Fantom Londýna – to je umělecká přesnost, poutavé melodie a originalita!

Fantom Londýna – to je umělecká přesnost, poutavé melodie a originalita!100%

Divadlo Jiřího Myrona v centru Ostravy nabízí jedinečnou příležitost shlédnout projekt, který diváka lehce překvapí, ale především nadchne. Muzikál Fantom Londýna představuje příběh plný emocí, který diváka vtáhne do prostředí londýnských temných a špinavých uliček v době vládnutí královny Viktorie. Láska mezi dívkou Evelyn, která i přes nesčetná bolestivá utrpení věří v morální a správný život, a Seanem, působícím relativně rozmařilým dojmem, není jediné, na co se český divák může těšit.

V příběhu dominuje postava známého vraha prostitutek Jacka Rozparovače, která je pro nás dodnes téměř neznámá a jehož dopadení nebylo nikdy realizováno. V každém případě se během dlouhých let vyrojily desítky legend a domněnek, které se staly náměty mnohých filmů a románů. Nyní se tohoto mysteriózního temného příběhu zhostila i čtveřice ostravských umělců, jako je Radim Smetana, Michael Prostějovský, Pavel Bár a Lumír Olšovský, aby tak stvořili originální české dílo zářící na současné divadelní scéně.

Abych byla zcela upřímná, do divadla jsem mířila s mírnými obavy, jak se asi bude tento ryze český projekt prezentovat. Jeho náročnost značí i fakt, že pro něj vznikalo nově téměř vše – hudba, text i osobitá viktoriánská scéna, kterou má na svědomí Ondřej Zicha.
Už při prvních taktech jsem však pocítila značnou dávku napětí a vzrušení. Husí kůže při dokonalém zpěvu Martiny Šnytové (představitelka Evelyn) dokazuje i kvalitu hudebního zpracování.
A u Martiny Šnytové bych také chvíli ještě zůstala. Její herecký výkon je samozřejmé také velmi dobrý, ale dominantou jejího projevu byl bezesporu zpěv, jenž svou kvalitou převyšoval ostatní zpěváky. Tato absolventka Janáčkovy konzervatoře a Fakulty umění na Ostravské univerzitě ztvárnila už téměř dvě desítky rolí, mezi nejvýraznější se řadí Minnie Feyová v Hello, Dolly!, Nastěnka v pohádkovém muzikálu Mrazík nebo také role královny Elišky v muzikálu Noc na Karlštejně.

Za zmínku však stojí herecké a pěvecké výkony i ostatních herců, které byly ve všech ohledech bravúrní a do nejmenších detajlů propracované. Jediným problémem byla občasná špatná výslovnost některých herců, která pak bránila správnému pochopení mluveného textu. Tyto chybičky však nebyly tak časté a kvalitě muzikálu nijak výrazně neublížily.

Divák je překvapen propracovanou scénou, úžasnými kostými (Kateřina Bláhová), i psychologickým rozborem postavy Henryho, který ze začátku vystupuje jako nesmělý a citlivý mladík, měnící se v krvelačnou a rozervanou duši. Postava Henryho je bezesporu postavou nejrozpracovanější celé inscenace a diváka tudíž nejvíc zasáhne. A to nemluvě o postavě Matky (hraje Jana Kurečková), vytvořené v myšlenkách duševně nemocného Henryho, která působí místy až brutálně. 

V inscenaci se představil prakticky celý soubor, mezi nejvýraznější osobnosti můžeme zařadit Vladimíra Poláka (Chuck), Ladu Bělaškovou (Annie) či Petru Langerovou (Sharon). I postava malého chlapce (Jan Dunděra) byla velmi dobře propracovaná a herecky velmi kvalitní, i přesto, že se dětské role většinou nedaří dobře obsadit. V tomto případě však měli tvůrci štěstí. 

A jak se říká - to nejlepší na konec! Kdybych měla klobouk, tak ho smekám. A proč?

Mou pozornost uchvátil bezchybný hudební projev orchestru pod taktovkou Marka Prášila, okřídleného profesionála, a také díky němu muzikál sklidil tak obrovský divácký úspěch. 

Termíny představení jsou vypsány až do poloviny května příštího roku, a proto neváhejte a Fantoma Londýna navštivte. To nejbližší se odehraje již 10. 12. 2013 od 18:30 v Divadle Jiřího Myrona.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Národní Divadlo Moravskoslezské... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!