Thor ztrácí osobitost

Thor ztrácí osobitost70%

Druhý díl filmové adaptace komiksu o hrdinovi ze severské mytologie s názvem Thor: Temný svět nabízí všechno a nic. Každý si v něm najde to své. Komedii, akčňák, romantiku, scifi nebo fantasy? Jen si vybrat. Divák si ale neodnese ucelený a silný zážitek, který by nevyzněl kvůli své multižánrovosti do ztracena.

Už název pokračování Thora napovídá, že tentokrát půjde pořádně do tuhého. To samé ostatně naznačoval i trailer a ani samotná zápletka nezní příliš optimisticky. V jednom z devíti světů povstane kdysi poražené zlo v podobě vybledlých elfů, kteří se snaží zmocnit prastaré síly Aetheru, aby mohli ovládnout všechny světy a zničit Aasgard. Úkolem Thora je samozřejmě elfy porazit a všechny civilizace zachránit. V ohrožení je i život jeho lásky Jane Fosterové a navíc, aby uspěl, musí se spojit se svým prohnaným bratrem Lokim. Zkrátka žádna legrace a na jednoho, i když boha, je toho až příliš. A tak už najisto počítáte s tím, že humor půjde tentokrát stranou. Opak je pravdou. Jestli byl první díl humorný, tak v druhém se v některých scénách neubráníte výbuchům smíchu. Asi největší perlou mezi vtipnými scénami, je když si Thor po jednom z příletů na Zemi pověsí svoje kladivo na věšák mezi kabáty, jakoby právě přišel z celodenní fušky. Velmi trefné jsou i rýpavé komentáře Lokiho. Legrace Thor tentokrát pobral opravdu dostatek, někdy možná až příliš.

Humor Thora dělá skvělým a zároveň mu i poněkud škodí. Ve filmu se totiž stále střídají vážné momenty, kdy například dva z hlavních hrdinů umírají, s komickými scénami. Výsledná slátanina působí na diváka nešikovně a pohrává si s jeho emocemi jako na horské dráze. Ve chvíli, kdy máte smutnit jste místo toho přinuceni smát se jako šílení, až je vám to trapné vzhledem k nedávno zesnulému. Film ve vás ani jednu emoci nenechá zakotvit a díky tomu je výsledný dojem skoro nijaký. Jakoby měl režisér Alan Taylor v ruce ovladač se dvěma tlačítky “vtipná scéna“ a “smutná scéna“ a přepínal je jako divý. Samozřejmě faktem je, že si člověk pamatuje spíše to dobré, takže na vtipné momenty hned tak nezapomene.

Tím, čím Thor oslňuje především, samozřejmě kromě dokonalé figury a nevinného úsměvu Chrise Hemswortha, jsou efekty. Film je na nich z velké části postavený, ovšem chvílemi díky nim máte pocit, že sedíte spíše v sále, kde dávají Hvězdné války nebo Star Trek. Tento dojem evokují Velké černé vesmírné lodě, ve kterých ale paradoxně sedí zlověstní elfové vystřiženi jako z Pána prstenů. Díky změně režiséra film postrádá osobitost, jakou měl první díl. Z Thora, který byl předtím něčím odlišný od ostatních komiksových adaptacích, se stal film na způsob Iron Mana, tedy vtipný, akční, ale trochu prázdný. První díl se dotýkal hlubších témat než je ohraný boj mezi dobrem a zlem. Druhý díl vyhlíží moc černobíle, ale možná právě tím naplňuje více svůj očekávaný a cílený komiksový charakter.

Co se hereckých výkonů týče, větší prostor rozvinout charakter své postavy dostal Tom Hiddleston, což zvládl velmi dobře. Naopak, kdo se ve filmu objevuje oproti jedničce sporadicky je dobrácký vědec v podání Stellana Skarsgarda. Trochu nevýrazný je výkon Natalie Portman, která původně na dvojce už ani nechtěla spolupracovat, ale smlouva jí nedovolila odstoupit. Tím pádem je skoro jisté, že ve trojce Jane Fosterovou ztvární jiná herečka.

Správně, bude i třetí pokračování. Skoro jednoznačně to vyplývá ze dvou závěrečných scén mezi titulky a po nich. Snad třetí díl nebude slabším odvarem dílů předchozích, jako se to stalo u Transformerů.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Thor: Temný svět

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!