Ostrov kostí zaujme příznivce historické detektivky

Ostrov kostí zaujme příznivce historické detektivky90%

Již třetí historickou detektivku spisovatelky Imogen Robertsonové vydalo nakladatelství Jota. Nese název Ostrov kostí a drží si vysoký standard předchozích knih.

V hlavních rolích se opět setkáváme s anatomem a detektivem Gabrielem Crowtherem a jeho známou Harriet Westermanovou. Gabriel dostává nečekané pozvání od sestry, aby prozkoumal mrtvolu nalezenou na bývalých pozemcích rodiny. Vyráží společně s Harriet do honosného venkovského sídla a zde musí postupně objasňovat i současné vraždy. Celý příběh se točí okolo drahoceného předmětu Kříže štěstí, který byl dlouhou dobu považován za ztracený.

Historická detektivka Ostrov kostí těží zejména z výborného vypravěčského talentu autorky. Hlavní postavy jsou představeny i včetně svých neduhů. Gabriel Crowther je samotářský, občas značně zahořklý a negativně smýšlející patron. Zahlédnout u něj jen nepatrnou známku citu je velice obtížné. Rozhodně si neláme hlavu s taktem. Vše říká naprosto otevřeně a neohlíží se přitom na druhé. Jedním z mála lidí, kteří s ním dokáží lépe komunikovat a vycházet, je Harriet Westermanová. Manžel Harriet zemřel a zanechal ji se synem samotnou. Přestože se s manželovou smrtí jen těžko vyrovnává, jedná se o velice laskavou ženu. Je téměř protikladem Gabriela, ale jednu vlastnost mají společnou. Touhu pátrat po pachatelích vražd a přijít věcem na kloub.

Místo konání si čtenář může bez problému představit. Na začátku knihy se nachází mapa, která v představivosti značně pomůže. Prostředí je rovněž popsáno do sebemenších detailů. Vzhledem ke konání na venkovském sídle je tvořena zejména z přírody, důležitou roli hrají i zapomenuté štoly. Vedle bývalého zámku Gabrielova otce se významnou součástí děje stává zřícenina dalšího paláce, místní muzeum, několik hostinců a především Ostrov kostí.

Román se odehrává v 18. století a rovněž po této stránce je dotaženo vše k dokonalosti. Způsob chování lidí, prostředí i události nás přímo vracejí zpět v čase. Pomáhají nám přitom nejen popsané události z let minulých, ale i dopisy objasňující některé okolnosti v příběhu. Celkově je historická atmosféra vykreslena opravdu přesvědčivě, jak to Imogen Robertsonová prostě umí.

Co se detektivní zápletky týče, ani v tomto bodu nemůžeme být příliš kritičtí. Přiběh je dostatečně napínavý a dramatický. Celou dobu se hlavní podezřelý výborně schovává a předvádí svou falešnou tvář. Rovněž celkové okolnosti okolo dávno zemřelého jsou vysvětleny až v samém závěru. Celková tajuplnost Vás nutí číst dále a dále, odtrhnout se od knihy je opravdu těžké.

Imogen Robertsonová opět nezklamala a přináší velice kvalitně napsaný román. Jedná se teprve o její třetí česky vydanou knížku, přesto se začíná velice silným písmem zapisovat do dějin literární detektivky. Všechny její romány si získaly velice dobrou kritiku a především dostatečně velký počet čtenářů. Ale tomu se rozhodně nemůžeme nijak divit, vzhledem ke schopnostem spisovatelky popsat veškeré detaily děje.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!