Karel IV. - Tajný deník aneb cestujeme do minulosti

Karel IV. - Tajný deník aneb cestujeme do minulosti90%

Pro milovníky historie i románů je určena kniha Josefa Bernarda Prokopa s názvem Karel IV. – Tajný deník. U nakladatelství Fortuna Libri vyšlo opravdu zajímavé dílo, které si zaslouží pozornost čtenářů.

Karel IV. byl jedním z nejuznávanějších a největších panovníků v českých dějinách. Jeho působení na královském trůnu nám zanechalo patrné stopy dodnes. Lidé stále obdivují památky, které patří mezi skvosty naší architektury. Karlův most, Karlova univerzita, katedrála Sv. Víta a mnoho dalších budov stojí zejména díky němu. Ihned na počátku svého panování v Čechách nechal významně opravit Pražský hrad. Takto bychom mohli pokračovat opravdu dlouho. Vzhledem k významu této osobnosti je velice dobře, že stále vycházejí knihy věnující se jeho životu.

Jednou z nich je i fiktivní deník Karla IV., který se k nám dostal na recenzi. Nejedná se sice o deník, který by si psal sám panovník, přesto nabízí historicky doložené postavy a fakta. Velice zajímavě je napsán už úvod. Dozvíme se v něm informaci, proč si Karel IV. tento deník vedl. Následně přichází jeho životní příběh.

Začíná nedlouho po smrti jeho třetí manželky Anny. Mezi hlavní témata deníku patří seznámení s jeho čtvrtou a poslední ženou Alžbětou Pomořanskou. Přináší vnitřní pocity při seznamování a postupném sbližování s touto cílevědomou panovnicí. Alžběta po celý život trochu žárlila na Karlova syna Václava IV., kterého Lucemburk upřednostňoval před jejich společnými dětmi. Největší pikantností bylo, že dvouletý Václav byl korunován dříve než samotná královna. Od té doby na něj začala lehce žárlit. Přesto byl jejich vztah harmonický až do konce života Karla IV.

Druhou část knihy tvoří vzpomínky na doby minulé, které jsou do textu vloženy ve formě vyprávění. Postará se o něj hudebník a diplomat Guillaume de Machaut i samotný panovník. Díky tomu se můžeme seznámit nejen se skutečnostmi z mládí Karla IV., ale i jeho rodičů Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Nyní několik faktů. Malý Václav (později Karel) to neměl na začátku vůbec jednoduché. V zemi hrozila občanská válka, český král Jan Lucemburský svého syna uvěznil a navíc se téměř nemohl vídat se svou matkou. Následně je poslán na výchovu do Francie. Na francouzském dvoře je mladý Václav biřmován, jeho kmotrem byl samotný francouzský král a jeho strýc Karel IV. a dostává nové jméno Karel. Potkává svou první manželku Blanku z Valois a učitelem se mu stává Pierre de Rosieres, pozdější papež Kliment VI. Jeho příběh pokračuje přes Itálii a následně návratem do Čech. Po celý život má neshody se svým otcem, který před ním zatají i smrt jeho matky.

Třetím dějovým tématem jsou problémy s vévodou Rudolfem Habsburským i nástrahy na samotného panovníka a jeho ženu Alžbětu. Začínající manželství musí velice brzy projít zkouškou důvěry.

O Karlovi IV. bylo napsáno již mnoho knih. Mezi nejzajímavější patří Vita Caroli (Vlastní životopis), Karel IV. Život a dílo od Jiřího Spěváčka či Kronika Karla IV od Františka Kožíka. Tajný deník se od těchto publikací odlišuje tím, že nabízí historická fakta zabalená do románové koncepce (formou deníku). Díky tomu si kniha najde čtenáře i mezi lidmi, kteří hůře zpracovávají pouze holá historická fakta. Její čtení je opravdu příjemné a navíc trochu přispěje Vašemu vzdělání.

Pochválit musíme i obal knihy, který je velice pěkně zpracován. Vypadá jako některé starodávnější knihy, které obohacují mou knihovnu. Celkem 400 stran kvalitního historického deníku můžu všem vřele doporučit.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!