Mordy napříč dějinami aneb vyprávění o kriminalitě v Čechách

Mordy napříč dějinami aneb vyprávění o kriminalitě v Čechách90%

Chcete se více dozvědět o vraždách a loupežích z celé naší historie? Právě pro Vás je určena kniha Mordy a jiné zločiny, kterou napsal Jindřich Francek.

Kniha nabízí zpracování tématu vraždy od prvních známějších případu na počátku českých dějin až po téměř současné. Píšu téměř, protože poslední zápisky se věnují předrevoluční době. Jednotlivé časové oddíly jsou rozděleny na středověkou kriminalitu, raněnovověkou kriminalitu a novověkou kriminalitu. Každý z těchto oddílů nabízí mnoho zajímavých příběhů. Na začátku každé doby si můžete přečíst souhrnný text, věnující se obecně kriminalitě dané doby, statistikám a nejznámějším dochovaným pramenům. 

Začátek můžete považovat téměř za učebnice historie. První nejznámější oběť vraždy na našem území byl samozřejmě kníže Václav. Známý mučedník otevírá cestu za mordy středověku. Následuje vyvraždění Slavníkovců, Vršovců i vraždy napříč Přemyslovským rodem. Nechybí ani upálení mistra Jana Husa, následné oběti v husitských válkách a na závěr známý Dalibor z Kozojed. Jeho vězení nese dodnes název Daliborka. První oddíl je věnován především známým osobnostem z vládnoucích či jiných vysoce postavených rodů.

Druhý oddíl pojmenovaný raněnovověká kriminalistika začíná méně známými osobami. Jednalo se o vražednici Kateřinu či žháře Barrabáše. Ten se proslavil zejména díky svým požárům v Jihlavě. Většina z obviněných osob v první kapitole nepatří k výše postaveným lidem. Jedná se prostě o obyčejné lumpy, jejichž příběhy jsou velice zajímavé. Později se dostává i na známější firmy. Edwarda Kelleyho jistě netřeba popisovat. Jeho život je v knize popsán na několika stránkách. Následují životní příběhy Jana Sarkandera, velký popis pobělohorských poprav na Staroměstském náměstí nebo zavraždění Albrechta z Valdštejna. Nechybí ani čarodějnické procesy a známý Jan Sladký Kozina. Na závěr druhé části se dočkáte nejznámějšího loupežníka Václava Babinského. Velký prostor dostávají i všemožní lapkové a vrazi, kteří se začali po celých Čechách roztahovat.

Závěrečná novověká kriminalita začíná českým spisovatelem Karlem Havlíčkem Borovským. Následují příhody Karla Sabiny, Karla Kramáře a Aloise Rašína. Poté dostávají prostor méně známí vrazi a zloději. Otřesný byl zejména případ rozřezané Otýlie Vranské. Po Janu Opletalovi následuje pro mě velice zajímavý souhrn událostí z druhé světové války. Nechybí ani popravování v Terezínu či na Pankráci. Poté již zbývá prostor jen pro zločiny další diktatury – tentokrát komunistické. A na závěr se představí několik novodobějších vrahů.

Kniha Mordy a jiné zločiny je výborně poskládanou publikací, která mapuje historické události a osoby, které se podílely na trestných činech. Naleznete v ní mnoho zajímavých příběhů. O některých jste již určitě slyšeli, ale další pro Vás budou neznámé. Kniha se velice dobře čte a nabízí fakta zabalené do poutavých příběhů. Na konci knihy naleznete výběr z pramenů a literatury, který je složen velice pečlivě. Hodí se nejen lidem zajímajícím se o historii. Nabízí i poutavé a neotřelé vyprávění.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!