Iva Bittová, EVIYAN - kouzelná inspirace - v novém roce 2014 se nebát být sám (se) sebou!

Iva Bittová, EVIYAN - kouzelná inspirace - v novém roce 2014 se nebát být sám (se) sebou!100%

Iva Bittová nám 11.12. 2013 v divadle Hybernia představila svůj nový projekt, své roční „bejby“ EVIYAN. Kdo by si snad pomyslel, že tři lidé je malý počet na parádní koncert, pak neví, o čem mluví. Ten večer jsem se ocitla mezi Indiány a cítila vůni koření. Dolehl na mě pocit z okamžiku půlnoci, kdy si dnešek, zítřek a včerejšek navzájem naslouchají.

Muzikantské uskupení Ivy zpívající a hrající na housle a dvou zahraničních hostů, kanadského kytaristy Gyan Riley a klarinetisty Evan Ziporyn mě opět utvrdilo v tom, že méně je opravdu někdy více.

Iva je pokladem naší hudební scény a je skvělé, že s ním dokáže nakládat tak, aby jím obdarovávala i ostatní. Inspiruje k tvořivosti a k tomu, aby se člověk nebál být sám sebou, uměl být se sebou sám, motivuje. Je důkazem, že dělá takovou práci, která je její životní potřebou. Bere si pro sebe, kolik potřebuje a dává tolik, kolik toho posluchač zvládne vnímat. Přitom jde do každého tónu naplno, nebojí se riskovat a to, co si z toho posluchač vezme, je jenom na něm. Ona ví, že v tu chvíli udělala maximum. Dokáže být baladická, divoká, naléhavá, sváteční, tvrdá, jemná, pokaždé jiná, takže nemůžete předvídat, co bude následovat.

Jsem ráda, že vám má hudba pomáhá dostat se mimo realitu, odreagovat se a snad se nám to podaří i dnes“.

Co píseň, to nový klenot vetkaný na nit s perlami, která je vždy ve správném čase utnuta samotnou Ivou tak, aby nic nepřečnívalo. Přitom taková lehkost a klid! Pohybovala se v modrých šatech s šátkem okolo ramen s jistotou, rozvahou, tak, aby se cítila dobře i za cenu, že se k publiku otočí zády, vzdálí se. Ví, že posluchači vnímají, jsou napojeni na vzniklou situaci, rozumí.

Iva Bittová je mistryně ve vedení tónů, vyobrazení přírody a jejich zákonitostí. Podobně jako islandská zpěvačka Björk proráží ledovce svým nezaměnitelným hlasem, tak Iva Bittová v sobě nezapře folklor Moravy, vykreslí neznámé krajiny celého světa, odhalí vlastní poetiku. Tóny, které z Ivy s jejím naprostým vědomím vychází, dokonale rezonují celým tělem a přenáší se dál až do našich srdcí. Vždy máte pocit, že je Iva s houslemi v dokonalé harmonii, skoro, jakoby zpívala houslemi a hrála zpěvem. Je to úspěšná muzikantka, herečka, inspirující žena. Žije v malé vesničce u Brna, v Lelekovicích. Má za sebou také život na samotě ve spojených státech v údolí Hudson Valley ve státě New York, kde nasbírala spoustu hudebních podnětů. Nejraději relaxuje cvičením jógy, zdravím spánkem a tichem.

Slíbil mi slepotu výměnnou za pláč“.

Pokud jste přehlceni komerční hudbou, songy s klasickou stavbou, sloka, refrén, kolovrátek, pak vězte, že poslech Ivy Bittové je tím pravým lékem na duši a nervy.

Do nového roku bych chtěla popřát všem čtenářům informuji.cz, aby v Novém roce byli především sami sebou, ať to stojí, co to stojí. Je to tak jednoduché a přitom tak těžké. Pokud byste ale snad zapomněli, neváhejte zajít na výjimečný koncert Ivy Bittové. Ráda vám to přirozeně a přitom s noblesou připomene. Co je u ní nového, kde jí můžete vidět, slyšet a více informace a o ní a její tvorbě najdete na webu www.bittova.com

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Hybernia nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Divadlo Hybernia

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!