy velitele požárníka (Albert Čuba). Tato postava mě bezpochyby zaujala ze všech nejvíce. Jeho velkolepý nástup, náruživé vysvětlování, zda to byl on, kdo zvonil či nezvonil na domovní zvonek Smithů, nebo jeho úsměvná konverzace s divákem nějaké banální televizní soutěže, jejíž humorné okamžiky mi rvalo smíchem srdce z těla. Nesmím opomenout jeho ladné taneční kreace.

V rolích pana a paní Smithových se objevil Marek Cisovský a Tereza Cisovská. Zejména Tereza mě okouzlila svým konzervativním vzhledem, dokonalým elegantním vystupováním. Marek Cisovský zase exceloval v ležérnosti a dokonalém zvládnutí své sebevědomné ženy.

Výraznou postavou v inscenaci byl Josef Kaluža, který si zahrál postavu moderátora a následně i humornou postavu služky, která byla v každém ohledu naprosto originální.
V dalších rolích se objevili: Michal Čapka (pan Martin), Petra Kocmanová (paní Martinová), Vladislav Georgiev (Studioman), Vojtěch Orenič j. h. (Vlezlá postava) a dívky Tereza Dočkalová, Zuzana Truplová a René Šmotek.

Inscenaci doporučuji navštívit. Zaručuji Vám, že se budete stoprocentně bavit. Je až neuvěřitelné, že každé představení jakéhokoliv žánru zahraje Komorní scéna Aréna naprosto dokonale.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Komorní scéna Aréna

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!