Sezona 2013/14 v Národním divadle - hlavní česká scéna slaví navzdory krizi!

Sezona 2013/14 v Národním divadle - hlavní česká scéna slaví navzdory krizi! 

Suverénně nejvýznamnější divadlo republiky vstupuje do nové sezony přes množství personálních a organizačních změn se spoustou novinek, které mají potenciál oslovit širší divácké spektrum. Ředitel Jan Burian, jenž šéfuje divadlu teprve od začátku září, optimisticky prohlašuje, že s celkovým počtem 15 premiér má ND obrovský potenciál konečně odpoutat pozornost médií od srpnové krize.

Nejbližší premiérou bude komorní opera Toufar v divadle Kolowrat, kterou ND uvádí ve spolupráci s festivalem Divadelní Nitra. Z dalších operních novinek vás rozhodně osloví Simon Boccanegra v koprodukci s Velšskou národní operou, jež si odbude premiéru 25. října. Kromě dvoustého výročí narození hudebního skladatele Giuseppe Verdiho v roce 2013 bude divadlo slavit 200 let od narození a 130 let od úmrtí Richarda Wagnera v roce 2014. V souvislosti s tím pro nás chystá uvedení inscenace Tannhäusera na jevišti Státní opery.

Balet pod vedením Petra Zusky otevře sezonu 14. a 15. listopadu premiérou zcela novátorské inscenace Romeo a Julie: tentokrát Shakespearova tragédie bude pojata jako odvěký rozpor mužského a ženského prvků, dvou polarit, jako konflikt rácia a iracionálna. Druhá premiéra, která se odehraje v dubnu, naváže na již známou Českou baletní symfonii, jež sklidila úspěch před několika lety. Vzhledem k tomu, že rok 2014 je vyhlášen Rokem české hudby, triptych Česká baletní symfonie II bude zároveň velkou oslavou skladatelů Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka a našeho současníka Jana Jiráska.  Celá inscenace bude hrána a zpívána živě, tedy ve spolupráci s orchestrem, sólisty a sborem opery ND. Poslední novinka si odbude premiéru až na závěr sezony: 26. června ve Stavovském divadle. Je jí balet Valmont dle předlohy slavného díla Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti.

Ačkoliv spousta původně plánovaných premiér byla z výše zmíněných důvodů (a také odchodu Richarda Krajča z angažmá) buď zrušena nebo odročena, Činohra Národního divadla nám nabídne v nadcházející sezoně bezmála desítku novinek. Umělecký šéf souboru Michal Dočekal slibuje, že větší část z nich se bude prostřednictvím klasických textů věnovat české současnosti a nazírat ji pomocí témat, jež mají kořeny v minulosti. Hlavní premiérou je bezesporu Šamberkova komedie o zapřisáhlých starých mládencích Jedenácté přikázání – v režii Davida Drábka se na jevišti Stavovského divadla představí Alois Švehlík, David Prachař, David Matásek, Saša Rašilov a další.  Dále na seznamu premiér je klasika Tartuffe, groteskní veselohra z pera Ostrovského Les, nebo Tylova pohádka (či mýtus?) Strakonický Dudák, jež se na prknech ND objeví po mnoha desetiletích. Další významnou novinkou bude inscenace 1914, která uzavře sezonu 2013-2014. Jak titul jasně napovídá, bude se jednat o další výročí, 100 let od vypuknutí první světové války. V představení s výmluvným názvem se setkají osudy dobrého vojáka Švejka s protiválečným opusem Karla Krause Poslední chvíle lidstva. Z dalších premiér si nenechte ujít Strasti života nebo Kvartýr – komorní drama o velkých problémech.

Nová scéna ND vstupuje do nadcházející sezony v roli oslavence: v listopadu uplyne 30 let od dokončení její stavby. Za 30 let si Nová scéna vydobyla uznání hlavně díky svému pestrému repertoáru, nejinak tomu bude i letos. Namátkou, tanečník a choreograf Václav Kuneš chystá s úspěšným souborem 420People první celovečerní představení Mirage inspirované stand-up komediemi Davea Chapella, Jimmyho Faltona či Robina Williamse. Rodinná představení na Nové scéně zůstanou zachována, a to jak divácky populární Miniopery Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, tak i Otevřené dveře se svými dopoledními představeními pro školy i školky. Hlavní zajímavostí sezony bude rozhodně menší vývojová inscenace pod značkou Laterna magika LAB. Vybraní mladí tvůrci budou moci jejím prostřednictvím vyzkoušet si práci s platformou Laterny magiky a třeba i posunout možnosti prvního multimediálního divadla světa. Dle ředitele Nové scény Štěpána Kubišty diváci ale budou schopni odlišit plnohodnotné představení od vývojového projektu. Jako obvykle, neobejde se bez hostování tuzemských souborů: letos to bude Divadlo pod Palmovkou s inscenací Sugar a následně 20. října Národní divadlo Moravskoslezské s představením Smrtihlav.

Národní divadlo vstupuje do nové sezony s dokončenou první fází rekonstrukce fasády historické budovy, která letos slaví 130 let od svého znovuotevření. Nejenom v souvislosti s historickým výročím jste srdečně zváni na jedno z 15 nových představení nadcházející sezony a dalších téměř 70 repertoárových inscenací. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Národní divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!