Fresh Film Fest startuje! Promítat se bude nový snímek Terrence Malicka a letošním tematem je fanatismus

Fresh Film Fest startuje! Promítat se bude nový snímek Terrence Malicka a letošním tematem je fanatismus 

Desátý ročník Fresh Film Festu přinese do Prahy snímky, které provokují, inspirují k zamyšlení i diskusím a které se vymykají běžné produkci. Pětidenní maratón projekcí proběhne v centru Prahy od 28. srpna do 1. září.

Svěží a neotřelé snímky můžete v tomto týdnu zhlédnout v Kině 35 Francouzského institutu, obou sálech kina Světozor, Studiu Béla Maďarského kulturního institutu, Biu Ponrepo, zdarma na FAMU a také v letním kině v Riegrových sadech. Celkově pak bude na festivalu uvedeno 140 snímků. Fresh Film Fest ale není jen o filmu. Doprovodný program koncertů, projekcí i DJs party ovládne Klub Ilusion na Vinohradské třídě. 

Hlavní cenu festivalu Fresh Film Fest letos získalo francouzské drama Apači o pětici korsických teenagerů, do českých kin přijde snímek na podzim

Pro hlavní programovou sekci si letos pořadatelé vybrali téma fanatismu. Základem této sekce bude kolekce snímků britského politicky provokativního režiséra Alana Clarka, u něhož začínali herci jako Tim Roth, Gary Oldman nebo Ray Winstone. „Alan Clark inspiroval generaci spisovatelů, herců a režisérů, například Paula Greengrasse, Stephena Frearse nebo později Dannyho Boyla,“ uvádí dramaturg Michal Hogenauer. Jedním z uváděných příkladů je televizní film Made in Britain z roku 1983 o 16letém skinheadovi, kterého ztvárnil právě mladý Tim Roth.

K dalším snímkům v rámci Fanatismu patří například dokument Jesus Camp režisérek Rachel Grady a Heidi Ewing, který zachycuje průběh tábora na výchovu budoucí generace křesťanů majících jednou převzít vládu v USA. Kanadský dokument Lunarcy! Z roku 2012 vypráví příběh několika osobností, které propojuje silná posedlost Měsícem. V této sekci se také objeví kontroverzní dokument Google and the World Brain o plánu této společnosti vybudovat největší knihovnu, který měl letos premiéru v Sundance. O tom, jak tvoří, natáčí i učí slavný režisér Michael Haneke, vypráví strhující portrét Michael H. Profession: Director, který bude uveden za účasti režiséra tohoto dokumentu, Yvesa Montmayeura. Program v této sekci doplní starší filmy jako drama Kult hákového kříže (r: Tony Kaye, 1998), dobrodružný Fitzcarraldo (r: Werner Herzog, 1982) nebo Svěží vítr (r: Miklós Jancsó, 1969).

Bright Future

Nesoutěžní sekce Bright Future se zaměří na první či druhé celovečerní filmy, které již získaly ocenění a uznání na řadě zahraničních festivalů – k nejzajímavějším letos patří sci-fi horor Antiviral od Brandona Cronenberga (syn slavného režiséra), který měl loni premiéru na festivalu v Cannes, švédské drama Eat sleep die, debut režisérky Gabriely Pichler, která před třemi roky vyhrála na Fresh Film Festu studentskou sekci, švédský snímek Flimmer režiséra Patrika Eklunda nebo americké drama The Comedy Ricka Alversona s Jamesem Murphym z kapely LCD Soundsystem v jedné z hlavních rolí (premiéra v loňské soutěži na Sundance)

Break Rules

Další nesoutěžní sekce Break Rules nabídne experimentální filmy od zkušených a vyzrálých režisérů a umělců. „Díla, která je těžké kategorizovat, ve kterých se příběh pomalu vytrácí či převrací a vůdčí úlohu přebírá obraz a imaginace,“ popisuje sekci Jan Stehlík. Za zhlédnutí stojí například nejnovější film Terrence Malicka To the Wonder s Rachel McAdams, Benem Affleckem, Olgou Kurylenko či Javierem Bardemem, nebo snímek Le météore (The Meteor / Meteor) kanadského režiséra Françoise Delisle. K zajímavostem bude patřit představení nejzajímavějších úvodních titulkových sekvencí celovečerních filmů (například Sedm, Vejdi do prázdna nebo seriál True Blood).

