Jobs, pirát ze Silicon Valley

Jobs, pirát ze Silicon Valley70%

Jak bych měl správně začít? A jo, položím vám jednoduchou otázku. Kdo z vás nikdy neslyšel o Steveu Jobsovi, nesetkal se s výrobky Appleu nebo neviděl nějaký pixarovský animák? Pokud jste nedejbože někdo odpověděl “Já”, dál nečtěte a zajděte si raději na jiný film.

Steve Jobs byl, troufám si napsat, nejvýznamnější osobností naší doby. Myšlenky a produkty, s kterými šel na trh, vždy převyšovaly konkurenci a udávaly nový a netušený směr. Steve Jobs byl vizionář, který ovlivnil miliony lidí, od základu změnil fungování hudebního, počítačového nebo filmového odvětví. Založil společnost Apple, jež byla v roce 2012 vyhlášena nejhodnotnější firmou světa.

Je tedy jasné, že scénář filmu psal tučným písmem právě on. Děj začíná na přelomu 70. a 80. let na univerzitě v Reedu, kde Steve Jobs (ne)studoval. V rychlosti jsme obeznámeni s jeho nestálou povahou a hledáním sebe sama. Hned v dalším dílku mozaiky Jobs spolu se Stevem Wozniakem zakládají Apple a v garáži dávají vzniknout jedné z největších společností dnešního světa. Celý film je vlastně jedna velká skládačka a režisér Joshua Michael Stern do ní jen přidává určité časové fragmenty, které nějakým způsobem ovlivnily Jobsovu cestu. Já vám je tady nebudu popisovat, s tím měl myslím dost práce sám režisér, jen prozradím, že děj končí v době, kdy se Steve Jobs vrací do Appleu a přebírá jeho kontrolu.

To je podle mě ale i největší chyba celého snímku. Když pominu to, že mnoho z vás asi nečetlo Jobsův životopis a spousty nuancí na pozadí filmu si tak ani nevšimnete, je velká škoda, že děj končí právě zde. Tím totiž uniká podstatná část Steveova života. A podstatná část trhu: Pixar, IPod, IPhone, ITunes… Je ale pravda, že pokud by měl Joshua Michael Stern vměstnat do filmu celý Jobsův životní příběh, nevešel by se do tří ani do osmi hodin. Proto je při celkové stopáži 122 minut zázrak, že tam dostal alespoň ty 80. a 90. léta. I když stěží a bez pomyslného spojovacího tmelu.

Je jasné, že film, stejně jako Apple samotný vzbudí mnoho emocí. Určitě v něm chybí spousta důležitých momentů a přebývá dramatična a klišé, ale jako celek to na mě zafungovalo. Před promítáním jsem po delší době zhlédnul Piráty ze Silicon Valley a vrátil se tak o několik dekád zpět. Životopis Stevea Jobse od Waltera Isaacsona mi v knihovně přistál jen pár dnů poté, co u nás vyšel a právě proto jsem si ve snímku unikající pasáže a reálie snadno domýšlel. Bohužel, nezasvěcený divák bude mít pocity asi jiné a mnoho momentů mu v Jobsově příběhu prostě nebude dávat smysl. Skoro se bojím, že po zhlédnutí odejde s pocitem, že Jobs byl magor, který jen řval na lidi kolem sebe a ty z něj na oplátku byli úplně  “odvaření”. Tak trochu v tom pak zaniká, čím byl Jobs ve skutečnosti výjimečný a jak dokázal vše kolem sebe přiohýbat do své vlastní reality. A tak pro celkové pochopení toho, co se na plátně odehraje, důrazně doporučuji něco málo načíst a připravit se :)

Skoro se bojím, že divák po zhlédnutí odejde s pocitem, že Jobs byl magor, který jen řval na lidi kolem sebe a ty z něj na oplátku byli úplně  “odvaření”.

Co se hlavní role týče, Ashton Kutcher podle mě vyjádřil osobu mladého Stevea Jobse více než dobře. Ostatní role, až na výjimky, se ve filmu vždy jen mihnou. Typově však sedí výborně a spolu s reáliemi tehdejší doby (technika, počítače , prostředí…) skvěle dokreslují neskutečný příběh minulého tisíciletí!

Ano, dovedl bych si představit lepší a dokonalejší snímek, který by se k Jobsovi hodil. On sám by v něm zajisté změnil většinu záběrů, několikrát přepsal scénář a vyměnil pár osvětlovačů, kameramanů, herců… To byl totiž ten dokonalostí svázaný Steve Jobs!

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Jobs

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!