Divadlo Minor uvádí: Jak kohouti obarvili svět. Aneb jsou i jiná undergroundová království…

Divadlo Minor uvádí: Jak kohouti obarvili svět. Aneb jsou i jiná undergroundová království…100%

Repertoár Divadla Minor zahrnuje převážně pohádky pro nejmenší, ovšem říci, že jsou „originálně ztvárněné“ by bylo slabým výkřikem! Často mají hororové prvky, živou kapelu na jevišti, aktualizované pojetí. Představení, jehož premiéra se odehraje 12. ledna v 18 hodin, není však ani takovou pohádkou – je to poměrně realistické ztvárnění normalizačního království Československého, zahaleného šedivou mlhou strachu, nudy a modu nevybočování z řad.

A to ztvárnění je navíc velice zdařilé, i když ne možná úplně dětské – svou drsnou formou i významovou komplikovaností. Těžko říct, zda věková hranice 10 let je adekvátní nebo je to jen žert. Nu což, zbývá spolehnout se na trpělivé a laskavé rodiče, kteří budou vysvětlovat, co znamená například pozdrav „Čest!“ či odpovídat na otázky typu: „Proč toho hodného tatínka zavřeli do vězení?“ a doufat, že se děti jednou se zájmem zeptají.

Jak kohouti obarvili svět má podtitul Magoři dětem; příznačně jsou autory námětu Ivan Martin Jirous, František Stárek a Jana Veselá, osobnosti kolem kultovního Vokna. Námět je to pořádně ulítlý, i když samozřejmě vychází z dobové atmosféry, která je místy tak strašidelná, že se vlastně ani neví co divit malé Františce (Anna Bubníková) trpící fobií ze tmy.

Na počátku vidíme bleskový rozvrat v jinak harmonicky fungující rodině; otec (hostující Ondřej Pavelka) je zavřen do vězení, kde začíná psát hlavní příběh, ve kterém osvětluje svým dětem, co se vlastně kolem nich děje, a matka (Monika Načeva, taktéž čestný host) je vystěhována i se třemi dětmi - jejich údajné provinění vůči systému je přitom skryto.

Následuje nespočet střetů této rodiny s geniálním ztělesněním bolševického molocha – Petrem Riefem alias bachařem, pracovníkem elektrárenské společnosti, šílenou sociální pracovnicí, sousedem-práskačem, prudícím učitelem, ředitelem, hajným či šéfem pily. On především si zaslouží potlesk za bleskurychlé vrůstání do jednotlivých charakterů, které nemají společné nic mimo toho, že jsou takřka dokonale normalizované a skrz naskrz protivné.

Tma halící životy lidí postižených režimem odkazuje zdá se k úsporným opatřením husákovského režimu v roce 1979 a zejména děti se tu s ní snaží bojovat – je to nejen lačnost vidět v jasném světle, ale symbolická touha po pravdě, které se jim nedostává. Proto sestrojí jeden ze sourozenců domácí cyklo-elektrárnu poháněnou šlapáním, další sází bílé břízy, nenáviděný (neboť neúčelný tudíž „zbytečný“) strom, matka Načeva zase rozjede přímo v obýváku rockový koncert…

„Jen kdyby ty nezvané návštěvy pořád nechodily…“, stýská si anotace k tomuto představení v minořím programu. Ano, život těch lidí by byl bez nich určitě naprosto v pořádku. Vše zlé ale jednou pomíjí, přichází revoluce a s ní v posledních desíti minutách konečně odkaz na kohouty, kteří šibalsky obarvili svět. Herci pak symbolicky obarví všemi barvami nejen vše ve svém dosahu, ale také sami sebe i sociální pracovnici na zeleno, do té doby paní Šedivou. Otcova pobídka „malujte cokoliv!“ otvírá člověka přesahující horizont a ve veselém závěru se mísí s požadavky na „jasné hranice toho, co má být malováno, které potřebuje úplně každý“ – aneb „už jste někdy viděl cokoliv?“.

Dnešní veřejná generálka dopadla výborně, a přestože děti začaly na konci spontánně tleskat, věřím, že se i zítřejší představení podaří. Divadlo Minor posvítilo dětem na cestu k minulosti vlastních rodičů z úhlu, který má humor i prostor k zamyšlení – tak ať svítí i nadále!

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci: ,

Místo konání: Divadlo Minor

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!