Čtení knih pomáhá aneb nenechme zahynout knižní svět

Čtení knih pomáhá aneb nenechme zahynout knižní svět 

Máme tu polovinu března, který byl určen za měsíc knihy. Autogramiády, křty a podobné zábavy pro knihomoly se konají v rychlém sledu. Informuji.cz se rozhodlo upozornit v několika článcích na zajímavé akce.

V prvním dílu se zmíníme o několika zajímavých projektech, které napomáhají lidem k lepší cestě ke knihám. V době plné počítačů, televize a dalších vymožeností nezbývá pro knihy příliš prostoru. Bohužel se to týká především dětí, které mají o knihy stále menší zájem. Přesto se stále najdou lidi, kteří se tento fakt snaží změnit.

Projekt Čtení pomáhá funguje již od roku 2011. Jedná se o charitativní akci, která každý rok rozdělí 10 milionů korun na dobročinné účely. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou dětští čtenáři.

Projektu se mohou účastnit pouze žáci základních škol a studenti prezenční formy středních škol v České republice. Každý čtenář je zařazen do jedné z kategorií:

  • 1.–5. třída ZŠ
  • 6.–9. třída ZŠ a 1.–4. ročník osmiletých gymnázií
  • SŠ a 5.–8. ročník osmiletých gymnázií

Po přečtení knihy ze své kategorie nebo z kategorie o jednu úroveň vyšší dostává čtenář pětiminutový test. Úspěšný je pouze takový test, u kterého byly zodpovězeny všechny odpovědi správně. Za každý úspěšný test bude připsáno 50 korun kreditu. Tento kredit je věnován některé z aktuálních charit.

Přečtením knihy a napsáním testu pomůžete lidem, kteří to opravdu potřebují. http://www.ctenipomaha.cz/

Další zajímavý neziskový projekt KnihoBudka vznikl v létě 2013 za podpory programu společnosti Telefónica O2 „Think Big“. Pár nadšenců proměnilo 7 vysloužilých telefonních budek na malé bezplatné veřejné knihovny.

Máte doma knihu, kterou už nepotřebujete? Přineste ji do KnihoBudky a vyměňte ji za jinou. Můžete ji v Budce klidně jen tak nechat, nebo si vypůjčit některou z knih.

Více informací naleznete na stránkách projektu: http://www.knihobudka.cz

Posledním projektem je Knihoběžník. Máte rádi kešky? Nebo jste o nich alespoň slyšeli? Knihoběžník je prakticky to samé.

Tisíce knih byly rozmístěny po veřejných prostranstvích a v dostupných budovách, aby je mohli čtenáři najít, přečíst, doplnit jejich příběh web a poslat dále. Na přebalu knihy má každá kniha samolepku s informací o tom, že kniha se zapojila do projektu Knihoběžník a má na tomto webu svůj profil. Na něm se čtenáři mohou dozvědět například její aktuální status, polohu, zdravotní stav, ale hlavně – její příběh a příběhy jejích předcházejících čtenářů.

Po přečtení stačí knihu jednoduše nechat někde, kde ji znovu kdosi najde a bude pokračovat v psaní jejího životního příběhu.

Navíc za různé aktivity lze získat pěkné odznaky. Čím více odznaků máš, tím je člověk lepší Knihoběžník. http://www.knihobeznik.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!