Trans-Siberian Orchestra: v pražském Kongresovém centru hořely ohně

Trans-Siberian Orchestra: v pražském Kongresovém centru hořely ohně80%

Trans-Siberian Orchestra, americká rocková pecka, se 24. ledna 2014 představila pražskému publiku svou velkolepou světelnou, hudební a pyrotechnickou show!

Trans-Siberian Orchestra, která má na svém kontě během 20 let působení 10 milionů prodaných alb a více než 9 milionů návštěvníků koncertních show po celém světě, se obecně charakterizuje jako progresivní rocková skupina nebo také symfonický rock či neoklasický metal. Svým způsobem přesahuje hranice nejenom žánrů, ale i celkového konceptu z hlediska vizuálních a zvukových efektů.

Unikem je složení formace, jejíž 24 zpěváků pochází z celého světa napříč různými věkovými skupinami, od teenagerů po čtyřicátníky. Jsou to hudebníci klasiky, rocku, rhythm and blues, world music a celkově čítá více než 80 členů.

V rámci World Tour 2014 zvedla tato specifická formace ze židlí poprvé v historii i české publikum. Ve 2 a půl hodinách rozezvučely prostory Kongresového centra kromě rockových nářezů a balad vlastní produkce i orchestrální stálice od Savatage, Beethovena, Mozarta i Orffa v rockové úpravě, efektně doplněny laserovou a světelnou projekcí. Zazněly jak v sólovém, tak sborovém provedení, za doprovodu moderních i klasických hudebních nástrojů. Zvláštností je, že zde zazněly i kousky, které nenajdeme na žádném doposud vydaném albu. Kapela se je totiž chystá vydat teprve v blízké budoucnosti. V rámci této chvílemi doslova úchvatné podívané nechyběly ani šoumenské až akrobatické kreace hudebníků a zpěváků.

Do posledního detailu propracovaná scéna se světelnými laserovými a pyrotechnickými efekty, včetně výstupů s ohněm, dokonale ladí s jednotlivými sekvencemi všech hudebních kousků. Tím vytváří dojem velkolepého, chvílemi dechberoucího kompaktního uměleckého, hudebně-vizuálního celku. Je to vlastně poprvé, kdy část koncertu není kompletní rockovou operou jako obvykle. Možná i proto lze této show mírně vytknout její zdlouhavější ráz ke konci, kdy divák pomalu nabývá dojmu, že se vlastně spousta obrazů svým způsobem již opakuje. Celkově lze vystoupení Trans-Siberian Orchestra hodnotit jako odvážný, náročný a precizně propracovaný projekt. Z hlediska hudebního velice širokospektrální a tvárný, ač formálně zakotvený v progresivním rocku.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Místo konání: Kongresové centrum Praha

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!