Nejlepší filmy roku 2013, aneb co musíte vidět!

Nejlepší filmy roku 2013, aneb co musíte vidět! 

Rok 2013 pomalu končí a já se pro Vás pokusím vypíchnout ty "nejlepší filmy", které se v našich kinech tento rok promítaly. Opět jsem sestavil subjektivní žebříček těch "nejlepších" snímků, které mě letos v české kinodistribuci zaujaly a které by neměly uniknout ani Vám.

Stejně, jako v loňském a předloňském žebříčku (Nejlepší filmy roku 2011, Nejlepší filmy roku 2012 a Nejlepší filmy roku 2014), jsem snímky rozdělil do žánrových kategorií. Předem upozorňuji, že jejich pořadí je čistě subjektivní a závislé na mém vkusu ;). V seznamu až na výjimky chybí dokumentární a česká tvorba, která si zaslouží vlastní žebříček. Věřím však, že vybrané filmy oceníte i vy!

Tak tedy, nejlepší filmy roku 2013 jsou:

Akční

Kapitán Phillips / Captain PhillipsPopravdě, musím na rovinu napsat, že kategorie jsou letos trochu pomíjivé a občas v nich najdete i jinou žánrovku, která se mi prostě už jinam nevešla. Hned v té první, akční, vyčnívá snímek Kapitán Phillips, který je spíše drama než "akčňák". Naneštěstí, kategorie drama letos přetéká lahůdkami a na kapitána tak zbylo místo zde. Možná vás tu, na úkor jiných, také překvapí "Emmerichovina" White House Down, ale pro mě je to holt srdcovka :)

  1. Kapitán Phillips / Captain Phillips

  2. Světová válka Z / World War Z

  3. White House Down

  4. Iron Man 3

  5. Muž z oceli / Man of Steel

Drama

Hon / JagtenMá nejoblíbenější kategorie, kde se letos opět zadařilo! Byl to oříšek, vybrat těch 5 nejlepších kousků. Z fleku bych vám doporučil další várku, která by vystačila na desítky hodin před plátnem. Bohužel, dal jsem si limit pěti filmů, které jsou zde:

  1. Hon / Jagten

  2. Rozbitý svět / Broken

  3. Nic nás nerozdělí / Lo Imposible

  4. Let / Flight

  5. Na dřeň / Rust and Bone

Komedie

Nespoutaný Django / Django UnchainedŽánr komedie, to je pro mě každoročně velká neznámá. Už dlouhou dobu jsem se totiž pořádně nezasmál. Letos to pro mě, kromě Djanga, byla velká bída...

  1. Nespoutaný Django / Django Unchained

  2. Univerzita pro příšerky / Monsters University

  3. Millerovi na tripu / We're the Millers

  4. Kromě neotřesitelného prvenství Djanga si na ostatní místa můžete zařadit třeba i Apokalypsu v Hollywoodu nebo další neuvěřitelné příběhy Machety. Záleží na tom, jak moc a kam jste ujetí :)

Sci-Fi / Mysteriózní / Horor

V zajetí démonů / The ConjuringPořádný horor abys letos pohledal! To samé platí i o sci-fi snímku. Pár jich tedy růžky ukázalo, ale že by z toho byla nějaká "bomba", to ne! Proto jsem do téhle kategorie zařadil i čistokrevné a dechberoucí drama Gravitaci. Ta sice nemá se sci-fi snímkem nic společného, ale o to více zde alespoň vynikne!

Thriller / Krimi

ZmizeníTo co se mi letos nevešlo mezi dramata, akční snímky nebo horor, najdete tady. I mezi thrillery je však jeden šampión, kterým je Zmizení. Ponurá atmosféra a představa obdobného zážitku, nažene "husí kůži" snad každému...

  1. Zmizení

  2. Maniak / Maniac

  3. 30 minut po půlnoci / Zero Dark Thirty

  4. Únos / Kapringen

  5. Smrtelné lži / Arbitrage

Životopisný / dokument

Rivalové / RushSamostatná kategorie, kterou jsem předchozí roky nezřizoval, byla letos nutností. Jasným favoritem tu pro mě je dokumentárně-životopisný snímek Pátrání po Sugar Manovi. Tohle hledání hudebního génia vás jisto jistě dostane :)

  1. Pátrání po Sugar Manovi / Searching for Sugar Man

  2. Rivalové / Rush

  3. Šmejdi

  4. jOBS

  5. Hořící keř

Romantický

Terapie láskou / Silver Linings PlaybookPoslední, co jsem letos plnil taktéž poprvé, je kategorie romantických snímků. Opět se dalo těch několik filmů rozdělit mezi ostatní žánry, ale nakonec jsem se rozhodl pro vlastní seznam. Žánr spíše pro něžná pohlaví, ale i my drsní muži si tu najdeme své :)

  1. Terapie láskou / Silver Linings Playbook

  2. Před půlnocí / Before Midnight

  3. Lásky čas / About Time

  4. Velký Gatsby / The Great Gatsby

  5. Láska všemi deseti / Populaire

Specialitky

Mezi specialitky jsem letos zařadil tři snímky, které myslím dosti vypovídají o současné společnosti/generaci. Každý je trochu jiný, každý představuje jiné typy lidí, ale všechny mají cosi společného... Spring Breakers + The Bling Ring + Pain and Gain

Pod čarou

Aneb co se mi nikam nevešlo, ale co bych vám i tak rád doporučil...

PS: Ještě jsem neviděl SviňákaWalter Mitty a jeho tajný život ani Nymfomanku. Předpokládám, že až je uvidím, nejspíše je do některých kategorií ještě přidám :)

PPS: Do komentářů mi určitě dejte vědět, které filmy byste mezi ty TOP zařadili vy!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!