Laterna magika stále aktualizuje Havlovy experimentální Antikódy

Laterna magika stále aktualizuje Havlovy experimentální Antikódy70%

Pět tanečních performerů, jedna sbírka vizuálních básní Václava Havla ze 60. let a nejmodernější technologie detekující a reagující okamžitě na člověka na scéně. Výsledkem rovnice je neobyčejné představení Antikódy, které má už několik měsíců na programu Nová scéna Národního divadla.

Zatímco psací stroj umožňuje tvorbu kreativních a současně absurditu pseudokomunikace vyjadřujících typogramů, divadlo 21. století nabízí divákům gigantickou digitální klávesnici, která má „dotykové“ ovládání. Přímo před očima se tak bleskurychle odehrává drama Havlova „Životopisu“, básně skládající se z posloupnosti letopočtů, kterážto tvoří hlavní linku celého pohybově-tanečně-akrobatického díla, jenž má na svědomí režisér Braňo Mazúch.

Málo slov, avšak mnoho prostoru k jeho vyplnění vlastními představami. Tak by se dala shrnout forma, která mě během hodinového sledování mystifikující světelné performance uvedla do drobných rozpaků. (Jako bych nevěděla, že Havel nejspíš není z těch, co poskytují laciné odpovědi.) Život je kříž, člověk je nic, jedno pravdivé slovo září v tisíci neupřímných – grafické teze nabádající k řadě metavýznamů.

Antikódy nezůstávají strnulé a dále se průběžně vyvíjejí – každé konkrétní představení je tedy nenapodobitelným originálem na jehož realizaci pracují zkušení performeři a jehož přípravu si mohou po skončení představení vyzkoušet i sami diváci na unikátním workshopu.

Je pozoruhodné, kolik toho Antikódy svou formou i obsahem vypovídají o nás samých, zajatých v diktátu všudypřítomných médií, nikoliv v totalitní zóně neustálé kontroly a ztráty smyslu řeči a písma, jak dramatik zřejmě pociťoval. (nebo se to, bez rouhání, tolik nezměnilo?) Navštivte představení minimální délky a maximálního digi-experimentu a posuďte sami!

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Laterna magika nabízí i další akce

Místo konání: Laterna magika

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!