Hořkosladký boj o Mary Poppins

Hořkosladký boj o Mary Poppins70%

Boj o filmová práva i boj s vlastní minulostí. Film Zachraňte pana Bankse ukazuje, jak je těžké předat dál své celoživotní dílo, když je tak hluboko zakořeněno ve vašem srdci.

Walt Disney má plán. Už přes dvacet dlouhých let přemlouvá ke schůzce slavnou autorku románu Mary Poppins P. L Travers. Chce totiž její nejlepší kus dostat na plátna kin. Udělat z jejího příběhu další disneyovskou atrakci, u které se diváci budou smát i plakat, zpívat písničky a radovat se ze života - a to i bez ikonického myšáka. Travers je ale svérázná žena s britskou zarputilostí a tvrdohlavě odmítá jakoukoliv spolupráci se studiem. Tedy odmítala - až doposud. Jelikož se tržby z prodaných knih tenčí a spisovatelka strádá, odlétá do Los Angeles a vystavuje Mary Poppins konfrontaci s pompézním světem Walta Disneyho.

Disney o Disneym

Je logické, že film by nejspíš nevznikl bez podpory studia Disney. Filmaři využili jejich materiály z tvorby, záběry z filmu samotného i hudbu bratří Shermanů. Pokud by ale film vznikl pod záštitou nedisneyovského mecenáše, mohl být laděn do trochu realističtějších barev. Travers by byla ještě přísnější a ostřejší u příprav adaptace "své Mary" a Walt Disney by nevypadal jako milý správce zábavního parku, ale jako tvrdý byznysman, který neprosí spisovatelku o filmová práva, jen aby potěšil své dcerky. Film na diváky dýchá pohádkově a není to překvapení. O to více vyniká syrovost scén z autorčina dětství.

Pohádka vs. realita

Zachraňte pana Bankse vypráví příběh. Zatímco v Los Angeles probíhá malá válka o filmovou Mary Poppins, autorka se nostalgicky vrací o několik desítek let zpět a znovu v myšlenkách prožívá strasti Banksových. Umění převyprávět jejich cestu, která je lemovaná láskou navzdory osobním démonům pana Bankse je hlavní tahák celého snímku. Dobová story totiž mile doplňuje "pohádkové" handrkování s protivnou, rádoby angličankou. Ve skutečnosti jsou ale právě Banksovi realitou všedního života v kontrastu se starostmi o filmařské drobnosti. Ve chvíli, kdy se autorka rozhoduje, zda pustí svůj poklad na stříbrné plátno vrcholí i příběh Banksových.

Hanks, Thompson a Farrell

Film působí na diváka velmi sympatickým dojmem, který podtrhují výkony herců. Vynikajícímu obsazení dominuje Emma Thompson v roli P. L. Travers. Skvělým způsobem hraje přísnou autorku, která se nebojí jasně a zřetelně sdělit svůj názor (který musí být samozřejmě na pásce) a stojí za svým rozhodnutím. V opozici je Hanksův Walt Disney, který s typickým knírkem a melodickým hlasem vtančí do její cesty a snaží se šarmem a za pomoci nadšeného týmu tvůrců dosáhnout svého. Doslova z jiného světa je potom Colin Farrell s tváří milujícího otce, který těžce bojuje sám se sebou a svým osudem. Potěší i vedlejší role - například Paul Giamatti v roli řidiče Ralpha.

Pod tóny skvělého soundtracku Thomase Newmana je Zachraňte pana Bankse milým dílem, které pohladí na duši. Možná až příliš idealistickým, což mu ale divák promine. S brilantním obsazením je ideálním kusem pro nenáročného filmového fanouška a povinností pro všechny fanoušky Mary Poppins v jakékoliv podobě. V paměti možná nezůstane ničím ikonickým, ale dokud jste příliš staří na pohádky a moc mladí na realitu, podívejte se jak to asi mohlo být, než kouzelná chůva vtančila na stříbrné plátno

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Zachraňte pana Bankse

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!