Porce dobrodružství na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů XI.

Porce dobrodružství na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů XI. 

Pro dobrodruhy, milovníky extrémních sportů a všechny ty, kdo rád překračuje hranice fyzického a psychického výpětí, je určen Mezinárodní festival outdoorových filmu - jeden z největší soutěžních putovních festivalu na světě. Festival, který se letos poprvé rozšiřuje za hranice České Republiky a Slovenska do Ruska, ve výsledku promítá ve více než 40 městech. Letošní ročník se také vyznamená rekordně bohatým doprovodným programem – až na 65 akcí ve všech třech státech.

V Praze festival, jenž byl oficiálně zahájen v Ostravě počátkem října, odstartoval 23. listopadukině Atlas. Letos poprvé za jedenáct let jeho konání odbude v hlavním městě rekordní počet dnů, a sice patnáct. Kromě pravidelných projekcí, které začínají standardně v 17:30 a 20 hodin, můžete se těšit na spoustu besed, debat, venkovních akcí, koncertů a dalších aktivit. Tak namátkou v prostorách kina Atlas máte možnost obdivovat krásy Grand Canyonu prostřednictvím fotografické výstavy raftového průvodce a kajakáře Tomáše Mahringa. Anebo 26.11. zavítejte na debatu a autogramiádu se světovou jachtařskou špičkou, rodilým Plzeňákem Davidem Křížkem. David získal několik cen za plavby přes Atlantik a v rozhovoru se všemi zájemci se podělí o detaily svého nejnovějšího projektu – plánuje totiž přeplavat Atlantik na nafukovacím katamaránu v rekordním čase.

Další zajímavou besedou, kterou byste si neměli nechat ujít, bude rozhovor s Dinou Štěrbovou, legendou československého ženského horolezectví. Žena, která je známá nejenom tím, že dvakrát zdolala osmitisícovky, ale i svou odvahou i odhodláním ve více jak 25 expedicích, převezme na slavnostním ukončení čestnou cenu.

Do festivalu bylo přihlášeno rovných 100 filmů, ze kterých 51 se dostalo do soutěžní sekce. Představené snímky, které z 99% nejsou hrané, jsou dále rozdělené do pěti kategorií: dobrodružný sportovní film, horolezecký a horský film, dobrodružný vodní sportovní film, cestopisný film a nesoutěžní film. Vzhledem k tomu, že nejkratší představený dokument je dlouhý něco pod dvě minuty, kdežto nejdelší trvá 110 minut, filmy budou promítány v blocích.

Rozhodně hodně diváků přiláká český snímek Michala Vičara Embéčkem kolem světa. O tom, jak dva mladíci procestovali Trabantem napříč Afrikou, jsme už slyšeli hodně, tentokrát můžeme sledovat jejich sedmiměsíční dobrodružství přes čtyři světadíly – Evropu, Asii, Severní a Jižní Ameriku. Dalším českým soutěžícím je Dušan Mihalečko se svým filmem Kdo spí, nevyhraje, ve kterém překročí Ameriku na kole za 12 dní – pouští, horami a nekonečnými rovinami. Neméně zajímavou podívanou bude půlhodinový snímek Antarktida, ve kterém ruský basejumper zdolává 2931 metrů vysokou Mount Ulvetanna a ve výsledku z ní seskočí. V sekci RedBull budou představeny krátké filmy natočené v koprodukci se slavným výrobcem energeťáků: nenechte se ujít snímek Berry Routines, ve kterém freestyle BMX jezdec světové špičky Michael Beran představuje své denní rutiny.

Slavnostní zakončení proběhne v Lucerně 7.12. Od 18 hodin podle slov pořadatelů se máme těšit na velkou show s olympioniky, mistry světa a českými legendami. Celý večer bude završen předáváním cen nejlepším filmům letošního ročníků a čestným hostům. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!