Kabaret Kafka: Show pro pět herců, kteří rozumí svému řemeslu

Kabaret Kafka: Show pro pět herců, kteří rozumí svému řemeslu100%

Původně brněnská inscenace, která měla svoji premiéru před rokem v divadle Reduta, přišla 25. října premiérově na prkna divadla Na Zábradlí v Praze. Představení je – podobně jako sám Kafka – neuchopitelné, výstřední a bohémsky dekadentní. Kabaret, který nebudete chtít, aby skončil.

Kabaret Kafka je představení pro pětici mužů, kteří společnými silami interpretují Kafkův nejslavnější dopis, dopis otci. Spisovatel se zde svěřuje ze svých intimních pocitů vůči otci, zdůvodňuje svůj zvláštní vztah k němu.

Režisér Daniel Špinar pojal představení, které získalo prestižní Cenu Josefa Balvína, jako dlouhý monolog, který vložil do úst pětici excelentních herců – Jiří Vyorálek, Vladimír Marek, Michal Dalecký, Jiří Kniha a Miloslav König. Ti Kafkův dopis interpretují z pozice pěti herců střídavě v zákulisí a střídavě na scéně kabaretu.

Nebojí se mnohdy úsměvných hudebních vystoupení v čistě německém stylu, parodie rozjuchané dětské oslavy plné šlehačkových dortíků, ale ani vážných hamletovských monologů. Může si to dovolit. Že tuto nálož představení o délce pouhé jedné hodiny zvládne má dva nezlomné důvody – kvalitní, silný text a neméně kvalitní herce. Jeden bez druhého by zavánělo průšvihem, ale Špinar zvolil v obou případech brilantně.

Co se týká Vladimíra Marka, nedá se přeslechnout jeho ukázková artikulace. Zdá se to být jako utopie, ale přála bych si více tak skvělých řečníků na českých pódiích. A samozřejmě nemohu nezmínit jeho bezchybnou chůzi na vysokých podpatcích.

Jiří Vyorálek dostal za úkol popasovat se s rolí adresáta, tedy Kafkova pedantského otce. Vzhledem k nepřátelskému tónu, jakým je dopis napsán, je to místy role velmi nevděčná. Vyorálek tak zastává roli největšího záporáka, ale jde mu to tak dobře, že mu to divák rád odpustí. Vyorálek je pedant – sympaťák.

Mistr v grimasách je Miloslav König, na kterého je radost pohledět v kterékoli fázi představení. König předvádí celou řadu rozličných tváří a snad nevíce si jej divák užije při výše zmiňované scéně s dortíky na dětské oslavě.

Jiří Kniha je potom ten, který si z jmenovaných pánů zaslouží nejvíce respektu – v rámci své role je vysvlečen do naha. Budiž autorům ke cti, že nahota je to celkem oprávněná, protože když už se nám odhalil a vyznal sám Kafka, nahý herec na jevišti zde nemůže pobouřit.

Michal Dalecký předvádí neméně kvalitní herecký výkon, pohybuje se po jevišti s až nakažlivou energií a doplňuje tak skvěle sehranou partičku herců.

Aby se nemohlo říci, že představení postrádá ženský element, na moment se nám v roli správné uklízečky představí výborná Stanislava Tomšovská.

Kabaret Kafka dokazuje, že i tak složitý a niterný text, jako je Kafkův Dopis otci se dá pojmout zábavnou, pestrou formou, aniž by ale jakkoli ztratil na závažnosti svého obsahu. Stačí k tomu režisér, který ví, co chce a herci, kteří vědí, jak na to!

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Na zábradlí

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!