Démonolog přináší hrstku tajemna do Vašeho pokoje

Démonolog přináší hrstku tajemna do Vašeho pokoje90%

Máte chuť na román s příchutí nadpřirozena a prvky hororu? Potom si určitě nenechte ujít nedávno vydanou knihu Démonolog od Andrewa Pypera. Příznivce démonů a mysteriózních příběhů by rozhodně neměl zklamat.

Profesor David Ullman je uznávaná autorita v oboru literatury zabývající se démony. Jeho hlavní specializací je kniha Johna Miltona Ztracený ráj. Jedná se pouze o práci, kterou bere čistě profesionálně. Jednoho dne navštíví jeho kancelář tajemná žena a vyzve ho k cestě do Benátek. Hlavním úkolem má být dosvědčení a vysvětlení jevu. Od profesora přichází záporná odpověď. Následně přichází rozchod s manželkou, který způsobí naprostou změnu názoru.

Společně s dvanáctiletou dcerou vyráží do Benátek. Po prvním setkání s jevem je značně vykolejený a rád by okamžitě odcestoval. Následně přichází do hotelu, kde najde svou dceru na střeše. Její poslední slova před pádem znějí: Najdi mě! David Ullman už nadále nemůže odvracet oči od faktů a musí si přiznat krutou pravdu. Démoni existují a v současné chvíli zasáhli do jeho života. Přichází dlouhá cesta za jménem démona, které mu pomůže ho zničit. Zachrání svou dceru Tess nebo o ni přijde?

Román Démonolog nepřichází s originální zápletkou ani námětem. Přesto dokáže zaujmout svým poutavým a propracovaným dějem. Společně s profesorem Ullmanem bojuje o záchranu dcery i jeho přítelkyně a psycholožka O´Brienová. Její zařazení do knihy má své opodstatnění. Vedle hororového námětu je román protkaný psychologií.

Hlavní postava se neustále potýká se stresem a náhlými životními katastrofami. Začíná to hroucením vztahu, nevěrou a následným rozchodem a končí ztrátou dcery. Čtenář se nemůže divit, že profesor Ullman je značně duševně vyčerpaný. Jeho pocity jsou na stránkách knihy důkladně rozebrány. Chvílemi téměř nevíte, zda veškerý děj není výplodem jeho fantasie. Existují vůbec démoni? No rozlousknout tuto otázku budete muset sami.

Dalším významným dějovým faktorem je kniha Ztracený ráj od Johna Miltona. Jednotlivé pasáže s knihy jsou neustále citovány a pomáhají určovat směr pátrání. Okamžitě mě napadlo srovnání s poslední Brownovou knihou Inferno. A skutečně je tento motiv značně podobný. Přesto se Démonolog ubírá jiným směrem a jedná se o jedinou podobnost.

Velkým plusem je poměrně velká akčnost románu. Děj se neustále mění, objevují se nové faktory a kniha se díky tomu čte poměrně rychle. Jediným slabším místem může být pro některé čtenáře již zmíněné psychologické pojetí. Pro ostatní se bude naopak jednat o výhodu proti podobným hororovým příběhům. Kniha si tím získává alespoň určitý způsob originality.

Démonolog je rozhodně zajímavou knihou na poli podobných příběhů. Získal množství literárních ocenění, byl zvolen nejlepší knihou roku deníkem The Globe and Mail a stal se kanadským bestsellerem. Amazon jej zařadil mezi nejlepší dvacítku titulů roku 2013. Filmová práva si zakoupilo studio Universal Pictures a díky tomu se můžete těšit na opravdu zajímavý film.

Pozor! Pyperův thriller Zloděj příběhů, který získal od The New York Times ocenění krimiromán roku, vyjde u nakladatelství Jota již koncem letošního léta. Doufejme, že i v našich končinách se Andrew Pyper zařadí mezi oblíbené autory.

Napsali o románu:

 „Inteligentní, napínavé a naprosto nervy drásající. Pyper má dar hluboce respektovat své čtenáře a přitom je neochvějně odkazuje do role vyděšených dětí. To mám u spisovatelů ráda.“        
GILLIAN FLYNNOVÁ, New York Times, autorka bestselleru Zmizelá (Gone Girl)
 
„Spousta knih si činí nárok na označení děsivé, ale tato skutečně budí hrůzu, je to kniha, kterou byste neměli číst pozdě v noci. Napínavý, podmanivý a nádherně napsaný Démonolog dělá z Rosemary má děťátko procházku růžovým sadem.“      
S. J. WATSON, New York Times, autor bestselleru Než půjdu spát ((Before I Go to Sleep)

„Démonolog je vzácný kus - román, který je nefalšovaně hrůzostrašný a zároveň vzdělanecký. Rešerše jsou kvalitní a nijak všední, tempo a logika zápletky udržuje napětí. Už dlouho jsem nečetla tak strhující dílo.
“ KATE MOSSEOVÁ, New York Times, autorka bestsellerů Labyrint (Labyrinth), Hrobka (Sepulchre) a Citadela (Citadel)

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!