Mrazivý příběh a skvělé herecké výkony. To přináší Příběh kmotra

Mrazivý příběh a skvělé herecké výkony. To přináší Příběh kmotra70%

Zfilmovaný život kontroverzního podnikatele Františka Mrázka pro mě byl jeden z mála českých filmů, na který jsem se těšila. Příběh kmotra, jehož premiéra proběhla 24. října, byl inspirovaný trilogií Jaroslava Kmenty „Kmotr Mrázek“. Na naše poměry je snímek opravdu velmi zdařilý. I přesto se najde několik drobností, které přílišného rýpala, jakým jsem já, u filmu zamrzí.

Začneme pozitivy. Největší plus filmu je jeho příběh – život tehdejšího vládce podsvětí Jaroslava Mrázka. Ve filmu jsou sice změněná jména, ale člověk, který je obeznámen s některými z kauz, které film řeší, si lehce dosadí, o koho se skutečně jedná. Snímek ukazuje, jak poměrně snadné bylo pro Kmotra získávat si cenné informace a výhodné zakázky. Jak zacházel s lidmi, kteří ho podvedli. Jak se staral o svoji rodinu a o své „bratry“. Film je vlastně založen na boji dvou světů – střetu podsvětí s policií. A zkuste hádat, kdo celou dobu vyhrává.

Dalším obrovským plusem filmu jsou jeho herci. Ty vybral režisér Petr Nikolaev (Lidice, Jménem krále) skutečně výborně. Ondřej Vetchý, který se představil v roli Kmotra, předvedl skvělý herecký výkon. Stejně tak Lukáš Vaculík v roli policisty Cajthamla. Za zmínku stojí i další – Jiří Dvořák, Kryštof Hádek, Filip Kaňkovský (jehož obličej asi již nikdy nevymažu z paměti a bude mě pronásledovat v nočních můrách) a mnoho dalších. Nevybrala bych lépe.

Trochu rozporuplnou postavou tu pro mě byla slovenská herečka Vica Kerekes. V první části filmu na ni Kmotr předvedl, jakými způsoby byl schopen dostat ženu do postele. Pak odjela, aby se vzápětí opět vrátila. Zbytek filmu nic neříkala, nic nedělala, jen stála, mlčela a hezky vypadala. Nemohu se zbavit dojmu, že zde hrála pouhou nastrčenou panenku, aby se měla na co podívat mužská část publika.

Zklamáním pro mě bylo, že film začínal již v rozjeté kariéře Kmotra. Tvůrci filmu píší, že je film o tom, jak se Kmotr vypracoval od „nuly“. S tím nemohu souhlasit. Chybí mi zde doba, kdy jako obyčejný vekslák prodával digitální hodinky, sbíral kontakty a „rostl“. Nejspíš to tvůrcům nepřipadalo tak důležité, ale paradoxně tohle mě osobně zajímalo nejvíce. Žádné skutečné začátky tedy od snímku nečekejte. Začíná v době, kdy má Kmotr pod sebou již dost lidí, statek plný starožitností a kamióny se západní elektronikou na cestě do komunistického Československa.

I přes některé výtky jsem s filmem hodně spokojená. Dle mého názoru se jedná o jeden z nejlepších počinů současné české kinematografie. Někdy je děj trochu pohádkový, někdy člověk pozná, že se jedná o skutečně řešené případy nedávné minulosti. Film divákům ukazuje, jak to v téhle zemi chodí, co vše může mít pod palcem jeden člověk. A pokud vám z filmu není dostatečně smutno, doporučuji knížky od Jaroslava Kmenty, podle kterých byl snímek natočen.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Příběh kmotra

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!