Czech Press Photo 2013

Czech Press Photo 201370%

Letošní již devatenáctý ročník Czech Press Phota je ve znamení velkých témat jako Prezidentská kampaň, Povodně, Syrský konflikt a demonstrace v Turecku. Je však stále těžší najít fotografie, které by tato témata ukazovaly z jiného úhlu pohledu než masová média. Naštěstí i takové snímky lze najít na CPP 2013. Velmi zajímavé je pak druhé patro výstavy s kategoriemi Umění a zábava, Příroda a Každodenní život.

Fotografií roku se stal snímek fotografa ČTK Michaela Kamaryta s portrétem Davida Ratha, který přichází k hlavnímu líčení u krajského soudu. Na fotografii je odraz Rathova obličeje ve skleněném výklenku výtahu. Rathův odraz ve skle je matný a slabý, jakoby se odlesk toho, čím kdysi byl a doufejme, že už nikdy nebude, vytrácel a to, na co se díváme, je jen zbytek, mlžný opar jeho dřívějšího já. Odraz ukazuje místo, vždy sebejistého a arogantního politika, jen poraženecký a odevzdaný výraz. Díky orámování Rathův obličej není přes celou forografii, je v malém výřezu uprostřed. Jakoby jsme se na zdiskreditovaného politika dívali skrz mříže, za kterými strávil nemalou dobu. Fotografie je oknem do Rathovy duše bez cenzury, kterou byl vždy jeho hraný výraz. Dá se tedy říct, že hlavní cenu na rozdíl od letošního ročníku, získala správná fotografie. ,,Letošní fotografie roku symbolizuje neutěšenost a obecné nálady v zemi a upozorňuje na rozsah i vážnost korupčních problémů v České republice. Jednoduchá, silně působivá kompozice snímku obsahuje hned několik jemných, ale zároveň silných myšlenkových podnětů,“ okomentovala své rozhodnutí porota.

Události, které dominují letošnímu ročníku jsou především prezidentské volby, povodně, korupční kauzy a konflikty v Sýrii a Turecku. Většinou jsou zachycovány určitým způsobem v mainstreamových médiích. Na CPP jsou naštěstí k vidění i takové fotografie, které vidí problematiku jinýma očima. To se nejvíce povedlo v kategorii Reportáž. Takovým souborem jsou například snímky Stanislava Krupaře z Reflexu, který zachytil výpadek proudu v centrále Syrské svobodné armády, kdy se rebelové i přesto uchylují ke svým notebookům a ponořují se do světa sociálních sítí. Soubor získal druhou cenu v kategorii Reportáž. Velmi působivá je také reportáž, vítěze CPP 2010, Martina Bandžáka, který nafotil dětské oběti sexuálního násilí v Kongu. Černobílý soubor získal třetí cenu.

V kategorii Aktualita stojí za zhlédnutí série o demonstracích v Turecku od Jana Šibíka, se kterou se umístil na druhém místě a snímky povodní z ptačího pohledu od Dana Materny, které mluví samy za sebe.

Snad nejomílanějším tématem, které dostalo nejvíce prostoru jsou prezidentské volby. Naprosto ovládly sekci Lidé o nichž se mluví, ketrou v podstatě ovládl Miloš Zeman. Z toho jsou zajímavé například momentky Jana Šibíka nebo Petra Novotného z Blesku, kteří zachytili prezidentovy pády a tzv. virózu. Pohled z blízka na Zemanovu cestu na Hrad poskytují černobílé fotogtafie Martina Divíška, ketré získaly 2. cenu. Skvělé jsou i s nímky Karla Cudlína, jež sledoval kampaň Jana Fischera a dokázal zachytit Fischerovu nejistou a bázlivou osobnost.

To nejlepší z portrétní disciplíny vytvořil Filip Jandourek zmapováním života bizarního bezdomovce Ludvíka, který se pokrývá popelem. Černobílé fotografie mají velmi silnou výtvarnou stránku, která skvěle vyvyšuje Ludvíkovu zvláštní osobnost. Za detailnější zhlédnutí také stojí portréty obětí tzv. šmejdů od Martina Horského nebo záběry lidí s jejich zaplavenými domy Jana Zátorského. Atelierovému portrétu vévodí snímky pražských bezdomovců, kdy slovenský autor Maňo Štrauch nezobrazuje téma vážně ani trýznivě, ale s jistým vtipným nadhledem, jaký mají i muži na obrázcích, což dokazje i popisek: ,, Harley Davidson kluci bez motorek.

V sekci Každodenní život získala první cenu oprávněně série Zdeňka Vajnera Veřejné soukromí. V podstatě voyerské fotky poskytují vhled do balkonového života lidí na sídlišti. Fotografie ukazují vtipné a bizarní momenty tak dobře, že připomínají styl anglického fotografa Martina Parra. Dalším zajímavým souborem, který nazachycuje mainstreamové téma jsou snímky ze života homosexuálů z konžského města Bukavu. Souborem, který má potenciál zaujmout evropského diváka je Noktruno Kateřiny Měšťánkové, která se s úspěchem pokusila zachytit samotu lidí singles.

O tom, co zajímavého najdete ve druhé půlce výstavy, si můžete přečíst v pokračování mé kolegyně Terezy Pavelcové. Po celou dobu výstavy budou také probíhat besedy s autory prezentovaných fotografií. Program besed je dostupný na stránkách soutěže.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Staroměstská radnice nabízí i další akce

Místo konání: Staroměstská radnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!