Malou scénu pohltil Úděl osudu: Původní studentský muzikál podle předlohy Terryho Pratchetta

Malou scénu pohltil Úděl osudu: Původní studentský muzikál podle předlohy Terryho Pratchetta90%

27. března měl na českobudějovické Malé scéně premiéru unikátní počin dvou gymnazistů; geniálního klavíristy a konzervatoristy Vojtěcha Adamčíka a nadějného textaře Jana Batysty, kteří pomýšlejí na profesionální uplatnění.

Skromností mohou momentálně spíše šetřit, vstupenky na čtyři odehraná představení byly beznadějně vyprodané (celkem jich bylo 750) a šance vidět muzikál je mimo dvou představení na květnovém Budějovickém Majálesu a hned poté na Hluboké ještě na dvou dubnových reprízách - 22. v 9 a 12 hodin a 23. v 11 hodin opět na Malé scéně DK Metropol v Českých Budějovicích.

Velké téma - záchrana lidské víry, chytlavé melodie, které složil a nechal ze zákulisí zaznít sám Adamčík, ironický humor Pratchettova Otce prasátek vetknutý do Batystových textů, absolutní pěvecká zvládnutost, kreativita co se kostýmů a výpravy týče. To vše dělá z bezmála dvouhodinového muzikálu dílo, které brzy čeká velká sláva; částečně snad proto, že postrádá typické navoněné a kýčovité "muzikálové rysy", ale místo toho nabízí autenticitu, spontánní radost ze studentské tvorby - zkrátka, sdělením zpěváků můžete jako diváci bez obav věřit.

O co jde; na Zeměploše se blíží Prasečnice, svátky prasečí hlídky, které jsou vzdáleným ekvivalentem "zeměkoulových" Vánoc, jen s tím rozdílem, že místo Ježíška či Santa Clause naděluje dětem dárky právě Otec prasátek, bodrý stařík v červeném obleku s vycpaným břichem. Tentokrát je však tato každoroční tradice ohrožena vzhledem k výraznému "nedostatku" (když už ne v této situaci nepřijatelné smrti - Otec přece zemřít nemůže!) štědrého dárce. Prsty v tomhle spiknutí mají takzvaní Auditoři, ti, kteří zajišťují náležitý logický chod celého vesmíru a také jimi najatý sebevědomý vrah Ča-snač-aj (David Škvařil). 

Do celé záležitosti se spásně vloží Smrť (David Zenkl), ten, který má na Zeměploše přehled o plynutí času každého ze smrtelníků a snaží se suplovat roli Otce prasátek, ačkoliv mu to nelze na první pohled vůbec věřit. Zápletku vyřeší až jeho obětavá vnučka Zuzana (Lucie-Anna Zatloukalová z pražské konzervatoře), která za pomoci Och-Boha kocoviny, víly Zubničky, a Havrana odvrátí možnost, že by následujcí den Slunce na Zeměplochu nezasvítilo a přemůže zlomyslné Auditory, kteří chtěli ohrozit Prasečnice a spolu s nimi jakékoliv další bytí na Zeměploše. 

Jste zmatení? Nezoufejte, do dubna, potažmo května máte dost času si Otce prasátek přečíst a přijít se podívat už připraveni, oddat se sci-fi hudbě a hlavnímu poselství muzikálu: Když lidé ztratí víru, ztratí i Slunce svou moc...

Lístky jsou v prodeji na webu http://www.cbsystem.cz/cz/muzikal/title/1697-udel-osudu

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Dům kultury Metropol nabízí i další akce

Místo konání: Dům kultury Metropol

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!