V letním kině bude zdarma uvedena například kriminální komedie Spring Breakers od Harmony Korineho, scenáristy a režiséra, jehož Werner Herzog nazval „budoucností americké kinematografie“, a také vítězné filmy letošního ročníku.

Zvláštní sekce Fresh Dox zaměřená na neotřelé a inovativní dokumenty s přesahy do hudby představí například snímek We Are Modeselektor o stejnojmenné berlínské hudební formaci nebo film The Secret Disco Revolution redefinující postavení a přínos éry disco music.

Fresh Generation

Do soutěžní sekce Fresh Generation prvních a druhých celovečerních filmů se podařilo letos získat šest skvělých snímků, které osobně představí jejich tvůrci. Jde o drama Les Apaches / Apači (premiéra na MFF Cannes v sekci The Directors' Fortnight), debut režiséra Thierryho de Perettiho, který byl vybrán do nového společného labelu distribuční společnosti Artcam a Fresh Film Festu – Fresh Artcam, věnovanému debutové tvorbě. Film bude uveden v kinech a prostřednictvím alternativní distribuce v průběhu října.

Dále budou soutěžit minimalistický snímek připomínající filmy od Jacquese Tatiho Das merkwürdige Kätzchen (Divná kočička / The Strange Little Cat – premiéra na MFF Berlín) režiséra Ramona Zürchera, dále vizuálně fantastický snímek Leones (Lvi / Lions) režisérky Jasmíny López, tragikomický debut The Deflowering of Eva Van End (Ztráta panenství Evy van End) holandského režiséra Michiela ten Horna, drama o moci s naturalistickým herectvím a přitažlivou kamerou Coldwater amerického tvůrce Vincenta Grashawa a snímek Hide Your Smiling Faces (Schovejte úsměvy, premiéra na Berlinale 2013), ve kterém režisér Daniel Patrick Carbone využívá křehké vyprávění, dechberoucí kameru, srdcervoucí skutečnosti a ryzí konec dospívání. 

Sekci Theatre Optique, mezinárodní soutěž studentské animované a experimentální tvorby, tvoří letos 22 snímků z celého světa (včetně českého Pandy, r: Matúš Vizár) rozličné formy, materiály a techniky; od tradiční, dvourozměrné nebo trojrozměrné animace, počítačovou grafiku, až k práci s fotografií, archivními záběry, nebo práci se samotným videem.

Nesoutěžní sekce Fresh Czech českých studentských filmů představí například film Karaoke v režii Ondřeje Hudečka, dokument Srdce Havel Viktora Portela nebo Pod lampou je tma režisérky Kristýny Bartošové, který byl nominován na Cenu Pavla Kouteckého.

Doprovodný program

Doprovodný program se letos soustředí do prostoru Klubu Ilusion (Vinohradská 48), který od čtvrtka do soboty zahrne například koncert norsko-české elektro house formace Boska, projekci dokumentu The Secret Disco Revolution následovanou stylovou kostýmní diskotékou a přednáškou na téma fenoménu disko, projekci videoklipů Martina de Thuraha za jeho osobní účasti a nejrůznější DJs.

Na adrese www.DAFilms.com budou také v rámci měsíce se studentským filmem k dispozici online dokumentární filmy z programu předešlého a aktuálního ročníku festivalu.

Vstupenky budou v prodeji již od 23. srpna na pokladnách kina Světozor a Kino 35 Francouzského institutu v ceně 70 až 90 Kč, v průběhu festivalu na jednotlivých místech. K dostání bude i celková akreditace za 500 Kč a zlevněná za 350,- Kč (studenti, pedagogové, senioři, ZTP). Projekce na FAMU a v Riegrových sadech jsou zdarma. Festivalové centrum najdou zájemci ve Francouzském institutu.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými popřípadě anglickými titulky.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!