Elysium, béčkový příběh s výbornou atmosférou

Elysium, béčkový příběh s výbornou atmosférou60%

Na přípravu Elysia použil Neill Blomkamp tři hlavní přísady. Za prvé, skvělé kulisy z předchozího snímku District 9. Za druhé, atmosféru Total Recall a za třetí, stupidní scénář béčkového sci-fi devadesátých let.

Naštěstí ale Blomkamp do Elysia přidal i další koření v podobě skvělého obsazení, výborných efektů a zajímavých kontrastů. Škoda jen, že měl šéfkuchař těžkou ruku, když dochucoval klišé.

Příběh Elysia je jednoduchý jako dětská pohádka. Matt Damon hraje Maxe, který spolu s většinou populace žije svůj bídný život v zavšivené realitě 22. století. Je rok 2159 a neexistuje žádná střední vrstva. Jsou tu jen chudí a bohatí. Přemnožená a strádající chudina žije stále na planetě Zemi, kdežto extrémně bohatí se už dávno přestěhovali na umělou kolonii Elysium. Elysium se tak stává nedostupnou a vysněnou zemí, která na obloze svítí jako druhý měsíc.

Max, stejně jako všichni kolem něj, má jediné přání. Dostat se na Elysium! Když je ve své práci ozářen smrtelnou dávkou radiace a je mu suše oznámeno, že mu zbývá pár dnů života, jeho touha se mění v nutnost. Na Elysiu totiž nikdo neumírá, nikdo nestárne. Mají tu ozdravovací kóje (znáte z Vetřelce), které vyléčí i smrt :). Max se spojí s pozemským „odporem“, skupinou hackerů, kteří se snaží dostat do systému Elysia. Plán je jednoduchý, unést občana Elysia, který na Zemi řídí fabriku vyrábějící roboty a zná vstupní kódy. Bohužel nikdo netuší, že tenhle chlapík, kterého skvěle hraje (škoda, že jen chvíli) William Fichtner, je s tajemnicí Delacourt (Jodie Foster) domluvený na mocenském převratu v Elysiu. Počítačový kód má ukryt v mozku (tak se teď přenášejí data) a Max se tak nechtěně dostává k citlivým datům.

Následuje klasická zápletka: hledání, bojování, zranění, skrývání, chycení přítelkyně, prozření, odevzdání se a konečně cesta na Elysium. Bohužel, tahle část filmu, kde jsme svědky neskutečných bludů a klišé, sráží celé vyznění snímku do kolen. Škoda, protože Elysium mělo moc dobře našlápnuto. Takhle je to jen další letní blockbuster, na který si za týden nevzpomenete.

Pár věcí v Elysiu ale přeci jen stojí za vidění. Jak jsem psal už v úvodu, prostředí a atmosféra jsou úchvatné. Valná většina scén se točila na obří skládce odpadu v Mexico City, a proto ve filmu skvěle působí kontrast chudoby s bohatstvím nového světa. Další plus, které žene film dopředu, je vystoupení jihoafrického herce Sharlto Copleye. Ten v Elysiu hraje námezního agenta a totálního sociopata, kterému jeho šílenství budete věřit. Copley hrál už v předchozím snímku District 9 a dovolím si tvrdit, že o tomhle dvorním herci Neilla Blomkampa ještě uslyšíme.

Kamera, zvuk, hudba, střih… také vše na výbornou. Dokonce problém, s kterým podobné snímky válčí, délka filmu, zde byla adekvátní a 109 minut uteče jako nic. Škoda jen, těch posledních třiceti!

PS: 70 % bych dal, kdybych to viděl v IMAXU. Podívaná je to fakt pěkná!

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Elysium

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!