Rybičky 48: Koncert proběhne v duchu oslav

Rybičky 48: Koncert proběhne v duchu oslav 

Rybičky 48 pokřtí v úterý 25. března svou poslední desku Tohle je rock´n´roll, vy buzny! O podrobnostech křtu nám prozradil pár informací kytarista Petr Lebeda.

Od vydání poslední deskyTohle je rock´n´roll, vy buzny“ uplynul již nějaký ten pátek. Jste zpětně spokojeni s ohlasy na nahrávku i se samotnou nahrávkou?

Deska Tohle je rock´n´roll, vy buzny! Je určitě nejlepší deskou, kterou jsme natočili. Máme radost, že se nám povedlo udělat dospělejší texty se stále nadupanou muzikou a nadsázkou, kterou do hudby používáme pořád.

Proč jste se rozhodli pokřtít album s takovým odstupem? Její vydání proběhlo již v loňském roce a křest se koná v úterý 25. března v pražském Lucerna Music Baru.

Vždycky jsme měli datum křtu ještě, než byla deska venku. Pak se něco zdrží a honí se to na poslední chvíli. Nejednou se stalo, že jsme na křest vezli desku rovnou z lisovny. Lidi pak neznají nové písničky a nemohou si je s námi zazpívat. Tentokrát jsme hned hodili celou desku na youtube v podobě lyrics videí a oficiální křest posunuli až na jarní stejnojmenné tour. Za tu dobu si lidi mohli písničky naposlouchat a už teď si je s námi zpívají :-)

Již zmiňovaný pražský koncert proběhne ve velkém stylu. Na co se můžou Vaši fanoušci těšit? Můžete představit i budoucí kmotry?

Převážně se mohou těšit na nové písničky. Budeme jich hrát minimálně 8. Koncert proběhne v duchu oslav a odehrajeme prodloužený set, kde kromě nových songů zazní i oblíbené singly, jako Reality Show, Emily, OOOU, Zamilovaný/Nešťastná, … Po koncertě se zdržíme a co játra dovolí, tak vypijeme na baru. Můžete se těšit i na kmotry, což budou naši kamarádi -muzikanti, kteří se na desce podíleli Štěpán Karbulka (Divokej Bill) a Ota Hereš (Alkehol).

Bude na této akci k dispozici i oblečení a další propagační předměty k aktuálnímu albu?

Určitě bude, máme dokonce nová trička, která ve tmě svítí. Kompletní merch s sebou vozíme po celé jarní tour a Praha nebude výjimkou.

Nyní již k samotné desce. Většinou máte texty o lásce či jiných příjemných záležitostech. Píseň“ Vstaň, leť, hned teď!“obsahuje značně vážnější poselství. Řekněte nám něco o jejím významu, jak ji vnímáte.

Písnička vznikla v době po prezidentských „přímých“ volbách. Vyjadřuje nesouhlas s tím, jak se jako národ necháváme neustále ohýbat až k zemi a jak se z nás stává odpadiště a kolonie levné pracovní síly. Celá píseň má – obrazně řečeno – vyzvat lidi, aby otevřeli oči, nenechali se sebou manipulovat a řekli NE!

Prvním singlem se stala v loňském roce“ Striptérka Anna“. Co Vy a striptérky? Nějaké zkušenosti?

Jsme známí tím, že si velmi rádi užíváme ženy, víno, zpěv. Tak jasně, že byla spousta večírků, kde i na toto řemeslo příbuzné tomu nejstaršímu došlo. Co k tomu říct? Když je tam živá holka, je to lepší než erotika v televizi :-)

Posledním videoklipem je skladba“ Bohém zapomenutý dítě“.  Jedná se o osobní zpověď některého z Vás?

Každý muzikant a vlastně každý umělec je svým způsobem bohém a každý se někdy cítil být bohem nedotknutý. Text je samozřejmě trochu nadsazený, ale dá se říct, že to je takový ideál bohémského života.

Jak to zatím vypadá s prodejem desky? Máte přehled o prodaných kusech? Stažené bohužel asi nespočítáte.

Prodeje se vyvíjejí na poměry, jaké u nás máme, docela dobře. V době, kdy si každý umí hudbu stáhnout zdarma, je vůbec div, že někdo desky kupuje, ať už CD nebo stažené oficiálně za peníze. CD má spíš sběratelskou hodnotu a i přes to jich je prodaných hodně.

Rybičky 48 se stávali předmětem debat u ortodoxních punkáčů. Mnozí Vás zatracovali (stejně jako třeba kolegy Jaksi Taksi) a naznačovali, že do punkové scény nepatříte atd. Jakým způsobem to vnímáte Vy? Změnil se postupem času Váš názor – například že na začátku jste chtěli hrát více pro punkáče a nyní již jste otevřeni všem sortám lidí.

Myslím si, že do kategorie PUNK rozhodně nepatříme a nikdy jsme nepatřili. Ta naše škatulka POP-PUNK nebo PUNK-ROCK sice v názvu slovo punk má, ale do pravého punku má daleko. Dříve jsme se často setkávali s nadávkami, a že dělme ostudu punku, ale to je stejné, jako by někdo nadával Haničce Zagorové, že dělá ostudu Heavy-Metalu. :-)

Začíná nám jaro a s ním se ukazuje i sluníčko. Je to lehká předzvěst budoucích venkovních fesťáků a jiných akcí. Těšíte se na ně? Máte radši klubové nebo venkovní koncerty?

Sluníčko je super. Po loňské půlroční zimě a permanentním zataženu je to příjemná změna. Festivaly jsou naprostá paráda. Hezké počasí (když se poštěstí), holky v podprdách, hodně lidí, velké pódium a studené pivko – to je ráj. Na druhou stranu kluby mají své kouzlo, že tam jsou lidi jenom na Tebe a je taková rodinnější atmosféra. Vždycky to máme tak, že se ke konci léta už těšíme do klubů a na jaře už se těšíme na fesťáky :-)

Na závěr klasická a ohraná otázka. Jaké máte cíle do budoucna? Jste populární a úspěšná kapela. Nebojíte se, že nebudete mít kam stoupat a zaseknete se na místě? Nebo na to prostě serete a jen chcete hrát pro radost?

Myslím, že je stále kam stoupat. Je krásné, když si splníme nějakou metu, kterou jsme si před lety dali, ale hned je důležité si dát další. Teď právě připravujeme natáčení videoklipu na Vážené dámy. Bude to stoprocentně náš nejdražší a nejpropracovanější klip, který jsme kdy natočili. Už ho připravujeme asi 2 měsíce a v příštích týdnech se začne točit. Je kolem toho veliká produkce a výprava, navíc písnička má pěkný příběh, který v obraze ještě víc umocníme, takže je se opravdu nač těšit. S tím by mohla být spojená meta „Videoklip roku“ (ovšem v jiné anketě, než český slavík :-)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!