Světluška rozzářila již podesáté pražskou Lucernu

Světluška rozzářila již podesáté pražskou Lucernu90%

Světluška opět zazářila a v rámci tradičního Benefičního večera Světlo pro Světlušku oslavila v pražské Lucerně v sobotu 2. listopadu 2013 své 10. narozeniny. Rozzářit své příbytky symbolickou lucerničkou umění, pomoci a naděje mohly i tisíce diváků a posluchačů prostřednictvím přímého přenosu České televize a Českého rozhlasu.

To, že umění boří bariéry a tvoří mosty, potvrdila i skutečnost, že pódium doslova ožilo tanečními a hudebními vystoupeními vidomých i nevidomých interpretů, známých zpěváků i začínajících mladých talentů. Celkem se zde vystřídalo 220 účinkujících, 160 z nich tvořil velký Světluščí sbor složený z Kühnova dětského sboru, Canti di Praga, Carillonu a dětí Školy J. Ježka a ZŠ pro zrakově postižené na Nám. Míru.

Jubilejním slavnostním večerem provázela oblíbená moderátorská česko-slovenská dvojice Adela Banášová a Pavel Liška.

Úvodní tango patřilo patronce této akce i celého projektu Anetě Langerové a jejímu nevidomému tanečnímu partnerovi Alešovi Příborskému. Závěr večera se nesl rovněž ve znamení tanečního umění, kdy doslova celou Lucernu roztančili písní Don´t worry, be happy Matěj Ruppert, Ondřej Brzobohatý, Vojta Dyk a nevidomý zpěvák Martin Svátek.

Sugestivní byly pěvecké duety Lásko voníš deštěm v podaní nevidomé Báry Janové a Anety Langerové, nebo Pokoj v duši Jany Kirschner opět v duetu s Anetou Langerovou. Ta spolu s Martou Kubišovou s klavírním doprovodem Petra Maláska představila také novou píseň Já chci být volná. S kapelou Buty se diváci na chvilku přenesli do pomyslné Tramtárie.

Mezi gratulanty nechyběly známé české osobnosti jako Ivan Trojan, Tatiana Vilhelmová, Hana Maciuchová, Viktor Preiss, Pavel Nový, Lucie Výborná, Bára Hrzánová, Saša Rašilov a Vanda Hybnerová. Tito trpělivě čelili záplavě telefonátů v symbolické telefonické kavárničce, kam mohli dárci po celý večer na konto Světlušky přispívat.

Během 80 minut se podařilo shromáždit téměř 3,3 miliony korun. Tato částka však není konečná, neboť mnoho dárců přispívá přímo.

Diváci se mohli přesvědčit, že Světluška pomáhá konkrétním lidem a podívat se za nevidomým Lukášem Kubkem ze Znojma, kterému přispívá na pedagogickou asistentku, aby mohl chodit do běžné školy. Za doprovodu Hradišťanu a Jiřího Pavlici se tento kluk představil publiku oblíbenou písní Voda.

Pěvecká i taneční vystoupení byla protkána přáními kmotrů i přímými vstupy – reportážemi Olgy Špátové, kde si známé osobnosti na chvilku vžily do světa nevidomých tím, že si zkusily běžné činnosti neobvyklým způsobem, s černou páskou na očích. Aneta Langerová si poslepu zahrála fotbal, Eliška Balzerová opékala buřty a štípala dříví, Saša Rašilov vařil coby nevidomý kávu a jezdil na koni.

"Při závěrečné společné písničce Lucerna zazářila. Doslova. Publikum rozsvítilo čelovky, atmosféra byla neuvěřitelná a bylo to velmi těžké ustát. Člověk když zpívá, se nemůže nechávat tolik dojímat, protože pak by to nedozpíval. Ale moc mi to nešlo. Přiznávám, že jsem jako ženská držela slzu na krajíčku, protože když vidíte lidi, které k tomu nevyzvete, neříkáte jim: "Teď sviťte!", ale oni tu jsou a září Vidím tu lidi, kteří tu jsou, aby pomáhali, vidím deset let práce Světlušky. To všechno mi v tu chvíli na pódiu probíhalo hlavou, ale s pokorou, která mi nedovolila se rozplakat, protože právě ten výkon musel být dokonán." uvedla Aneta Langerová.

Píseň Jdem tmou, kterou  pro tuto speciální příležitost nazpívala Aneta Langerová s nevidomým Radimem Vojtkem, se stala symbolickým završením Světluščina večera plného radosti a naděje, že svět vidomých i nevidomých může jít ruku v ruce, hlavně když je vnímán citlivým a otevřeným srdcem…

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Lucerna - Velký sál nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!