Víkendová horečka na festivalu španělských filmů La Película

Víkendová horečka na festivalu španělských filmů La Película 

O víkendu se vám naskytne poslední příležitost zavítat na festival španělského filmu La Película, který od úterka běží v Praze. Dovolujeme si vám připomenout, že v sobotu a neděli budou v obou sálech kina Světozor znovu promítány filmy, které se na festivalu již představily od středy do pátku. Současně La Película probíhá v brněnském kině Scala, a od pondělí se na něj můžou těšit diváci v Hradci Králové a Ostravě.

Které filmy si na letošním ročníku nesmíte nechat ujít?

Rozhodně zajděte na zahajovací snímek festivalu Čarodějnice ze Zugaramurdi, který si před několika týdny odnesl 8 cen Goya a je neortodoxní kombinací groteskní komedie, pohádky a hororu. Je plný černého a politicky nekorektního humoru a převrací naruby všechny předsudky, které jste si kdy o Španělsku dovedli posbírat. Děj snímku se točí okolo skupiny přátel (a jednoho „vyvoleného“ dítěte), kteří se rozhodli pro poněkud neobvyklé přepadení.

Letos se na festivalu představí i snímky natočené v koprodukci se zeměmi Latinské Ameriky. Můžeme doporučit kontroverzní španělsko-kubánský film Hra (La Partida), jenž se odehrává v prostředí homosexuálních prostitutů v Havaně. Dle režiséra Antonia Hense je odrazem toho, jak to (ne)funguje v současné kubánské společnosti a také smutným pojednáváním o rozpadající se Havaně. Další koprodukční snímek – tentokrát dílo rukou argentinské režisérky Lucíy Puenzo –  je historickým melodramatickým thrillerem z prostředí Patagonie šedesátých let. Příběh jednoho z největších zločinců 20. století, doktora Josefa Mengela, jenž se skrývá pod cizí identitou v hotelu vlastněném argentinskou rodinou, je námětem filmu Německý lékař Wakolda. Snímek Patnách let a jeden den byl letos vyslán do boje o Oscary. Ačkoliv do užšího výběru nepostoupil, za vidění rozhodně stojí, protože se snaží o uchopení společenských problémů z pozice dítěte – údajně mají Španělé podobné filmy v oblibě.

Za pozornost stojí i krátký film ve španělsko-české koprodukci Under Pressure o dvou mladých milovnících plavání, kteří nacházejí cestu k sobě. Třináctiminutový snímek byl natočen žijícím v Praze Diegem Fandosem a je uváděn před polodokumentárním filmem Snílci. Snílci neboli Los ilusos je svéráznou freskou o touze točit filmy, která přednostně pojednává o tom, jak Španělé prožívají současnou ekonomickou situaci a jak se s ní snaží vypořádat.

V rámci Cyklu Institutu Cervantes se promítne sedm starších filmů, které pojí jedno: všechny tyto snímky obdržely cenu Čestný Goya (ocenění, které již téměř třicet let vzdává hold režisérům, hercům a všem profesím spjatým s filmovou produkcí). Tento cyklus je jednoznačnou ukázkou rozmanitosti současného španělského filmu, a tak snímky v něm nabízené jsou skutečnými poklady. Za zmínku stojí psychologický příběh ve stylu magického realismu Psí hlava nebo příběh s prvky westernu Nedělní světlo.

Za vstupné v Praze a Brně dáte 110 Kč, v Hradci Králové a Ostravě 100 Kč. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Under PressureČarodějnice ze ZugarramurdiHRA
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!