Ambicemi nabitý Prodloužený víkend překvapuje naivitou

Ambicemi nabitý Prodloužený víkend překvapuje naivitou60%

Josh Brolin a Kate Winsletová – kombinace více než nečekaná. Možná o něco méně nečekaná než fakt, že Jason Reitman točí s Joshem Brolinem a Kate Winsletovou. Ve filmu Prodloužený víkend, který už svým názvem adoptovaným do češtiny tentokrát s citem a alespoň i minimálním smyslem evokuje příjemné chvíle pohody, však ukázali to nejlepší, co v nich dřímá.

Úplně na začátek je nezbytné říct, že pokud očekáváte od Reitmana něco ve stylu povedených pecek Juno a Lítám v tom, nejspíš budete zklamáni. Odněkud se tu vzala melodramatičnost, která v jeho ostatních filmech (a to ani nezmiňuji pragmatický biják Děkujeme, že kouříte) zaznívala možná jedině několik minut před závěrečnými titulky. Příběh sám o sobě napovídá, že se bude jednat o rozmarnou slaďárnu v duchu románů Nicholase Sparkse (autora Zápisníku jedné lásky nebo Nocí v Rodanthe) – takže kapesník a melancholickou náladu s sebou.

Distributoři nás lákají na film „křehký jako broskvový koláč“, který ostatně hraje ve snímku jednu z klíčových rolí. Postava Kate Winsletové Adele se doteď nesmířila s tím, že ji před několika lety opustil manžel. Snaží se probojovat životem a jako potenciální řešení volí možnost se před oním životem schovávat. Každá výprava do nejbližšího supermarketu je pro ni zkouška odvahy, každá sousedská návštěva – důvod pro další bezesnou noc. Jediné, co ji drží nad vodou, je třináctiletý syn Henry. Právě aby ho ochránila, nabídne pomocnou ruku lehce podezřelému zraněnému chlapíkovi. Chlapík ztvárněný Joshem Brolinem se jmenuje Frank, je právě na útěku z vězení a čirou shodou náhod vybere Henryho a jeho matku jako potenciální poskytovatele přístřeší na noc. A také jako někoho, komu obrátí život naruby.

Jak se předpokládá u filmu s hvězdným obsazením, je na místě pochválit herce za to, že jim tu romanci ochotně věříme. Hlavní zásluha ale tentokrát přináleží mladému Gattlinu Griffithovi, kolem něhož se celá zápletka doopravdy odehrává. Režisér má skoro freudovské vnímání puberty (viz Juno), nejinak je tomu i tentokrát. Příběh vidíme očima třináctiletého kluka, který ho prožívá nejenom v kontextu svého sexuálního dospívání, nýbrž i v kontextu citlivého vnímání vztahů a prvních životních nesnází. Griffith je ve své roli tak přirozený a fotogenický, že na závěr nás trochu zaskočí „dospělý“ Henry v podání Tobeyho Maguira – bychom radši toho původního, s trochou maskérské práce :). Režisér se trefil do černého i co do obsazení Toma Lipinskiho na roli mladého Franka – pár Lipinski-Brolin hned zabodoval ve všech možných anketách o nejlepší casting na „dvojroli“ Franka.

Prodloužený víkend mi od samého počátku připomínal Nouzový východ: ta Kate, to provinční městečko, ten neodbytný pocit, že něco podobného jsme už (ne)jednou viděli.

Prodloužený víkend mi od samého počátku připomínal Nouzový východ: ta Kate, to provinční městečko, ten neodbytný pocit, že něco podobného jsme už (ne)jednou viděli. Tentokrát se ale Winsletová předvedla v roli NAPLNĚNÉ matky, což nejspíš ještě zesílilo její třetí těhotenství, které právě v průběhu natáčení prožívala. Pomalu se rozvíjející sub-rodinné drama, pomalu se naplňující sny hlavní hrdinky o lásce a muži v domě – to vše na pozadí otitulkovaných dnů v týdnu, které nejenom symbolizují neúprosný běh času, nýbrž i nějakou melancholickou nevyhnutelnost lidského osudu. Běh událostí se stupňuje a směřuje ke kulminaci pár minut před koncem.

Bohužel režisér to stupňování nedokázal dostatečně umně poskládat, a tak momenty domácí pohody střídají retrospektivní scény, ve kterých se postupně rozplétá, co všechno ten Brolinův Frank v životě napáchal. Trvá to nicméně po dobu celého filmu, a tak ta kýžená podstata podstat už jaksi ztrácí na významu. Prodloužený víkend má mnoho rovin, které jsou propojeny velice nešikovným způsobem: některé scény diváka odrovnají svoji naivitou, spousta dalších navodí atmosféru brazilských telenovel. Střih nás občas nechává jen tupě zírat a hledat omluvy pro samoúčelnost režisérova postupu.

I přes všechny výtky má Prodloužený víkend spoustu příjemných okamžiků, jež diváka osloví. Pokud vás nerozněžní téměř erotická příprava broskvového koláče, možná vás pobaví alespoň dialogy Henryho se spolužačkou, která má pragmatickou odpověď na každé „dospělácké“ dilema. Kate Winsletová, nominovaná za svou roli na Zlatý globus, ocenění bohužel neodnesla, na film ale upozornit dokázala. Což může být zcela klíčové vzhledem k tomu, že pravděpodobnost, že by snímek zapadl ve velké hromadě dravějších soupeřů, je dost vysoká. 

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Prodloužený víkend

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!