Tom Hanks jako Kapitán Phillips exceluje!

Tom Hanks jako Kapitán Phillips exceluje!100%

Nejsou to žádní piráti z Karibiku, jsou to piráti ze Somálska. Navíc to jsou jen zubožení rybáři, kterým obživu slovily obří společnosti a oni teď na oplátku loví jejich lodě! A jednu z těch ulovených lodí, Maersk Alabama, kormidluje právě kapitán Phillips.

Když jsem minulý týden na Kapitána Phillipse pochodoval směr Anděl, v hlavě mi neustále blikala červená kontrolka. Bál jsem se, že po zhlédnutí dánského Únosu, nestrojeného syrového dramatu s totožným námětem, uvidím americkou klišoidní verzi plnou odvahy a patosu.

Bál jsem se zbytečně! Viděl jsem totiž výborné drama plné překvapivých momentů a skvělých hereckých výkonů.

Ale pěkně popořadě. Děj akčně dobrodružného dramatu vykresluje přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass, jenž má na triku 2 příběhy Bournea nebo Let číslo 93, vsadil u Kapitána Phillipse na kombinaci napínavého thrilleru a pohledu na širokou škálu důsledků globalizace. V úvodní části snímku nás seznámí s denní kapitánskou rutinou, přípravami před plavbou nákladního kolosu ale i s pohledem do vesnice kdesi na pobřeží somálského poloostrova. A právě vyváženost tohoto pohledu nám dovoluje pořádně se sžít s hlavními protagonisty. A to ať už jde o kapitána Phillipse v podání Toma Hankse nebo na druhé straně odhodlaného kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi).

Po úvodním rozkoukání se a s odražením lodi Maersk Alabama z doku už přichází nefalšovaná jízda, která vás přimáčkne do křesla a vyplivne naprosto vyždímané až u závěrečných titulků.

Děj totiž pokračuje snahou obsadit obří kontejnerovou loď a následnými dramatickými momenty přímo na palubě. Požadavkem výkupného i vzepření se ozbrojeným pirátům… „Everything gonna be ok“, „Everything gonna be ok“.

Vše to do sebe parádně zapadá a vše to funguje! Prostě biják roku!

A když už si říkáte, že je pomalu čas zvolnit, abyste si stihli utřít orosené čelo, vše teprve pořádně začne!

Paul Greengrass se se svým novým snímkem Kapitán Phillips vrací mezi režisérskou elitu a dost možná už podepisuje přebírací protokol k několika Oscarům. Toho si nejspíš za heroický výkon odnese i Tom Hanks, který v závěrečných scénách na ošetřovně přesvědčí i ty nejzatvrzelejší!

Ano, i Kapitán Phillips má pár mušek. Celou dobu tak nějak tušíte, jak to celé dopadne a kam to bude směřovat. Je z toho i kapánek cítit glorifikace US armády a celé konzumní společnosti, ale… Vše to do sebe parádně zapadá a vše to funguje! Prostě biják roku!

Názor informuji.cz: 100%

Kdy a kde dávají film: Kapitán Phillips

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!