Nejnovější články » Filmové novinky

Zlaté glóby 2014: Na sošky útočí drama 12 let v řetězech a kriminálka Špinavý trik. V patách jim je Nebraska

13.12.2013,

Jako každým rokem, i v roce 2014 budou oceněny ty nejlepší filmové a televizní počiny soškou Zlatého glóbu. Cenu, kterou uděluje Hollywood Foreign Press Association od roku 1944, získají vítězové jednotlivých kategorií. Už teď je jasnější, kdo získá tohoto „bratra Oscarů“, nominace je totiž už známá.

Ve filmových kategoriích dominují dva snímky, které získaly rovnou sedm nominací. Jedním z nich je drama 12 let v řetězech, které řeší problémy otroctví, druhým je kriminálka Špinavý trik. Pět nominací získalo komediální drama Nebraska. Kromě těchto filmových kousků se do nominace dostaly také snímky Gravitace, dobrodružný Kapitán Phillips, Her, Rivalové, Philomena, Inside Llewyn Davis a Vlk z Wall Street, ve kterém si roli Jordana Belforta zahrál Leonardo DiCaprio. Ten je díky tomuto hereckému výkonu nominován na nejlepšího herce.

V kategorii Nejlepší herec – komedie/muzikál byli kromě Leonarda nominováni také Bruce Dern, Christian Bale, Oscar Isaac a Joaquin Phoenix. Šanci vyhrát zlatou sošku mají také Tom Hanks (za roli kapitána Phillipse) a Matthew McConaughey, který exceluje ve snímku Klub Poslední naděje. Oba mají proti sobě ještě další silné soupeře, v jejich kategorii (Nejlepší herec – drama) bojují také Chiwetel Ejiofor, Robert Redford a Idris Elba, který si zahrál samotného Nelsona Mandelu v životopisném snímku Mandela: Long Walk to Freedom.

Stejně jako muži mají v nominaci silné zastoupení také ženy. Za dramatické snímky byly nominovány Sandra Bullock, Cate Blanchett, Emma Thompson, Judi Dench a Kate Winslet, která si zahrála hlavní roli ve filmu Prodloužený víkend. V kategorii Nejlepší herečka – komedie/muzikál může vyhrát jedna z této pětice úspěšných hereček - Meryl Streep, Amy Adams, Julie Delpy, Julia Louis-Dreyfus či Greta Gerwig, která ztvárnila roli Frances Ha ve stejnojmenném snímku.

Své kategorie zde ale mají také seriály či televizní minisérie a filmy. O Zlatý globus v těchto kategoriích budou bojovat seriály jako Perníkový táta, Taková moderní rodinka, Teorie velkého třesku, American Horror Story a další. Ocenění získají také nejlepší seriáloví herci a herečky. Na to, kdo nakonec skutečně zvítězí, si ale budeme muset ještě nějaký čas počkat. Vítězové budou vyhlášeni 12. Ledna 2014 v Beverly Hills

Kompletní nominace:

Filmové kategorie

Nejlepší film – drama

Nejlepší film – komedie, muzikál

Nejlepší herečka – drama

Nejlepší herečka – komedie, muzikál

Nejlepší herec – drama

Nejlepší herec – komedie, muzikál

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Nejlepší režie

Nejlepší scénář

Nejlepší hudba

Nejlepší filmová píseň

Nejlepší celovečerní animovaný film

Nejlepší cizojazyčný film

Televizní kategorie

Nejlepší seriál – drama

Nejlepší seriál – komedie, muzikál

Nejlepší minisérie nebo TV film

Nejlepší herečka v seriálu – drama

Nejlepší herečka v seriálu – komedie, muzikál

Nejlepší herečka v minisérii nebo TV filmu

Nejlepší herec v seriálu – drama

Nejlepší herec v seriálu – komedie, muzikál

Nejlepší herec v minisérii nebo TV filmu

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nejlepší herec ve vedlejší roli

foto: kinobox.cz